Sezonul rece a început să-și facă simțită prezența, iar locuința trebuie să fie pregătită pentru perioada ce urmează. Prin urmare, se impune o curățenie, iar înainte de a te apuca de treabă ne-am gândit să-ți reamintim câteva lucruri esențiale.
Inventarul produselor
Totul începe cu o planificare și cu stabilirea datei la care începi curățenia. Cu câteva zile înainte, fă o listă cu toate produsele de curățenie necesare, apoi verifică ce ți-a mai rămas pe stoc de la operațiunile anterioare. Foarte important este să te uiți și pe etichete produselor, pentru a verifica perioada de valabilitate, fiindcă este posibil ca unele din ele să fi expirat de la ultima utilizare.
După ce ai stabilit ce ai la dispoziție și ce îți lipsește, trebuie să mergi la cumpărături pentru completarea stocului. Noi îți recomandăm să folosești produse de curățenie profesionale, pentru a beneficia de maximul de eficiență.
Reamenajarea dulapurilor
Odată cu sezonul rece vine și momentul schimbării garderobei, făcându-se trecerea de la ținutele lejere de vară la haine mai groase. Așadar, toate hainele de vară se bagă la spălat, timp în care se pregătesc cele pentru sezonul rece. Gecile, paltoanele puloverele groase și alte piese puse la păstrare astă-primăvară se scot și se aranjează în dulapuri, astfel încât să poți avea ușor acces la ele în lunile care urmează. În locul lor, se aranjează ordonat ținutele de vară, de care nu vei mai avea nevoie momentan.
Tot acum este momentul să te debarasezi de lucrurile de care nu mai ai nevoie, pentru a nu mai ocupa inutil loc în dulapuri.
Aerisirea lenjeriilor
Nu doar de haine călduroase vei avea nevoie, ci și de plăpumi sau pilote, pentru că nu mai poți să te învelești doar cu cearșaful. De bună seamă că și lenjeriile de iarnă au fost puse bine la păstrare și a venit vremea să le scoți la lumină.
Chiar dacă sunt curate și au fost ferite de praf, nu le poți pune pe pat înainte de a le aerisi. Dacă locuiești la casă, le poți întinde câteva ore pe sârmă în curte, iar la bloc poți folosi balconul în acest sens. E bine să faci această operațiune din timp, până când încep ploile de toamnă.
Curățarea băii și bucătăriei
Se începe cu încăperile în care e cel mai mult de lucru, iar acestea sunt baia și bucătăria. Aici se dezvoltă foarte ușor bacterii și tot felul de germeni, iar pentru a scăpa de ei, trebuie să folosești soluții dezinfectante.
Acestea au o concentrație mare de alcool care distruge toți germenii, și nu trebuie confundate cu soluțiile de curățare, care nu au această capacitate. Dezinfectanții au nevoie de o perioadă de timp pentru a acționa, iar acest detaliu îl poți găsi pe etichetă.
Ia camerele la rând
Odată ce ai terminat cu baia și bucătăria, e cazul să ataci restul casei, iar cel mai bine e să faci asta în mod organizat. Asta înseamnă să iei fiecare cameră la rând începând cu cele de la etaj sau cele mai îndepărtate de ieșire. Curățenia se face de la interior către exterior, astfel încât praful și murdăria să fie împinse către ieșire.
Se șterge praful, se dă cu aspiratorul, inclusiv pe pat, pe fotolii și canapele, se șterg pardoselile, iar la final se spală geamurile la interior și la exterior. După ce ai terminat de făcut curat în fiecare cameră a mai rămas holul, care se mătură sau se aspiră, după care podeaua se spală bine cu mopul și cu soluție de curățat.
Toate acestea fiind duse la îndeplinire, poți considera curățenia terminată, iar o nouă rundă va fi necesară în apropierea Crăciunului.