3 sfaturi de îngrijire a seniorilor

Sursa: freepik.com

Pentru că înaintarea în vârstă aduce cu sine o stare de fragilitate, seniorii din familia noastră au nevoie de și mai multă atenție atunci când ajung în această etapă a vieții lor. Este important ca aceștia să se simtă în continuare conectați la lumea din jur, iar nevoile lor să primeze atunci când suferă de anumite afecțiuni. În acest articol, îți oferim câteva sfaturi pentru îngrijirea vârstnicilor. 

Cum să îngrijești seniorii din viața ta? 3 sfaturi utile

În primul rând, este necesar să identifici în ce categorie intră bunicii sau părinții tăi când vine vorba despre îngrijirea de care au nevoie: independenți, semi-independenți sau complet dependenți de asistență medicală de specialitate. În funcție de aceste trei categorii, iată câteva îndrumări:

    1. Asigură-te că mediul în care trăiesc este propice

    În special dacă este vorba despre un vârstnic semi-independent sau care suferă de anumite boli grave ale bătrâneții, traiul în propria locuință nu mai reprezintă o opțiune sigură. Cazarea într-un cămin de lux pentru seniori poate reprezenta alternativa de care acesta are nevoie, astfel încât bunăstarea lui fizică și mentală să fie susține de o echipă de profesioniști. 

    Chiar dacă vârstnicul se poate încă deplasa singur, anumite sarcini casnice pot deveni copleșitoare după o anumită vârstă, iar menținerea echilibrului între viața socială, sănătatea emoțională și o dietă bogată în nutrienți va fi mai dificilă. Atunci când aceste sarcini vor fi preluate de altcineva, iar sursele de stres vor fi minime, viața unui senior poate fi chiar prelungită în mod considerabil.

      2. Învață-i să utilizeze tehnologia

      Tehnologia modernă oferă beneficii atât celor tineri, cât și celor vârstnici, pe mai multe planuri. De exemplu, unul din scopurile sale principale este păstrarea contactului cu cei dragi, chiar și de la distanță. Fie că seniorul locuiește încă acasă, fie că se află într-un cămin privat de bătrâni, utilizarea internetului va deveni o resursă inestimabilă, care contribuie la combaterea depresiei sau stării de alienare.

      Când vine vorba despre rețelele de socializare sau plata facturilor online, tehnologia poate fi de asemenea de folos pentru seniori. Evitarea deplasărilor reduce din stresul cauzat de drumurile lungi și statul la coadă și le permite acestora să aibă acces la diverse informații din confortul propriei locuințe. 

        3. Și vârstnicii au nevoie de exerciții fizice

        Păstrarea unui stil de viață activ, care cuprinde exerciții fizice de dificultate medie sau scăzută, este la fel de importantă și în cazul vârstnicilor. Exercițiile de tip Kegel sunt extrem de utile în combaterea incontinenței urinare, iar gimnastica acvatică oferă beneficii atât pe plan fizic, cât și psihic. În general, activitățile de grup care au în vedere mișcarea sunt foarte prielnice pentru seniori. 

        Pe de altă parte, ar fi bine ca astfel de activități să fie realizate într-un mediu controlat, iar corpul să nu fie suprasolicitat. Mișcarea, împreună cu o dietă echilibrată, ajută la menținerea sub control a simptomelor existente, cât și la prevenirea declanșării altor afecțiuni specifice bătrâneții.

        Ține cont de aceste sfaturi de îngrijire și prioritizează nevoile vârstnicilor din familia ta!