O alimentatia corecta poate preveni osteoporoza

Se estimeaza ca, in Romania, 3 milioane de femei sufera de osteoporoza, o boala care fragilizeaza oasele si predispune la fracturi.

Desi cauzele osteoporozei nu sunt pe deplin elucidate, specialistii au ajuns la concluzia ca exista anumiti factori care contribuie la aparitia afectiunii: menopauza, poliartrita reumatoida, aportul scazut de calciu, anemiile cronice, obezitatea, fumatul, abuzul de cafea si alcool, boli cronice ale rinichilor si intestinelor, diabetul zaharat, hipertiroidia, tratamentul prelungit cu anumite medicamente, imobilizarea indelungata la pat.

Una din doua femei risca o fractura

Osteoporoza este o afectiune caracterizata prin scaderea densitatii si calitatii oaselor, proces care determina fragilizarea lor si creste riscul de fractura. De fapt, aceasta este principala consecinta, dar si cea mai periculoasa: aparitia fracturilor. Se estimeaza ca, n cursul vietii, una din doua femei si unu din cinci barbati vor avea o fractura legata de osteoporoza.

Boala metabolica a scheletului apare cel mai des si acut la femei dupa menopauza. Masa si densitatea osoasa cresc pana n cel de-al 35-lea an de viata, dar, dupa aceea, organismul ncepe sa piarda din substanta osoasa. Iata de ce este atat de important sa ne construim un cont osos bogat.

Miscarile simple pot deveni periculoase

Atata timp cat exista anumiti hormoni, rarefierea oaselor are loc continuu, dar ncet: estrogenii si testosteronul protejeaza duritatea si stabilitatea oaselor. Dupa menopauza, acest proces se accelereaza si pierdem n fiecare an peste 1-2% din masa osoasa, astfel ca, intre 40 si 70 de ani, ramanem fara aproximativ o treime din ntreaga masa.

Daca pierderile ating o anumita valoare critica, microarhitectura scheletului este alterata si activitati sau miscari simple precum ridicarea unor greutati sau o simpla cazatura pot provoca o fractura. Cele mai expuse riscului sunt vertebrele, oasele coapselor si ale antebratelor. Deseori, fractura se vindeca prost si cu urmari neplacute. Dupa o fractura de sold, de exemplu, peste jumatate din cei afectati raman handicapati.

Necesarul de calciu

Osteoporoza poate fi prevenita. Un rol hotarator pentru mentinerea sanatatii oaselor il au mineralele si mai ales calciul, un element pe care organismul nostru trebuie sa-l primeasca din alimente. Daca aportul de calciu este insuficient, rezervele din organism scad, iar structura osoasa slabeste. Iata care sunt necesitatile zilnice, pe categorii de varsta:

* bebelusi intre 0 si 6 luni: 210 mg;

* sugari intre 6 si 12 luni: 270 mg;

* copii intre 1 si 3 ani: 500 mg;

* copii intre 4 si 8 ani: 800 mg

* copii intre 8 si 18 ani: 1.300 mg;

* adulti intre 18 si 50 ani: 1.000-1.200 mg;

* adulti peste 50 de ani: 1.200-1.500 mg;

* femei insarcinate sau care alapteaza: 1.300-1.500 mg; Laptele si produsele lactate (iaurt, branza etc.) sunt cele mai bune surse de calciu.

Un litru de lapte, de exemplu, acopera necesarul de calciu pentru o zi, oferindu-ne 1.200 mg. Alte surse de calciu sunt: legumele verzi (varza, broccoli, fasole, conopida), nucile, portocalele, smochinele uscate, somonul si sardinele in conserva (cu oase), tofu, boabele de soia.

In acelasi timp insa, ai grija sa eviti alimentele care impiedica asimilarea calciului: cafeaua, ceaiul negru si verde, bauturile pe baza de cola, carnea grasa, mezelurile, alimentele prea sarate (sodiul favorizeaza eliminarea calciului in urina). In plus, este recomandabil sa eviti consumul excesiv de alcool si fumatul.

Lumina si miscare

Alaturi de calciu este nevoie si de vitamina D, care ajuta la depunerea calciului n oase. Pentru a-ti asigura necesarul de vitamina D este suficient sa-ti expui zilnic la soare, pentru 10 minute, fata si bratele. Sub influenta razelor ultraviolete, vitamina D se formeaza singura n piele. In anotimpul rece, cand nu ne bucuram prea mult de stralucirea soarelui, include in dieta alimente bogate n vitamina D: peste oceanic gras sau avocado.

Dar nu uita nici de miscare, care ntareste muschii, iar niste muschi puternici stimuleaza celulele care formeaza oasele (osteoblaste). Activitati fizice benefice sunt sporturile, in special baschetul si voleiul, dar si plimbarile regulate pe jos, dansul, mersul pe bicicleta.

Boala nu are simptome

Osteoporoza nu prezinta niciun simptom si adeseori este depistata doar in momentul in care se produce o fractura. Medicul poate confirma diagnosticul doar pe baza unor investigatii specifice: radiografie, tomografie computerizata cantitativa a coloanei vertebrale si densitometrie osoasa.

Aceasta din urma permite masurarea masei osoase in diverse zone ale scheletului si presupune efectuarea unei radiografii cu raze X de slaba intensitate la nivelul coloanei vertebrale sau soldului. Este cel mai sigur test pentru anticiparea riscului de osteoporoza, iar medicii recomanda sa fie efectuat in primii doi de la instalarea menopauzei. Cu cat boala este depistata mai devreme, cu atat tratamentul va fi mai eficient.

Tratamentul opreste evolutia bolii

Din fericire, exista tratamente moderne care pot preveni osteoporoza si, in cazul in care boala s-a instalat deja, ii pot opri evolutia. Medicul specialist este singurul in masura sa stabileasca o schema de tratament, tinand seama de particularitatile fiecarui pacient.

Terapia poate cuprinde suplimente de calciu si de vitamina D, administrare de estrogeni, de calcitonina (care pare sa reduca pierderile de material osos numai la nivelul coloanei vertebrale), bifosfonati precum Alendronat, Risedronat, Acid ibandronic (care pot creste densitatea osoasa si scad riscul producerii fracturilor), medicamente formatoare de os (rh PTH, Strontium ranelate).