Masaj in timpul nasterii: care sunt beneficiile si care sunt de facut

Masaj in timpul nasterii: masajele ajuta la o mai buna abordare a travaliului si a nasterii. Masaje spate, picioare, perineu, presopunctura in travaliu.

Masaj in timpul nasterii

Masajul in timpul nasterii si al travaliului poate fi eficient pentru ameliorarea tensiunii si a fricii, dar si pentru promovarea relaxarii, ajutand o femeie sa respire mai bine, fiind mai colaborativa si mai activa si reducerea durerii. Dar cum se fac masajele in timpul sarcinii? Care sunt zonele de atins si care sunt beneficiile?

Beneficiile masajelor in timpul travaliului

Printre cele mai cunoscute beneficii ale masajului in timpul nasterii mentionam:

  • reducerea durerii in muschi si articulatii, in special in spate
  • o mai buna circulatie a sangelui si oxigenare, ceea ce poate fi benefic si pentru bebelus
  • reducerea umflaturii
  • reducerea tensiunii musculare
  • reducerea anxietatii si a stresului.

Cine ar trebui sa faca masajul?

In general, daca masajul este facut de un operator specializat sau de moasa, femeia se simte linistita si are perceptia ca este „primita” si pe maini bune. Dar masajul poate fi facut si de viitorul tata, mai ales daca impreuna cu partenerul sau a urmat un curs de pregatire in cadrul caruia a invatat cele mai potrivite tehnici de masaj.

Masaj coccis si spate in timpul travaliului

In situatii de frica si durere, avem tendinta de a ne rigidiza, deci si in timpul nasterii. Moasa poate efectua apoi un masaj al cozisului.

La inceputul travaliului, un masaj de-a lungul coloanei vertebrale poate fi foarte relaxant, incepand de la umeri si mentinand o miscare ritmica si miscari lungi si constante.

In travaliu avansat, masajul coloanei vertebrale poate fi mai puternic pentru a contracara contractiile. Masajul cu degetul mare este de asemenea util pentru a face cercuri pe gropi la nivelul lombarului.

Masajul picioarelor in timpul travaliului

Pentru femeile insarcinate carora nu le place sa-si atinga corpul in timpul nasterii, se recomanda un masaj al zonelor reflexe ale piciorului. Stimularea anumitor puncte ale piciorului poate provoca o senzatie de usurare in abdomen.

Masajul se poate face pe verticala pe talpile picioarelor si pe partea din fata prin gradarea presiunii si favorizarea deschiderii degetelor.

Este masajul in timpul travaliului sigur?

Majoritatea tipurilor de masaj care se efectueaza in timpul travaliului sunt sigure pentru mama si copil, dar daca aveti dubii, nu ezitati sa discutati cu medicul ginecolog.

Cum sa intelegeti care este cel mai bun masaj

Pentru a intelege care este masajul potrivit, ar trebui sa incepeti sa incercati diferitele tipuri de masaj in timpul sarcinii, impreuna cu partenerul dvs.: incercati un masaj pe picioare si degete, picioare, fese, spate, dar si fata, gat, maini. Incercati diferite viteze si presiuni, de la un masaj lent si usor pana la o atingere profunda. Exercitiile fizice inainte de travaliu te vor ajuta pe tine si partenerul sa fiti in ton unul cu celalalt.