Exista un semn de intrebare care atarna peste Arm Mac-urile Apple

Apple a introdus in cele din urma primele sale Mac-uri cu procesoare pe care le-a proiectat singur: un MacBook Air de , 13 inci un MacBook Pro de 13 inci si un Mac mini . Apple promite beneficii semnificative de performanta fata de procesoarele Intel si, pentru laptopuri, o crestere uriasa a duratei de viata a bateriei. (Pentru a va face o idee despre nivelul de imbunatatire pe care Apple il sustine, Apple sustine ca noul MacBook Pro poate obtine pana la 20 de ore de viata a bateriei .)

De asemenea, vor putea rula nativ aplicatii iOS, ceea ce inseamna ca Mac-urile vor avea teoretic mai multe optiuni software chiar de la salt. Dar, inainte de a transforma acele promisiuni interesante intr-o precomanda , ar trebui sa stiti ca exista inca un semn de intrebare mare peste noile computere.

Motivul pentru care pot rula in mod nativ aplicatii iOS este ca noul Apple M1 se bazeaza pe setul de instructiuni Arm, la fel ca smartphone-ul dvs., in loc de instructiunile x86-64 utilizate in computerele Mac si Windows. Dar inversul este adevarat si: in prezent, luam cuvantul Apple ca aplicatiile Mac existente vor functiona bine atunci cand nu ruleaza nativ. Cea de ieri a fost a doua prezentare la rand, in care am vazut demonstratii si grafice neetichetate in loc de repere reale si comparatii de performanta.

Stim ce obtinem cu Intel. Cu Arm, nu avem. Si, desi exista motive intemeiate sa credem ca Apple a dat seama, istoria nu a fost intotdeauna buna cu alti producatori care au incercat calculatoare bazate pe Arm.

In 2012, Microsoft a lansat o versiune bazata pe Arm a noii sale tablete Surface, numita Surface RT. Era un hibrid subtire computer / tableta si, la 499 USD, parea un nou dispozitiv promitator bazat pe Arm.

Totusi, in mod confuz, Surface RT nu a rulat, de asemenea, noul Windows-at-the-time Windows 8. In schimb, a rulat Windows RT , care era o versiune dezactivata a Windows 8 care nu putea rula programe traditionale Windows. Chiar si reprezentantii de asistenta Microsoft au avut probleme in a explica ce ar functiona si ce nu ar functiona pe Windows RT. Aceasta confuzie a contribuit probabil la eventualul esec al Surface RT. In veniturile sale T4 fiscal 2013, Microsoft inregistrat o pierdere 900 milioane $ cauza suprafetei RT „ ajustari inventar .“

Esecul Surface RT nu l-a impiedicat pe Microsoft sa faca mai multe rulari pe computerele Surface bazate pe Arm. Compania a lansat anul trecut Surface Pro X, care are un procesor Arm co-dezvoltat de Microsoft si Qualcomm. Am crezut ca hardware-ul arata grozav si, inca o data, procesorul Arm a permis Microsoft sa il faca mai subtire decat Surface Pro alimentat de Intel. Dar, in timp ce Windows in sine a fost bine optimizat pentru Arm, multe aplicatii au fost mai lente decat ar fi pe un computer Intel si unele nu au functionat deloc.

Tom Warren a descoperit ca o noua generatie Surface Pro X a avut mai putine probleme de compatibilitate cu aplicatiile decat originalul, dar unele aplicatii inca nu au functionat, inclusiv Adobe Creative Cloud (cu Photoshop si Lightroom).

Nu doar Microsoft s-a luptat cu computerele bazate pe Arm. Samsung a lansat Galaxy Book 2 de tip Surface in 2018, dar probabil ca nu veti fi socati sa auziti ca The Verge a Dan Seifert de la avut probleme cu rularea anumitor aplicatii. Colegul meu Cameron Faulkner s-a confruntat cu probleme similare in timp ce revizuia Lenovo Flex 5G in iulie . Microsoft inca lucreaza pentru a imbunatati compatibilitatea aplicatiilor Windows pe Arm cu emulare x64 . Suntem optimisti, dar nu suntem aproape de a recomanda Windows on Arm over Windows pe optiunile Intel. Si, desi Google Chromebook-urile bugetare pot rula adesea perfect pe Arm, majoritatea au adoptat Intel si AMD in aceste zile.

Totusi, Apple pare extrem de increzator in tranzitia sa la procesoare bazate pe Arm. Apple a deja eliminat toate MacBook Air-urile bazate pe Intel din gama sa de produse – in ciuda introducerii unui nou Air bazat pe Intel in martie . In timp ce Microsoft, Lenovo, Samsung si altii au oferit intotdeauna o alegere intre Arm si Intel, Apple se asteapta sa treaca intreaga linie de produse Mac la siliciu Apple in aproximativ doi ani .

Compania trimite un mesaj clar ca Arm este viitorul Mac, iar companiile mari de software precum Microsoft si Adobe deja asculta : Photoshop vine anul viitor, Lightroom vine luna viitoare si Microsoft Office este pe drum. Alti dezvoltatori care doresc sa creeze aplicatii Mac vor trebui, de asemenea, sa urce la bord.

Este posibil ca Apple sa poata evita unele dintre aceleasi capcane de compatibilitate a aplicatiilor cu care s-au confruntat alti producatori. Microsoft, de exemplu, a presupus prost ca dezvoltatorii isi vor imbratisa Magazinul Windows lansand aplicatii universale care ar functiona atat pe Arm, cat si pe Intel. Aceasta este o optiune si pentru dezvoltatorii Apple, dar compania are si Rosetta 2, care poate traduce aplicatiile proiectate pentru cipurile Intel la Arm atunci cand le instalati pentru prima data sau, dupa caz, daca este necesar. Apple spune ca unele aplicatii Intel pot rula chiar mai repede pe noul sau cip in acest fel, cel putin in comparatie cu cipurile Intel din Mac-urile sale de generatie anterioara.

Si din nou, M1 este capabil sa ruleze vasta biblioteca de aplicatii iOS in mod nativ, oferind utilizatorilor acces la un volum imens potential de aplicatii functionale – desi va trebui sa aruncati un pointer, deoarece Mac-urile nu au ecran tactil.

Sunt foarte interesat sa vad daca aceste noi Mac-uri sunt la fel de bune pe cat Apple le promite ca vor fi, intrucat cred ca voi fi in curand pe piata pentru un nou laptop Apple. Mac-ul meu personal este un MacBook Air de 11 inci de la inceputul anului 2014. Imi place, dar incepe sa se inghesuie in navigarea de baza pe internet si bateria nu poate incarca mai mult de o ora sau doua.

Daca noile MacBook-uri sunt la fel de capabile pe cat spune Apple si pot rula majoritatea aplicatiilor fara probleme, ar putea fi greu pentru mine sa renunt. MacBook Air, in special, mi-a atras atentia, intrucat folosesc in prezent vechiul meu MacBook Air, mai ales pentru a naviga pe web si a scrie.

Dar daca exista la fel de multe probleme de compatibilitate cu aplicatiile pe care le-au intalnit alte computere bazate pe Arm, as putea incerca sa scot inca un an din masina mea personala iubita si sa astept ca dezvoltatorii sa ajunga din urma. Nu as mai lua in considerare un Mac bazat pe Intel, totusi, deoarece Apple pare pe deplin angajat in aceasta tranzitie catre propriul sau siliciu.