Poziția de dormit îți influențează sănătatea organismului mai mult decât crezi

Somnul este vital pentru un organism perfect funcționabil, dar pe lângă respectarea celor 7-8 ore de somn, importantă este și poziția de dormit. Știi că ai dormit în poziția corectă, atunci când la trezire nu simți nici cel mai mic disconfort.

Poziția ta preferată de somn și principalele dezavantaje pe care puțini le cunosc

Dacă până acum ți s-a părut prea puțin important felul în care preferai să dormi, descoperă principalele avantaje și dezavantaje specifice fiecărui tip și ce poți face pentru a elimina durerile imediat ce te-ai trezit.  

  • Dormitul pe spate

Dormitul în această poziție ajută coloana vertebrală să se elibereze de presiunea corporală, care astfel va fi distribuită în mod proporțional. Astfel, persoanele care suferă de cifoză sau scolioză se vor trezi fără dureri de spate, tocmai pentru că oasele și mușchii stau în poziție relaxată în timpul orelor de somn. În plus, dacă obișnuiești să dormi pe spate, scad riscurile ca la trezire să te confrunți cu dureri de spate și gât. De asemenea, această poziție permite sângelui să circule în tot corpul, oxigenând creierul. Ca dezavantaje, somnul pe spate favorizează apneea, motiv pentru care te-ai putea trezi de mai multe ori în timpul nopții, ceea ce afectează odihna.    

  • Dormitul pe o parte

Această poziție este indicată dacă ai arsuri la stomac, dureri lombare, dureri în zona gâtului sau dacă sforăi și din această cauză să nu te odihnești corespunzător. Dacă simți frecvent disconfort în zona lombară sau cervicală, atunci poți îmbina odihna cu masajul de relaxare. Cele mai bune fotolii cu masaj japoneze pentru relaxare sunt proiectate cu programe speciale de masaj concentrat pe zona cervicală, omoplați, zona sciatică, lombară, brațe și picioare. Descoperă mai multe despre fotoliile de masaj cu Inteligență Artificială pe Fujiiryoki.ro. Totuși, când dormi pe partea stângă favorizezi apariția ridurilor și creșterea tensiunii arteriale. 

  • Dormitul pe burtă

Când dormi pe burtă, ameliorezi sforăitul, detensionezi articulațiile și musculatura. Ca dezavantaje, această poziție presează organele interne și coloana vertebrală, motiv pentru care poți experimenta senzație de amorțeală, furnicături, dureri lombare și în zona gâtului. 

  • Dormitul în poziția fetus

Obiceiul de a dormi cu corpul într-o parte și ghemuit, cu picioarele strânse descrie una dintre cele mai corecte poziții de somn. Poziția fetus stimulează circulația sângelui, proces care ajută la transportarea oxigenului și nutrienților din alimentație către creier, diminuând cu timpul riscurile dezvoltării bolilor neurologice.   

Poziția de somn este importantă, deoarece după cum s-a putut observa, felul în care dormi afectează sau influențează pozitiv sănătatea organelor, oaselor și mușchilor. Nu există o poziție de somn ideală, care să se potrivească tuturor, dar cu siguranță ai descoperit-o pe cea perfectă ție atunci când te trezești odihnit, fără dureri și nici un fel de disconfort.