AMD si Samsung dezvolta un nou cip mobil Exynos

Computex Taipei a anuntat ca compania de grafica si procesoare AMD a colaborat cu Samsung pentru a dezvolta tehnologia grafica RDNA 2 pentru un sistem mobil Exynos-on-chip, cu scopul imbunatatirii performantei Unitatii de procesare grafica (GPU) in Samsung clasic telefoane.

Desi nu au aparut inca multe detalii cu privire la cipul in sine, nici produsele in care acesta va fi implementat, AMD se refera la cip drept ,,Exynos SoC de noua generatie”, afirmand ca Samsung va oferi informatii suplimentare mai tarziu in 2021. Pentru acum stim ca GPU va folosi arhitectura RDNA 2 a AMD, dand nastere unor caracteristici precum ray tracing si umbrire cu rata variabila. De aici, AMD intentioneaza sa instaleze cipul pe dispozitive mobile emblematice.

In general, cele doua companii isi propun sa accelereze inovatia grafica pe piata produselor mobile pentru performante mai mari. In ceea ce priveste Exynos, acesta este numele folosit pentru a se referi la procesoarele interne ale Samsung. In Statele Unite si diferite alte piete, telefoanele Galaxy, emblematice ale Samsung, vin cu Snapdragon SoCs de la Qualcomm, lasand restul lumii cu cipuri Exynos.

In timp ce modelele Exynos au fost considerate din punct de vedere istoric ca avand performante mai scazute decat omologii lor Qualcomm, Samsung a decis in mod neasteptat sa treaca la alternativa Snapdragon a Galaxy S20 inapoi pe piata sa interna, Coreea de Sud.

Desi potentialele avantaje ale AMD fata de GPU-urile Adreno de la Qualcomm nu au fost inca determinate, capabilitati precum ray tracing si utilizarea celei mai recente arhitecturi RDNA 2 creeaza cu siguranta unele asteptari superbe.