Descoperiti ce este dizabilitatea emotionala si cum sa o detectati

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) defineste dizabilitatea ca fiind „orice restrictie sau afectare a capacitatii de a desfasura o activitate in modul sau in intervalul considerat normal pentru fiinte umane”.

In cea mai mare parte, atunci cand auzim acest termen, il raportam la oameni care nu pot sa mearga, sa alerge, sa vorbeasca, sa auda sau sa vada, dar adevarul este ca studiile arata ca depasesc caracteristicile fizice, cognitive si senzoriale. Astazi descoperim dizabilitati emotionale. Ana Simo, terapeut de familie si cuplu, ne spune ca termenul a aparut in ultimii ani pe baza necesitatii unui concept care sa defineasca persoanele care nu au capacitatea emotionala de a se conecta si de a-si exprima emotiile in domeniul sanatatii mintale.

Dizabilitatea emotionala este o incapacitate pe care oamenii o pot avea de a-si exprima in mod adecvat emotiile, ceea ce le face dificila interactiunea sociala. In plus, acest nou domeniu al sanatatii mintale este tinut sub investigatie deoarece cauzele sale sunt necunoscute si a avut o tendinta controversata in ceea ce priveste acceptarea sau respingerea sa.

Ca in orice dizabilitate, pot fi identificate diferite scenarii si am putea concluziona ca toate fiintele umane experimenteaza la un moment dat aceasta afectiune. Aceasta afectiune este mai probabil sa apara la barbati decat la femei, pe scurt putem identifica ca dizabilitatea emotionala apare atunci cand nu avem capacitatea sau controlul de a ne identifica, cunoaste si gestiona emotiile. Termenul a fost inventat oficial in 2004 in Statele Unite, a reusit sa fie luat in considerare in domeniul studiului sanatatii mintale si s-a putut manifesta in cadrul dizabilitatilor in Individuals with Disabilities Education Act (IDEA), apoi a fost dezvaluit de catre diferitele regiuni ale lumii.

Persoanele care sufera de aceasta afectiune o manifesta de obicei in perioada timpurie a vietii, in special la scoala, iar odata ce afectiunea se dezvolta, reuseste sa dureze tot restul vietii. Acest handicap face imposibil ca oamenii sa interpreteze si sa exprime emotiile afective, cauzele care o genereaza nefiind legate de probleme de sanatate sau intelectuale. Cei afectati nu sunt capabili sa construiasca sau sa mentina relatii interpersonale sanatoase cu alte persoane din jurul lor.

Acest handicap genereaza stari de spirit variante la persoanele aflate in situatii normale, evocandu-le frustrare si depresie, generand temeri irationale si conflicte personale cu situatii si persoane care nu merita. Exista tendinta de a se lega de o tulburare de invatare, deoarece majoritatea celor afectati sunt scolari. In urma diverselor investigatii, s-au facut ipoteze cu privire la anumiti factori care se considera ca activeaza aceasta afectiune si influenteaza perpetuarea ei in timp, precum factorii ereditari, problemele creierului, stresul constant, functionarea familiei, dar intr-adevar principala cauza a problemei este nu are. fost descoperit.

In Statele Unite, au fost efectuate mai multe studii pe aceasta tema, iar rezultatele au aratat ca femeile sunt mai putin predispuse sa sufere de dizabilitati emotionale, in timp ce barbatii si, intr-o masura mai mare, afro-americanii sunt mai expusi la suferinta din cauza acesteia. conditiile vietii lor.mediul social.

Printre cele mai frecvente simptome gasim: hiperactivitate, nivel scazut de atentie, comportamente agresive sau auto-vatamatoare, interactiune redusa sau deloc cu ceilalti, frici, anxietate, imaturitate, dificultati de invatare, fobii si tendinta la depresie, nu toate apar la in acelasi timp si nu sunt observate in conditii egale.

Va oferim cativa factori pentru a determina daca o persoana sufera de dizabilitati emotionale:

  • Cea mai mare preocupare a lui este imaginea. Se ingrijoreaza excesiv de imaginea lor, au fost nevoiti sa-si indoctrineze empatia. Imbracamintea, aspectul fizic, dar sunt si oameni care masoara chiar si cea mai mica miscare sau gest.
  • Sunt oameni care isi schimba case, prieteni, imprejurimi. Nu se simt niciodata fericiti, nici satui. Practic pentru ca ceea ce urmaresc este gol de sentimente si scopul lor este sa hraneasca doar o imagine fara suflet.
  • Sunt oameni foarte agresivi, care isi tin ura si o concentreaza, dar stiu perfect cand sa atace, de obicei intr-un mod las.
  • Sunt oameni care nu au nimic profund de comunicat, pentru ca sunt goli la nivel spiritual.
  • Sunt oameni pesimisti si negativi, dau vina pe lume pentru propriile lor mizerii, sunt incapabili de autocritica.
  • Sunt oameni care nu invata din nicio experienta vitala, pentru ca nu sunt niciodata intimi cu interiorul lor.
  • Sunt oameni care rar isi arata emotiile, practic pentru ca le lipsesc. Cel mult traiesc perioade de infatuare.
  • Sunt oameni care reduc dragostea pe care o pot oferi, la lucruri materiale. Adica ei lasa mostenire acelasi lucru pe care l-au primit. Nimic invelit in aparente.
  • Sunt oameni ale caror motivatii provin din ura si resentimente, din dorinta de a arata ceea ce nu sunt. Prin urmare, se hranesc in mod constant reciproc cu mai multa ura.
  • Ei sunt incapabili sa vada esenta existentei umane, lucrurile marete din viata.
  • Sunt incapabili de a iubi. Sunt dezactivati in emotii.