Izolarea fațadei unei clădiri: 5 variante practice

Sursa foto: unsplash.com

Fațada este cartea de vizită a oricărei clădiri. Aceasta reprezintă primul lucru care atrage atenția asupra structurii, ceea ce înseamnă că între toate elementele cheie – materiale, culori, iluminat, aspect – trebuie să existe un echilibru perfect. Însă, nu doar designul contează, ci și posibilitatea menținerii unei temperaturi constante în interior. Ei bine, fațadele izolate asigură un confort sporit, contribuie la reducerea substanțială a pierderilor de căldură și oferă clădirilor o configurație deosebită. Ai la dispoziție diferite modalități prin care poți realiza o izolație termică durabilă și eficientă, însă îți prezentăm mai departe câteva dintre variantele practice pentru placarea pereților exteriori:

    1. Izolarea cu vată bazaltică

    Alege vată bazaltică potrivită pentru izolații și construcții ca să păstrezi căldura sau răcoarea în interiorul clădirii. Este un material rigid, ignifug, ce rezistă la temperaturi de până la 700o C, are proprietăți de izolație termică și fonică și o permeabilitate bună. Se poate folosi pe orice tip de construcție, fiind recomandată în mod special în zonele unde este nevoie de o rigiditatea înaltă și rezistență mecanică.

    Vata bazaltică ajută la realizarea unor fațade ventilate, este rezistentă la ploaie și vânt, contribuie ca transferul termic între interior și exterior să fie unul redus, nu se dilată, nu se contractă și conține materie primă reciclată.

      2. Izolare cu polistiren expandat sau extrudat

      Polistirenul este unul dintre materialele des folosite pentru izolarea fațadei clădirilor și printre cele mai utilizate tipuri de masă plastică. Ambele tipuri de polistiren rezistă foarte bine la orice tip de uzură și pot izola eficient pereții exteriori. Varianta expandată are un cost mai redus, împiedică formarea igrasiei și a mucegaiului, nu îngreunează fațada, permite circulația vaporilor acumulați în interior și rezistă la temperaturi de aproape 100o C. În schimb, polistirenul extrudat are o densitate mai mare și este un izolant termic mai bun decât cel expandat. În plus, se poate folosi și pentru izolația fundației și a subsolurilor.

        3. Izolare cu vată minerală de sticlă

        Flexibilă și elastică, vata minerală de sticlă reprezintă cea mai eficientă soluție pentru a izola pereții cu forme neregulate și spațiile greu accesibile. Deși este un izolant termic bun, acest material rămâne totuși inferior vatei bazaltice.

          4. Izolare cu spumă poliuretanică

          Este bine-cunoscut faptul că aproape 30-35% din căldura unei clădiri se pierde prin pereții exteriori. Izolarea fațadei poate asigura un confort ridicat, păstrând un climat interior optim. Pentru acest proces se poate utiliza și spuma poliuretanică, un material ușor de aplicat, ce asigură aderență rapidă și sigilare completă, prin închiderea tuturor porilor produsului pe care este aplicată. Grosimea și greutatea spumei sunt reduse, izolează fonic și nu putrezește în timp, doar că nu poate fi aplicată uniform și are un preț ceva mai mare decât alte materiale.

            5. Izolare cu produse ecologice

            În situația în care te interesează variantele ecologice pentru izolarea fațadei, află că există câteva produse cel puțin interesante pe care le poți lua în considerare. Este vorba despre cânepă, care excelează la capitolul permeabilitate și rezistă bine la mucegai, dar și stuf, un material ușor de aplicat, ce oferă o izolare termică și fonică de calitate. Pe lângă acestea sunt recomandate și pluta granulată sau paiele.

            Izolarea fațadei îi conferă clădirii un design atractiv și, în același timp, înlătură condensul de vapori din interior. Astfel, este împiedicată apariția mucegaiului, se îmbunătățește confortul termic și sunt reduse zgomotele deranjante.