Tipuri de filtre de apă: Cum alegi produsul potrivit?

Sursa foto: unsplash.com

Instalarea unui filtru de apă în locuinţă te ajută să economiseşti bani, timp şi spaţiu. Aparatul potrivit îţi oferă apă de băut la robinet în orice moment fără să mai fii nevoit să cumperi şi să depozitezi diferite recipiente. Pentru ca apa pe care o bei să fie sigură pentru consum, filtrul trebuie să aibă anumite caracteristici. În cele ce urmează, îţi prezentăm câteva criterii de care să ţii cont atunci când alegi un filtru de apă, dar și pașii necesari:

Analizează apa de la robinet

Apa de la robinet provine fie din rețeaua centralizată, fie dintr-o fântână. Orice formă de poluare poate duce la contaminarea sursei tale de apă. Din acest motiv este important să iei o probă de apă şi să o analizezi într-un laborator acreditat.

Dacă apa nu este potabilă, aceasta trebuie tratată, de aceea filtrele nu vor fi de prea mult ajutor. Îți recomandam alternative pentru asigurarea unei ape bune de consum. 

În cazul în care eşti racordat la reţeaua publică de alimentare cu apă, riscul nu vine de la sursă, deoarece autorităţile se asigură că apa din stațiile de tratare este potabilă. În schimb, din cauza stării precare a ţevilor, apa se poate recontamina. Din acest motiv, este important să iei o probă de apă şi să o examinezi pentru a ști ce fel de filtru este necesar în funcţie de contaminanţii prezenţi.

Alege filtrul potrivit pentru tine

Odată ce ai aflat care sunt problemele din apa ta, vei putea comanda un filtru eficient. Modelele prezente în piaţă sunt dintre cele mai diverse. Un criteriu de departajare de la care poţi porni este modul de instalare:

Filtru montat pe bateria chiuvetei

Filtrele montate pe bateria chiuvetei filtrează apa în timp real şi îndepărtează un număr decent de contaminanţi. Preţul de achiziţie este unul avantajos, însă filtrul trebuie înlocuit destul de des din cauza fluxului mare de apă. În plus, atunci când volumul de apă este ridicat, eficienţa filtrării scade. Aşadar, vei ajunge la concluzia că un filtru mai eficient, deşi are un preţ de achiziţie mai mare, se va dovedi mai puţin costisitor pe termen lung.

Filtrul montat pe blat

Filtrele montate pe blat arată ca un espressor. Acestea se conectează la coloana de apă printr-un racord, filtrează apa prin unul sau mai multe cartuşe filtrante şi au diverse opţiuni de apă de băut. Dacă modelul montat pe blat ţi se pare cel mai potrivit pentru nevoile casei tale, descoperă sistemele performante de filtrare a apei care înlătură sedimente/microorganisme (cu dimensiuni cuprinse între 0.2 şi 5 microni), absorb substanţe organice periculoase și înlătură gustul si mirosul neplăcut.

Filtrul montat sub chiuvetă

Cartuşele montate sub chiuvetă se conectează la reţeaua de alimentare cu apă și filtrează apa care poate fi apoi utilizată cu ajutorul unei baterii de mai mici dimensiuni montată pe chiuvetă, lângă cea principală. Astfel, apa utilizată în bucătărie nu trece prin sistemul de filtrare, prelungind durata de viaţă a acestuia. În funcţie de nevoile de filtrare ale casei, poţi alege unul sau mai multe cartuşe filtrante. Acestea fac parte din categoria consumabilelor şi sunt foarte uşor de înlocuit fără ajutorul unui specialist.

Ține cont de pașii menționați în acest articol, alege un filtru potrivit pentru nevoile tale și vei avea mereu de dispoziție apă potabilă pentru toată familia!