Familia este unul dintre cele mai de pret bunuri pentru aproape toti oamenii. Suntem mandri de asta si ne place sa impartasim cu cei dragi momentele importante din viata noastra. Tuturor ne place sa participam la o reuniune de familie, desi in cele mai multe cazuri ajunge sa existe un conflict, in detrimentul politicii sau fotbalului.
Cu toate acestea, tinerea familiei unita nu este intotdeauna usoara, mai ales cand exista frati, cumnati, nepoti, unchi, nepoti, veri. Pe masura ce trec anii, familia creste si obligatiile diferite ale fiecaruia impiedica. de multe ori de la celebrarea unei intalniri adecvate si chiar fac dificila mentinerea contactului.
Relatiile nu sunt intotdeauna usoare si toti am avut un conflict cu un alt membru al familiei. Diferenta de varsta, gusturi diferite, locurile de munca sau locul de resedinta pot fi o sursa de conflict de multe ori mai multe decat ne-am dori. In ciuda acestui fapt, daca doriti, va puteti mentine familia unita. In acest articol va vom oferi cateva sfaturi pentru a depasi aceasta problema si a va putea bucura pe deplin de cei dragi.
Principalul lucru, mai ales daca familia este foarte numeroasa si exista deja cumnati, nepoti, unchi, nepoti si altii, este sa ai rabdare si sa inveti sa te pui in situatia celuilalt. Pentru a continua sa mentinem legatura si sa tinem o intalnire, este esential sa stii sa cedezi celorlalti. Sa recunoastem: este imposibil ca parintii sa vrea sa faca la fel ca nepotii lor sau ca toti sa aiba aceeasi libertate de a se petrece.
Cu cat uniunea familiala este mai mare, cu atat este mai probabil ca membrii sa aiba opinii si gusturi contradictorii cu privire la multe probleme. Este vorba despre a cauta un link si de a gasi ceea ce poate placea tuturor. Altfel, alterneaza si daca intr-o zi trebuie sa mergi la un meci de fotbal, in urmatoarea poti merge sa vezi o piesa.
Sosirea cumnatilor
Atunci cand o unitate familiala este mica (parinti si copii), pastrarea contactului si intalnirea din cand in cand nu este de obicei o problema. Dincolo de orele de lucru ale fiecaruia sau ca locuiesc in alte locatii, de obicei este usor de organizat. Problemele apar de obicei atunci cand unul dintre copii are un partener stabil. Asta inseamna ca fac parte si dintr-o alta familie, politica si trebuie sa fie impartite intre cei doi pentru orice intalnire.
Este obisnuit sa existe un conflict atunci cand se decide cu care dintre cele doua familii sa sarbatoreasca Craciunul sau cu care dintre cele doua case sa manance duminica. S-a dovedit ca cel mai practic lucru in acest caz este sa impartasesti marile evenimente: Ajunul Craciunului cu parintii unuia, Revelionul cu parintii celuilalt. Desigur, este un detaliu sa suni cealalta familie pentru ca ea sa stie ca ti-ai amintit de ei.
Pare usor, dar lucrurile tind sa se complice atunci cand sunt mai multi copii cu un partener si cu familiile politice ulterioare. Distributia calendarului aici pare mai dificila si pare tipica pentru dantela. De aceea organizarea este esentiala si incercarea de a fi cat mai corecta atunci cand se distribuie vizitele familiei. Este important ca si atunci, inainte ca familia sa continue sa se dezvolte, sa se faca un efort pentru a mentine contactul cu fratii si parintii. Daca ne obisnuim sa vorbim cu ei si sa-i vedem in mod regulat, nu va fi greu sa continuam mai tarziu, va fi vazut ca ceva firesc.
Copiii devin adolescenti
Relatiile se complica, asa cum am spus, pe masura ce oameni noi se alatura familiei si conflictul este mai mare atunci cand sunt copii noi acasa. Cand sunt inca mici, va fi obisnuit sa intalnesti unchi, veri si cumnati, care vor fi incantati sa se bucure de nepotii lor. Lucrurile se inrautatesc atunci cand acesti copii ajung la adolescenta, una dintre cele mai temute etape de parinti.
Acest timp se caracterizeaza prin faptul ca este o sursa inepuizabila de conflict cu orice adult, fie ca este vorba de parinti sau unchi, asa ca a-l convinge sa mearga duminica la casa bunicii nu va fi usor. Cu totii am fost tineri si am vazut cum la o anumita varsta este mai usor sa ne intelegem cu fratii si cumnatii decat cu membrii mai in varsta ai familiei.
Asadar, in cazul in care copiii tai au veri de varste similare, idealul este ca acestia sa coincida in reuniunea de familie, deoarece vor avea ocazia sa inceapa o conversatie cu persoane care pot avea gusturi si opinii similare. Daca au avut si contact constant cu verii lor in anii anteriori, vor fi receptivi sa participe la intalnire.
Membrii familiei care locuiesc in alte orase
Relatiile la distanta au de suferit. Toti stim. Dar este si adevarat ca astazi exista mult mai multe posibilitati de a le intretine decat acum cativa ani. Noile tehnologii sunt de partea noastra si ne permit sa vorbim si sa-i vedem pe cei aflati la mii de kilometri distanta printr-un ecran, fie ca este un computer, tableta sau telefon mobil.
Inainte era mai greu sa tii legatura cu rudele care erau departe, acum nu mai este
Cand sunteti plecat, mai ales daca ati plecat cu cea mai apropiata familie – partenerul si copiii – poate fi uneori dificil sa mentineti contactul cu restul familiei si va veni un moment cand va va fi lene sa suni si alte rude. Cheia este perseverenta si obisnuirea sa fii in contact constant cu unchii, verii si nepotii. Mailul, mesajele instant si retelele sociale ne permit sa mentinem aceste relatii pe tot parcursul anului si sa nu ne limitam la a le trimite o felicitare de Craciun din pur angajament. Puteti chiar sa creati grupuri de familie prin aceste sisteme, astfel incat toata lumea sa fie conectata.
Cele mai frecvente conflicte
Desi fiecare familie este diferita, exista o serie de probleme care sunt adesea conflictuale. Este vorba de politica, fotbal si bani, mai ales daca nu toata lumea impartaseste aceeasi parere. Daca o fac, nu este nicio problema, dar daca in aceeasi familie sunt adepti ai unor echipe rivale de fotbal sau cu ideologii conflictuale, este usor ca intalnirile sa se termine in strigate. In plus, cu siguranta conflictul ajunge sa se raspandeasca si la alti membri ai familiei. In aceste cazuri, cel mai practic este sa discutam cu toate partile implicate si sa ajungem la o intelegere pentru a nu discuta aceste doua probleme in timpul intalnirilor de familie, spre binele tuturor.
O alta problema sunt banii, o problema dificila oriunde exista. Mostenirea poate fi sursa de conflict intre frati sau faptul ca au existat imprumuturi banesti intre mai multe rude. In acest caz, cel mai bine este sa rezolvati aceste probleme in privat, fara a implica restul membrilor familiei, care se pot alatura unuia sau celuilalt si incheia chestiunea intr-o confruntare la scara larga.