Idei de activitati Montessori pentru copii

Sursa foto: unsplash.com

Educatia Montessori este din ce in ce mai apreciata si incurajata de catre educatori si parinti deopotriva. Prin acest tip de pedagogie alternativa, adoptat in tot mai multe gradinite si scoli din intreaga lume, accentul se pune pe dezvoltarea in ritm propriu a fiecarui copil in parte. Practic, metoda Montessori incurajeaza si stimuleaza un copil sa descopere lumea de unul singur, respectându-i trasaturile individuale, intr-un mediu controlat si sub supravegherea atenta a unui cadru didactic sau a unui membru al familiei. 

In acest fel, cei mici se familiarizeaza de timpuriu cu activitati diverse, care fac parte din viata de zi cu zi. Iata mai jos o parte dintre acestea, pe care le poti propune micutului tau.

Descopera animalele cu un joc tactil Montessori

Multe institutii de invatamant sunt specializate in educarea copiilor cu ajutorul pedagogiei Montessori. Cu toate acestea, principiile sale pot fi adoptate si acasa, iar parintii ii pot incuraja pe cei mici sa descopere lumea utilizand diverse tipuri de jocuri si activitati care respecta ideile esentiale ce contureaza acest tip de educatie.

In acest sens, cateva jucarii Montessori pentru copiii de toate varstele pot veni in ajutorul tau, astfel incat sa il ghidezi in a lucra independent, respectand ritmul sau de dezvoltare. De exemplu, cu ajutorul unui joc tactil, un copilas poate descoperi singur, de la cele mai mici varste, lumea din jur si elementele care o compun. 

O ferma cu animale si familiile lor, sub forma unei cutii in care siluetele animalutelor sunt ascunse privirii, stimuleaza activ simturile tactile ale unui copilas de 3-5 anisori, deoarece acesta trebuie sa introduca mana in cutie si sa le caute. Prin atingere, pipaind si simtind, el va afla astfel care sunt animalele si familia din care acestea apartin, dezvoltandu-si in acest fel din plin abilitati senzoriale dar si de rabdare, concentrare si motricitate fina.  

Invatarea literelor si numerelor cu jocuri Montessori

Alte idei de activitati Montessori potrivite pentru prescolari sau scolari sunt cele in care ei pot afla singuri mai multe despre lumea literelor sau a cifrelor. Multe dintre jucariile de acest fel sunt concepute tot pentru a stimula abilitatile senzoriale si tactile ale copiilor, fiind reprezentate de jetoane sau siluete ale numerelor, pe care micutii trebuie sa le descopere singuri si apoi sa le potriveasca in functie de anumite imagini sau de cerintele specificate.

O asemenea planseta de lucru, perfecta pentru cei care se pregatesc pentru citirea si scrierea de la scoala, ajuta la imbunatatirea atentiei si concentrarii, dar si a altor abilitati cognitive importante. Dezvoltarea intelectuala a celor mici se face, in acest fel, prin participare activa, micutii gasind singuri raspunsuri la intrebarile pe care le au.

Descopera anotimpurile cu ajutorul calendarelor Montessori!

Printre activitatile Montessori care stimuleaza activ abilitatile unui copil, in timp ce il incurajeaza sa descopere o multime de alte cunostinte noi se afla si propriul calendar! Acesta este conceput ca o modalitate distractiva prin care cei mici pot sa descopere anotimpurile, precum si diverse actiuni pe care ei le pot face in fiecare sezon.

De exemplu, anumite carti propun ateliere de dezvoltare care reprezinta adevarate calatorii senzoriale, dar si moduri de invatat. Astfel, in timp ce se distreaza, micutii invata activ, deoarece vor trece prin diferite actiuni precum cantece, jocuri de scriere, retete de bucate, exercitii de yoga sau crearea unor decoratiuni de Craciun sau de Halloween. 

Prin asemenea joculete simplu de pus in practica, il vei pregati pe copilul tau spre dobandirea de cunostinte de baza, precum scris si citit, sau descoperirea mediului inconjurator, dar si alte abilitati perceptive si intelectuale, si nu in ultimul rand pe drumul autonomiei, in moduri dintre cele mai interesante. 

In pedagogia de tip Montessori, parintii si educatorii sunt alaturi de copii pentru a-i ghida, fara a le impune strict un anumit stil de învatare. Il poti invata pe copilul tau sa lucreze independent, in functie de ritmul sau dezvoltare, alegand si punandu-i la dispozitie cele mai noi si interesante jocuri si jucarii concepute pentru acest tip de pedagogie alternativa!