Mancare in forma de biti

Revolutia tehnologica a schimbat lumea asa cum o cunosteam noi. Iar progresele stiintifice vor transforma chiar si alimentele care vor fi consumate in viitor.

De la start-up-uri total disruptive pana la companii precum Alibaba, Amazon sau Fujitsu, exista deja multe companii care cred ca „puterea este in date, nu in placa”. Mai mult, figuri de renume precum Bill Gates, Elon Musk, Richard Branson, Leonardo Di Caprio, James Cameron, Gwyneth Paltrow, Serena Williams sau Kobe Bryant pariaza pe „uberizarea” alimentelor.

Marius Robles, CEO si co-fondator al Reimagine Food, adauga ca „urmatorul mare pas in tehnologie nu va veni pe telefoanele noastre. Nanotehnologia, bioingineria si inteligenta artificiala vor intra pe deplin in meniurile noastre.

Alimentele de laborator exista de mult timp. Dar „in urmatorii 10 ani vor fi la indemana consumatorului”. Noul model al erei post-animale raspunde mai multor motive. In primul rand, jumatate din alimentele comestibile din lume sunt risipite. In plus, populatia planetei va ajunge la aproape 10 miliarde de locuitori, asa ca, conform Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), productia agricola ar trebui sa creasca cu 75% pentru a putea hrani pe toata lumea.

Piata inlocuitorilor de carne ar putea creste cu 8,4% anual in urmatorii trei ani. In acest sens, Winston Churchill spunea deja in 1931 cat de absurd ar parea 50 de ani mai tarziu „sa cresti un pui intreg sa manance doar pieptul sau aripa, putand creste aceste parti separat intr-un mediu potrivit”.

In ceea ce priveste impactul asupra mediului, si in special in mare, unele „start-up-uri”, precum New Wave Foods, au inlocuit forma si gustul crevetilor prin, printre alte „ingrediente”, algele pe care le consuma. „Vom incepe sa vedem cum Inteligenta Artificiala intra pe deplin in modul in care este conceputa mancarea.” Si da exemplul start-up-ului Intelligence X, care foloseste AI pentru a proiecta berea perfecta.

In cadrul AI, The Not Company este o companie-laborator chilian care, prin analiza compozitiei moleculare, reuseste sa se potriveasca cu aroma, textura, aroma si chiar nutrientii diferitelor alimente. De fapt, aceasta companie a creat Guiseppe, un software care detecteaza conexiunile dintre componentele moleculare ale alimentelor si perceptia umana asupra gustului si texturii si reconstruieste formula moleculara cu plante durabile. De exemplu, daca vor sa faca ciocolata, computerul spune formula sa moleculara si apoi care plante ajuta sa o imite. „Aceasta este o posibila linie de alimente inteligente, deoarece pe langa faptul ca sunt mai ieftine si folosesc mai putina apa si mai putin pamant in productia lor, au aceiasi nutrienti ca si cei pe care ii imita”, explica CEO-ul Reimagine Food.

Robles crede ca in viitor vom face diferenta intre a manca pentru a ne bucura si a ne hrani pentru a performa mai mult si a avea o sanatate deplina si ca vom continua cu „arta de a gati” pentru a scapa si a face combinatii uimitoare de ingrediente. Totusi, el sustine ca in multe bucatarii vor exista roboti inteligenti care vor garanta productia de alimente-calorii-nutrienti necesara pentru ziua respectiva, in functie de starea de spirit, daca este iarna sau vara, sau daca vrem sa alergam un maraton. „Vom trai ultra-personalizare. Nu suntem atat de departe de a ajunge sa avem bioreactoare in casele noastre pentru a produce alimente personalizate”, remarca el.

Mai tarziu, prezice el, vom experimenta teleportarea. Cu alte cuvinte, „mijlocul de transport prin care alimentele vor ajunge la noi in case nu vor fi motocicleta sau robotul, ci banda larga. In loc de alimente, vor fi transportate datele. Vom putea achizitiona retete sau preparate de la bucatari care ne vor „vinde” din restaurantele lor, astfel incat in ​​cateva secunde sa inceapa sa fie tiparite in casele noastre».

Imprimantele alimentare 3D, cu un sintetizator de alimente sub forma de pudra, vor recrea in cateva momente muscaturi simultane si schimbatoare cu 10 sau 20 de arome gustoase.

De la Reimagine Food afirma ca frigiderele vor fi din ce in ce mai inteligente, ca vor detecta datele de expirare ale produselor si ca se vor conecta cu supermarketul obisnuit pentru a face automat achizitia. Vom risipi mult mai putina mancare. Acelasi frigider ne va efectua un scaner de recunoastere corporala si faciala pentru a face sugestii nutritionale in functie de modul in care ne gaseste. Robles crede ca vom trece de la gradini urbane la sere robotizate care vor produce alimente cu un ritm de 500 de ori mai rapid. Si ca vom crea chiar si alimente hibride.