Crema de zi și crema de noapte: care sunt diferențele?

Rutina de frumusețe urmează de obicei aceleași proceduri, indiferent de momentul zilei. Cu toate acestea, pielea are nevoi diferite dimineața și seara, iar tu trebuie să îi acorzi atenția cuvenită. Ziua, pielea are nevoie de protecție, iar noapte de regenerare. 

Principala diferență dintre o cremă de zi și o cremă de noapte constă în textură și ingrediente. O cremă de zi este una cu o textură ușoară, ce conține factor de protecție solară, dar și agenți de iluminare cum este și vitamina C. O cremă de noapte este mai groasă și mai bogată, având de cele mai multe ori ingrediente active precum retinolul și acidul glicolic. 

După cum sugerează și numele, fiecare cremă trebuie folosită într-o anumită perioadă a zilei. Ambele au ca funcție principală hidratarea și hrănirea pielii, pentru un aspect moale și neted. Deși unele persoane nu respectă destinația fiecărui tip de cremă, considerându-le interschimbabile, specialiștii ne recomandă să evităm acest lucru. 

Poate te întrebi: chiar este necesară o crema de noapte? Răspunsul este da. Rolul cremei de noapte este de a repara și reface pielea, datorită ingredientelor care stimulează regenerarea celulară și reduc semnele timpurii de îmbătrânire. 

În timpul zilei, pielea noastră este expusă razelor UV și poluării. Acestea pot face ravagii dacă pielea nu este protejată corespunzător. O cremă de zi este de obicei ușoară, negrasă și nelipicioasă, pentru a putea fi purtată cu uțurință sub machiaj. Crema de zi conține extracte din plante, filtre UV, dar și uleiuri importante, cum sunt vitaminele B și E. Pe toată durata zilei, dermul pierde din umiditatea naturală, iar straturile superioare ale tenului sunt foarte afectate de acest proces. Pe de altă parte, straturile inferioare sunt suprasaturate cu umiditate. Din acest motiv este nevoie de o îngrijire specială, care previne umflarea, apariția ridurilor, precum și a altor neplăceri estetice. 

Când vine vorba despre crema de noapte, te poți aștepta la formule și ingrediente mai grele, cum sunt retinolul și acidul hialuronic. Acestea sunt biostimulatoare, care ajută la repararea pielii în timp ce dormim. Componentele esențiale nu doar că hrănesc dermul, dar ajută la relaxare și la un somn profund. Ceramidele, acizii grași și colesterolul, ajută la reținerea umidității și la repararea barierei de protecție a pielii. Rezultatul este o piele mai suplă, datorită reducerii liniilor fine și a ridurilor. 

Principalele funcții ale cremelor de noapte sunt: 

  • Nutriția celulară
  • Îmbunătățirea microcirculației sângelui
  • Accelerarea proceselor de regenerare
  • Hidratarea
  • Prevenirea apariției semnelor de îmbătrânire

Cremele de noapte ajută la regenerarea dermului, datorită formulelor bogate, ce includ uleiuri, extracte, vitamine și alte oligoelemente utile. Efectul care se dorește în final este o hrănire profundă și o piele sănătoasă. 

Majoritatea produselor au specificată pe etichetă vâsta pentru care sunt destinate. Este mai degrabă vorba despre vârsta pe care o arată pielea, decât vârsta reală. La 35 de ani, pielea,  poate arăta de 25 sau de 45. Atunci când alegi o cremă, indiferent dacă este de zi sau de noapte, acordă atenție nevoilor individuale ale tenului tău. 

Pentru a îmbunătăți aspectul și sănătatea pielii tale, specialiștii recomandă să utilizezi produse cu componente active. Ritualurile de dimineață și seara sunt obligatorii, dar nu trebuie să devină un stres. Privește-le mai degrabă ca pe niște momente de răsfăț, pentru care pielea ta îți va mulțumi. Aplică crema de zi după ritualul de dimineață și, dacă este posibil, nu te machia și nu ieși din casă minim 30-40 de minute după aplicarea cremei. Seara, este recomandat să aplici ritualul de înfrumusețare cu câteva ore înainte de culcare. În această perioadă, pielea va putea să se relaxeze, iar porii vor respira liberi de orice produs cosmetic.