Mobilul a devenit o extensie a corpului nostru. Putine obiecte au devenit la fel de esentiale in viata noastra de zi cu zi precum smartphone-ul, pana in punctul in care a-l lasa uitat acasa implica ceva asemanator cu suferinta unui atac de anxietate.
Exista mai multe functionalitati oferite de smartphone-urile actuale , dar una careia utilizatorii ii acorda mai multa atentie este camera. Datorita imediatitatii, confortului si usurintei in utilizare, smartphone-urile au devenit unul dintre cele mai folosite dispozitive pentru a imortaliza scene din ziua noastra.
Desi progresul fotografiei mobile a fost de neoprit in ultimii ani, iar smartphone-urile noastre fac fotografii mai bune in fiecare zi , adevarul este ca inca nu pot – probabil ca nu vor concura niciodata – cu camerele SLR.
In orice caz, smartphone-urile noastre sunt capabile sa surprinda imagini bune, cu valoarea adaugata a libertatii, imediate si spontaneitatii pe care o permite fotografia mobila. Pentru a obtine fotografii de calitate cu smartphone-ul nostru, totusi, este necesar sa faceti mai mult decat sa focalizati si sa fotografiati.
In acest sens, exista o serie de greseli frecvente pe care le facem atunci cand facem fotografii cu telefoanele mobile si care au un impact negativ asupra calitatii imaginilor noastre.
Abuzati de zoom
Aceasta functionalitate scade calitatea imaginilor, asa ca ori de cate ori este posibil este mai bine sa te „inchizi de obiect si sa modifici cadrul”.
Centrati intotdeauna obiectele fotografiate
Aceasta eroare este strans legata de cea pe care am discutat-o la punctul anterior. Mizati pe creativitate si uitati sa plasati intotdeauna obiectul sau subiectul de evidentiat in centrul imaginii. Uita de asta si aseaza-l intr-una din treimi ale cadrului.
Ignora lumina
Ori de cate ori puteti profita de lumina naturala, deoarece in situatii de lumina scazuta obiectivul smartphone-urilor isi pierde calitatea. Nu fiecare ora serveste la realizarea celui mai bun portret. Primele ore ale diminetii sau cand urmeaza sa se intunece sunt cele mai bune momente ale zilei pentru a face acest tip de fotografie. La pranz, cand Soarele este mai aproape de pozitia zenitala, umbrele fetelor sunt mai definite si mai dure, ceea ce afecteaza negativ imaginea. De asemenea, luati masuri de precautie cu iluminarea de fundal. Uneori poate fi o resursa naturala frumoasa, dar alteori iti poate strica fotografia.
Faceti fotografii la nivelul ochilor
Una dintre cele mai frecvente greseli atunci cand faci o fotografie cu mobilul este sa faci toate fotografiile la nivelul ochilor. In acest sens, este foarte interesant sa schimbi punctul de vedere pentru a obtine imagini diferite. Asa ca acum stii, mergi spre creativitate.
Faceti poze cu mana libera
Desi ni se pare ca pulsul nostru este stabil, este inevitabil sa existe o usoara vibratie care este perceputa ulterior in rezultatul final. Si este ca de multe ori o imagine care parea buna pe ecranul ‘smartphone-ului’ se dovedeste a fi usor neclara atunci cand este vizualizata pe computer sau pregatita pentru editare. Pentru a evita tremuratul, concentreaza-te, concentreaza-te si apasa coatele pe corp pentru a preveni incetosarea fotografiilor. Cu subiectii in miscare, folositi mai bine modul rafala pentru a gasi mai tarziu cea mai buna fotografie. Si daca poti, cea mai buna optiune este sa apelezi la unul dintre multiplele trepiede care exista adaptate smartphone-urilor.
Abuzeaza de blit
Este recomandabil sa limitati aceasta functionalitate la medii foarte specifice, deoarece imaginile cu blit de obicei nu ies bine. Dupa cum explica expertii Energy System, atunci cand se foloseste aceasta caracteristica, culorile sunt modificate, imaginea este aplatizata si iluminarea uniforma produsa de blit poate distruge complet imaginea”, deoarece primul plan va straluci practic alb, iar fundalul se va estompa complet. Pentru scenariile intunecate este mai bine sa folositi modul de noapte pe care il incorporeaza multe smartphone-uri.
Nu curatati tinta
Nu uitati sa treceti din cand in cand cate o carpa pe obiectivul mobilului. Amintiti-va ca smartphone-ul este intotdeauna in buzunar sau intr-o geanta, astfel incat in timp sa se murdareasca.
Nu apelati la aplicatii de retusare
Exista multe aplicatii usor de utilizat care ne permit sa ne „jucam” cu imaginile noastre. De la includerea filtrelor la alte modificari mult mai complexe. Uneori, o simpla modificare a contrastului sau a luminozitatii ne va permite sa trecem de la o fotografie plictisitoare la alta pentru a incadra. Acum, asta are si un dezavantaj. Daca exagerezi cu retusurile, vei obtine opusul, ca imaginea ta sa devina ceva ireal si sa-si piarda esenta.
Orizont stramb
Este convenabil sa folosim grila pe care ne-o ofera mobilul pentru a preveni curbarea liniei orizontului, ceea ce afecteaza negativ calitatea fotografiilor noastre. De asemenea, aceasta grila ne va permite sa ne indreptam mai bine imaginile cu regula treimii.
Ramaneti in modul automat
Cu siguranta este foarte confortabil sa folosesti intotdeauna modul automat, dar nu trebuie sa uiti ca telefoanele mobile actuale va permit sa schimbati multi parametri, cum ar fi cadenta de foc. Incearca si vei vedea cum fotografiile tale castiga calitate.