Dependenta de mobil: simptome, cauze, consecinte, tratament

Unele dintre cele mai frecvente simptome ale dependentei de telefonie mobila sunt anxietatea atunci cand nu puteti accesa Internetul sau o aplicatie de mesagerie instantanee, utilizarea excesiva a smartphone-urilor sau utilizarea lor in situatii in care este considerat social inacceptabil sa faca acest lucru.

Expertii nu sunt de acord daca dependenta de mobil trebuie clasificata sau nu ca o tulburare psihologica; Cu toate acestea, multe dintre persoanele care o sufera intampina tot felul de consecinte adverse din cauza acestei probleme.

Unele dintre cele mai grave sunt dificultati in mentinerea relatiilor sociale satisfacatoare sau mari probleme atunci cand indepliniti sarcinile propuse.

Datorita acestui fapt, se desfasoara tot mai multe cercetari pe acest subiect, ceea ce ne permite sa intelegem de ce apare dependenta de mobil si ce putem face in acest sens. In acest articol va spunem tot ce trebuie sa stiti despre aceasta noua boala a secolului XXI.

Simptomele dependentei de mobil

Astazi, este practic imposibil sa traiesti o viata normala fara smartphone . Cu totii avem unul dintre aceste dispozitive si ne petrecem o mare parte din zi cu zi cufundat in ecranul sau. Asadar, uneori poate fi dificil sa trageti linia intre ceea ce este comportamentul problemei si ceea ce nu.

Cu toate acestea, exista o serie de simptome care pot indica faptul ca o persoana a depasit ceea ce ar fi considerat o utilizare sanatoasa a telefonului mobil si a intrat in domeniul dependentei adevarate. In continuare vom vedea unele dintre cele mai comune.

Probleme derivate din utilizarea excesiva a telefonului mobil

Aveti probleme sa completati ceea ce ati propus sa faceti la timp? Puneti deoparte sarcinile si obligatiile privind permanent mobilul? Navigarea pe net, discutia sau jocurile video va afecteaza capacitatea de a va indeplini indatoririle? Atunci probabil esti dependent de smartphone .

Primul simptom potrivit caruia cineva dezvolta aceasta patologie este faptul ca incep sa esueze in anumite sarcini din cotidian, din cauza petrecerii prea mult timp la telefon.

Fiind atat de stimulant, exista intotdeauna ceva de a face cu smartphone-ul ; Si persoanelor dependente le este foarte dificil sa se separe de ea pentru a indeplini sarcini mai neplacute.

Domeniile care sufera cel mai adesea in acest sens sunt munca, proiectele personale, treburile casnice si hobby-urile. Acestea sunt zone mai complicate decat simpla utilizare a telefonului mobil si de aceea, de multe ori, persoana cauta sa „scape” de ele pierzandu-se pe dispozitivul sau.

Dificultate de mentinere a relatiilor

Multi oameni isi folosesc mobilul ca substitut al vietii lor sociale. In loc sa iasa in intampinarea altor persoane sau sa stea cu prietenii, familia sau partenerul, ei prefera sa petreaca timp acasa lipit de ecranul smartphone-ului lor . In general, acest lucru ajunge sa provoace tot felul de probleme in acest domeniu.

De parca acest lucru nu ar fi fost suficient, in multe ocazii, cand ajung sa intalneasca oameni, nu pot evita verificarea mobilului la fiecare cateva minute. Acest obicei impiedica sa aiba loc conversatii adevarate si, de obicei, ajunge sa enerveze tovarasii individului cu simptome de dependenta.

Problema este ca, in general, nu ne dam seama ca actionam in acest fel. Daca credeti ca puteti fi dependent de telefoanele mobile, intrebati-va: cineva si-a exprimat ingrijorarea fata de dvs., deoarece va folositi prea mult smartphone-ul ? Simtiti ca doar prietenii dvs. online va inteleg?

Ascundeti utilizarea telefonului

Multi oameni cu dependenta de mobil isi dau seama ca au o problema. Cu toate acestea, ei stiu ca schimbarea ei va costa multa munca; Si din moment ce nu doresc sa fie judecati, incearca sa ascunda utilizarea dispozitivului lor.

