Hipnotice sau somnifere

Ca si in cazul benzodiazepinelor, antidepresivele modifica si somnul REM, dar fac acest lucru cu un mecanism de actiune diferit. In acest caz, efectul soporific este justificat de actiunile anticolinergice, precum si de imbunatatirea neurotransmisiei aminergice. 

Astazi, din cauza stilului de viata din tarile dezvoltate, multi oameni au probleme in a adormi si au nevoie de medicamente pentru a dormi.

Aceste medicamente, cunoscute si sub numele de medicamente hipnotice, sunt foarte cautate de populatia generala. Cu toate acestea, trebuie avut grija sa nu le abuzati deoarece pot avea consecinte negative asupra sanatatii pacientului. Pe parcursul articolului vom vedea diferitele probleme de somn care exista, precum si gama de medicamente pentru somn pe care le avem pe piata.

Ce este insomnia?

Aceasta patologie, atat de comuna in tarile dezvoltate, este o tulburare de somn in care pacientul nu este in stare sa adoarma sau sa ramana adormit sau sa obtina o durata si o calitate adecvata a somnului pentru a restabili energia si starea de veghe normala.

Rezultatele numeroaselor studii asupra acestei boli sugereaza ca este cauzata de o alta tulburare de baza, mai degraba decat de insomnia in sine. Acest fapt este important pentru ca ulterior sa putem indrepta tratamentul catre boala care declanseaza aceasta problema de somn.

Pe de alta parte, insomnia poate fi clasificata in functie de durata si de natura sa. In ceea ce priveste primul caz, gasim:

  • Tranzitorie: daca dureaza mai putin de 7 zile, asa cum se poate intampla unor femei in perioada premenstruala.
  • Durata scurta: este una care dureaza de la o saptamana la 3 saptamani.
  • Cronica: Acestea sunt persoane care sufera de aceasta problema de mai mult de 3 saptamani.

Concentrandu-se pe natura sa, insomnia este clasificata in:

  • Conciliere: daca pacientului ii este greu sa adoarma.
  • Intretinere: daca conteaza pentru tine sa mentii visul.
  • Trezire devreme.

Medicamente pentru somn si imbunatatirea calitatii somnului

Aceste medicamente sunt substante psihotrope psihoactive care favorizeaza debutul somnului provocand somnolenta. Exista 6 linii de tratament pentru insomnie. Va incepe cu prima si va escalada daca linia anterioara nu este eficienta.

Linia 1: substante naturale

Pentru cazurile usoare de insomnie, exista diverse substante de origine naturala care pot fi foarte utile.

Substantele naturale pentru combaterea acestor tipuri de probleme sunt utilizate pe scara larga. Mai exact, cele mai solicitate sunt valeriana, teiul, floarea pasiunii si opioidele. Alti pacienti au apelat si la alte tipuri de terapii, cum ar fi homeopatia si produsele „naturale”.

Linia a 2-a: somnifere pe benzodiazepine

Acest tip de medicamente hipnotice sunt agonisti selectivi ai receptorilor GABA, neurotransmitatorul inhibitor al sistemului nervos central prin excelenta. Unele dintre aceste exemple sunt zolpidemul, zopliconul sau eszopiclona.

Aceste medicamente se dovedesc a fi foarte bune atat ca eficacitate, cat si ca toleranta. Din acest motiv, incep sa fie hipnotice de prima alegere, mai ales in insomnia acuta; in cronic nu sunt atat de eficiente.

Linia a 3-a: somnifere benzodiazepine

Benzodiazepinele sunt alte medicamente pentru somn utilizate pe scara larga in tratamentul insomniei. Spre deosebire de cele anterioare, acestea nu sunt selective pentru complexul GABA.

Au inlocuit alte medicamente (barbituricele) ca hipnotice de prima alegere. Si, in ciuda faptului ca sunt foarte eficiente, ele modifica structura naturala a somnului, modificand faza REM si producand efecte secundare semnificative.

In plus, acest grup terapeutic produce, de asemenea, toleranta si dependenta, astfel incat utilizarea sa trebuie controlata si pacientii trebuie sa fie bine informati.

Linia a 4-a: antidepresive cu efect sedativ

Este important sa respectati intotdeauna indicatiile medicale, deoarece unele medicamente care ajuta la somn pot provoca dependenta.

Unele medicamente antidepresive, cum ar fi:

  • Mirtazapina.
  • Trazodona.
  • Amitriptilina.

Ca si in cazul benzodiazepinelor, aceste medicamente afecteaza si somnul REM, dar fac acest lucru cu un mecanism de actiune diferit. In acest caz, efectul soporific este justificat de actiunile anticolinergice, precum si de imbunatatirea neurotransmisiei aminergice.

De multe ori, atunci cand un pacient sufera de insomnie severa, benzodiazepinele nu sunt suficiente si este necesara includerea acestui tip de medicament ca tratament coadjuvant.

Linia a 5-a: neurolepticele ca somnifere

Atunci cand toate medicamentele de mai sus nu au efectul scontat, utilizarea de antipsihotice sau neuroleptice poate functiona.

Unele dintre cele mai utilizate pentru acest tip de boala sunt:

  • Haloperidol.
  • Quetiapina.
  • Clozapina.

Ele sunt de obicei utilizate la pacientii varstnici, in delir, la pacientii cu manie si la pacientii cu insomnie care sunt psihotici.

In cele din urma, mentionam ca ultima linie de tratament, a sasea linie, ar fi formata din alte medicamente precum antihistaminice, melatonina sau gabapentina, care sunt utilizate de obicei in insomnia usoara, precum cea produsa de jet-lag atunci cand calatoresc in tari diferite. fus orar.

Astazi, avem o gama larga de medicamente pentru somn care ne ajuta sa combatem perioadele de insomnie. Verificati cu medicul dumneavoastra care este cel mai potrivit pentru situatia dvs. si urmati intotdeauna recomandarile acestuia.