6 Motive pentru care femeile insarcinate se simt vinovate

Sa recunoastem, nimic nu poate induce mai multa vinovatie decat sarcina. Probabil ca te intrebi „De ce te-ai simti vinovata?” Serios acum, nu vrea toata lumea ce e mai bun pentru copilul lor?

Raspunsul este un rasunator da. Nu e chiar atat de simplu. Uita-te la toate schimbarile care se presupune ca ar trebuie sa le faca o femeie insarcinata brusc. Fa asta, nu fa aia, mananca asta, nu manca aia, mergi acolo, dar nu dincolo. Poate fi coplesitor.

Cand vorbesti cu mamele insarcinate, intelegi ca sunt bine intentionate si se straduiesc maxim, dar intotdeauna se simt vinovate de un anumit lucru. Iata o lista cu lucrurile cele mai comune pentru care femeile insarcinate se simt vinovate si de ce nu ar trebui sa faca lucrul asta:

1. Greseli cu vitaminele prenatale

Aceasta este in topul cele mai multe femei insarcinate. Unii se simt vinovate ca uita sa isi ia vitaminele frecvent, in timp ce altele pur si simplu nu au reusit sa le ia. Desi vitaminele prenatale sunt importante, ele sunt doar o plasa de siguranta. Mananca bine, schimba brandul de vitamine sa vezi daca altul e mai de folos si fa ceea ce poti face. Vorbeste cu medicul tau pentru sfaturi, nu esti prima persoana care are probleme cu vitaminele prenatale si nu vei fi nici ultima.

2. Alegerile nutritionale

Sa recunoastem, sunt zile in care este mai greu sa mananci sanatos decat in altele. Uneori sa mananci bine inseamna planificare anterioara. Acest lucru poate fi dificil de realizat cand te lupti cu oboseala, greturile de dimineata si furtunile hormonale care au loc in corpul tau. Daca mananci sanatos in majoritatea timpului, iarta-te ca ai sarit peste o masa sau ti-ai permit o bucata de ciocolata din cand in cand.

3. Cofeina!

O dependenta majora pentru multi oameni – cofeina. Chiar daca exista studii contradictorii despre raul pe care il poate face sarcinii, scopul majoritatii mamelor este moderatia. Cei mai multi doctori sunt de acord ca moderatia este cheia in acest caz. Daca lucrul asta te enerveaza, incearca ca macar jumatate din cafeaua consumata sa fie decofeinizata.

3. Ce s-a intamplat inainte de grasime

Deoarece mai mult de 50% dintre sarcini sunt planificate, vei auzi o multime de povesti de petreceri nebunesti inainte ca femeia sa afle ca era insarcinata. Veste buna e ca de obicei acest lucru inseamna totul sau nimic. Raul care poate fi astfel provocat se concretizeaza in general in avort spontan sau nu afecteaza deloc dezvoltarea sarcinii. Deci, daca esti insarcinata in 20 de saptamani si esti in continuare ingrijorata de cele 2 beri pe care le-ai baut cand erai in cinci saptamani, poate fi momentul sa renunti la griji. Ia in considerare moduri care sa te ajute sa acorzi mai multa atentie sarcinii.

4. Sexul

Sexul este o sabie cu doua taisuri. Ai putea sa te simti vinovata sau ingrijorata in legatura cu sexul in timpul sarcinii. Multe mame sunt preocupate ca sexul sa le raneasca copilul. (Nu il va rani.) Cu exceptia cazului in care doctorul iti spune sa te opresti, poti face sex linistita. Dar, cealalta jumatate din femei se simt vinovate pentru ca nu fac sex. Sunt prea obosite, prea bolnave, prea inflamate… toate motive bune pentru a evita sexul. Cere un masaj sau tihna pentru un pui de somn si promite o revansa.

5. Insuficienta atentie acordata sarcinii

Acest lucru iti poate induce vina mai ales in cazul in care nu este prima ta sarcina. Poti simti ca noul bebelus primeste numai lucruri la mana a doua. Ai mai trecut prin asa ceva, nu iti mai pasa de tricou. Ia in considerare moduri care sa te ajute sa acorzi mai multa atentie sarcinii, ia cursuri de perfectionare pentru nastere, alatura-te unui grup de mame, implica-ti copilul mai mare, scrie un blog despre sarcina. In final totul va fi bine, chiar daca singurele fotografii din albumul bebelusului sunt cele facute de fratele mai mare.

6. Dormitul pe spate

Multa atentie este acorda obiceiurilor de somn ale femeilor gravide. Daca iti dai seama ca dormi pe sapate, rasuceste-te si intoarce-te la somn. Se intampla.