Cand esti cu alti oameni, te ascunzi ca sa poti raspunde la mesajele tale fara sa fii deranjat? Ai mintit despre timpul petrecut online cand ai fost intrebat despre asta? Te simti enervat sau iritat daca cineva „te prinde” folosind telefonul mobil intr-un moment in care nu este potrivit sa faci acest lucru?

Teama de a rata ceva

Frica de a pierde (tradus in limba spaniola ca „frica de a pierde ceva“) este o preocupare constanta despre a fi conectat si de a invata despre tot ceea ce se intampla , fie in lume , sau , in general sau in viata unor persoane din apropiere. Este cauzata de teama de a fi exclus dintr-o situatie importanta.

Ce se traduce teama de a lipsi in viata unui dependent de mobil? De obicei, isi vor petrece timpul verificandu-si retelele de socializare, precum Instagram sau Facebook, pentru a observa ce fac prietenii si familia lor. De asemenea, veti avea tendinta sa va comparati cu ei, simtindu-va bine daca simtiti ca viata dvs. este mai interesanta decat restul si invers.

Uneori, aceasta teama poate merge la extreme precum ridicarea in miez de noapte pentru a verifica telefonul, anxietatea ridicata sau simptomele depresiei atunci cand persoana crede ca viata lor este mai rea decat cea a celor cu care sunt comparate.

Unii oameni chiar sustin ca simt „vibratii fantoma”, adica isi observa mobilul vibrand ca si cum ar fi primit o notificare atunci cand de fapt nu au niciunul. Potrivit expertilor, acest lucru este cauzat de o dorinta exagerata de a ramane conectat si informat in orice moment.

Simptome de sevraj

Atunci cand incearca sa reduca utilizarea telefonului mobil sau cand, din anumite motive, nu il pot folosi pentru o perioada, persoanele cu dependenta pot avea simptome similare cu cele ale cuiva care incearca sa inceteze utilizarea unei substante.

Cele mai frecvente sunt neliniste, furie, probleme de concentrare, dificultati de somn si dorinta extrema de acces la mobil. Aceste simptome de sevraj, in general, fac foarte dificil pentru o persoana sa indeplineasca in mod normal orice sarcina.

Tratament

Deoarece majoritatea expertilor nu considera inca dependenta de mobil ca o patologie reala, nu exista un tratament general care sa fie urmat in toate cazurile in care apare.

Cu toate acestea, consecintele acestei probleme sunt foarte reale. De aceea, in ultimii ani, au fost dezvoltate mai multe tehnici care te pot ajuta daca crezi ca ai dezvoltat o dependenta de smartphone-ul tau .

Sfaturi pentru a-ti elimina dependenta de unul singur

Primul lucru pe care ar trebui sa il faceti este sa va dati seama cat timp utilizati telefonul mobil pe zi. Puteti face acest lucru doar reflectand asupra obiceiurilor voastre; Dar daca doriti sa fiti mai exacti, puteti acorda timpul pe care il petreceti lipit de dispozitiv.

Dupa ce il cunoasteti, setati obiective mici pentru a va reduce timpul de utilizare. De exemplu, daca descoperiti ca va intrerupeti tot timpul pentru a va verifica retelele de socializare, va puteti limita sa faceti asta o data la 15 minute si sa transformati timpul pana la 30 atunci cand va simtiti mai confortabil.

De asemenea, puteti seta cateva ore fixe pe zi pentru a va verifica retelele si pentru a va angaja sa faceti acest lucru in acele momente. Pentru a realiza acest lucru, va poate ajuta sa eliminati aplicatiile celor pe care le verificati mai regulat de pe telefon, astfel incat sa le puteti vedea doar de pe computer.

In cele din urma, de multe ori se foloseste un telefon compulsiv pentru ca nu este nimic mai bun de facut. Daca credeti ca acesta ar putea fi cazul dvs., incercati sa va completati ziua cu activitati stimulative, cum ar fi sa iesiti cu oameni de care aveti grija sau sa intrati pe deplin intr-un hobby. Doar cu aceasta, veti observa ca nevoia dvs. de a verifica smartphone-ul este redusa foarte mult.