Persoanele care se confruntă des cu stări depresive au probleme și cu somnul. Oricât de obosite ar fi, nu reușesc să adoarmă, iar nivelul lor de energie este mereu scăzut, ajungându-se chiar la epuizare fizică și psihică. Motivul pentru care persoanele care suferă de depresie nu se pot odihni corespunzător este legat de situațiile stresante și tensionate care le-au adus în acest punct.
Ce apare mai întâi – depresia sau insomnia?
De cele mai multe ori, persoanele care au fost diagnosticate cu depresie susțin că s-au confruntat mai întâi cu insomnii. De altfel, și specialiștii iau în considerare lipsa somnului ca principal simptom atunci când pun un diagnostic de depresie. Putem spune însă că cele două afecțiuni sunt interconectate, exact ca într-un cerc vicios. Când suferi de insomnii, te gândești la tot felul de situații care îți provoacă stări negative și te împing în cele din urmă spre depresie, iar depresia la rândul ei îți provoacă multe nopți albe și epuizare psihică. Probabil ai observat și tu după o noapte de insomnii cât de obosit te trezești, cât de scăzut îți este nivelul de energie și cât de puțin te poți concentra pe ceea ce ai de făcut. Imaginează-ți cât de greu poate fi pentru persoanele care suferă de depresie și se confruntă cu aceleași stări în fiecare zi.
Tulburările de somn nu se referă doar la insomnii, ci și la dificultăți în a adormi, treziri nocturne, apnee în somn (vezi tratament apnee in somn), treziri dimineața devreme sau hipersomnia – episoade frecvente de somnolență și somn prelungit.
Cum poți trata depresia și tulburările de somn?
Dacă ai ajuns în punctul în care tulburările de somn îți afectează grav calitatea vieții, iar depresia te împinge către un colț de umbră, nu mai există niciun dubiu. Ai nevoie de ajutor pentru a scăpa de ele pentru că lucrurile nu se vor îmbunătăți de la sine. Primul pas pe care trebuie să îl faci este să apelezi la un specialist care te va consulta și îți va pune un diagnostic. În funcție de diagnosticul primit, îți va putea prescrie un tratament depresie potrivit și îți va recomanda să faci câteva schimbări în viața ta pentru a-ți îmbunătăți calitatea somnului:
● Pregătește un mediu potrivit pentru somn – alege lenjerii de pat din materiale naturale, optează pentru o saltea care te ajută să te relaxezi, pune draperii la geam pentru a avea mai mult întuneric, aprinde o lumânare parfumată înainte de somn, citește câteva pagini dintr-o carte, lasă telefonul în altă cameră pentru a nu fi tentat să îl butonezi înainte de somn, etc.
● Adoptă un stil de viață sănătos – mănâncă echilibrat, hidratează-te corespunzător, fă mișcare zilnic și vei vedea că ți se va schimba și modul în care dormi.
Este important să discuți cu medicul tău orice nou simptom care apare și să ai alături un prieten sau un psihoterapeut care să te asculte și să te ghideze pe drumul cel bun. Doar așa vei putea scăpa de gândurile rele și te vei putea concentra pe partea bună a vieții. Iar cu timpul, vei vedea că ți se va regla și somnul.