Ce este ateroscleroza și cum se manifestă în cazul bătrânilor?

Ateroscleroza este o afecțiune cronică a vaselor de sânge și se caracterizează prin depozitarea de grăsimi pe pereții interni ai arterelor. Ateroscleroza este principala cauză a bolilor cardiovasculare, inclusiv atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale. Aceasta poate influența drastic stilul de viață al bătrânilor, deoarece poate limita mobilitatea și provoca încetinirea proceselor cognitive.

Află din acest articol ce este ateroscleroza și cum se manifestă în rândul bătrânilor, precum și alte informații relevante. 

Ce este ateroscleroza și cum se manifestă?

Ateroscleroza este o problemă majoră de sănătate la nivel mondial. Această boală afectează arterele, iar simptomele sale se manifestă în principal la persoanele de peste 65 de ani. Ateroscleroza se formează atunci când se acumulează și se depozitează grăsimi (lipide) pe pereții interiori ai arterelor. Acest proces poate fi întâlnit la toate tipurile de artere, dar este mai frecvent în cele care transporta sânge către inimă, creier și rinichi.Manifestările clinice ale aterosclerozei la bătrâni sunt variabile și pot include: durere în piept (angină pectorală), pierderea memoriei sau confuzia, afecțiuni cardiovasculare sau neurologice, accident vascular cerebral (AVC) sau boală arterială periferică (BAP). 

Care sunt principalele cauze ale aterosclerozei la vârstnici?

Cauzele principale ale aterosclerozei la bătrâni sunt predispoziția genetică, dieta alimentară nesănătoasă, lipidele crescute din sânge și activitatea fizică redusă.Consumul in exces de produse alimentare grase și sărate poate contribui la acumularea de depozite grase pe pereții arterelor, ceea ce poate duce la apariția aterosclerozei. Daca stilul de viață al unei persoane în vârstă include sedentarism, acest lucru poate duce la apariția problemelor vasculare.Obezitatea și diabetul zaharat pot, de asemenea, contribui la apariția aterosclerozei la bătrâni. Persoanele cu hipertensiune arterială sau care au suferit atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale prezintă un risc crescut de a dezvolta simptome ale bolii.

Care sunt simptomele aterosclerozei la bătrâni?

Principalele simptome fizice ale aterosclerozei la bătrâni sunt durerea sau slăbiciunea picioarelor, precum și senzația de arsură sau amorțeală în membrele inferioare. De asemenea, ateroscleroza poate provoca simptome cardiovasculare la bătrâni. Acestea includ scăderea nivelului de energie, dispneea (respirația rapidă și superficială) si un puls mai lent decât cel normal. In plus, ateroscleroza poate avea și efecte asupra cogniției bătrânilor. Unele dintre cele mai comune simptome sunt problemele de memorie și concentrare, pierderea interesului în activitățile obișnuite sau deteriorarea stării generale. 

Care sunt cele mai eficiente tratamente pentru ateroscleroza la batrani?

Modificarea stilului de viață poate fi una dintre cele mai eficiente tratamente pentru ateroscleroza la bătrâni. Schimbarea dietei pentru a include mai multe alimente bogate în fibre, grăsimi sănătoase și proteine poate a reduce riscul de ateroscleroză. De asemenea, exercițiile fizice regulate pot ajuta la îmbunătățirea sănătății inimii și a circulației. Activitățile aerobice precum jogging-ul, ciclismul sau plimbarea în parc sunt cele mai recomandate pentru persoanele în vârstă.Medicamentele pot fi utilizate pentru a controla ateroscleroza, dar acestea trebuie prescrise de către un cadru medical. În cazuri severe, intervenții chirurgicale precum angioplastia pot fi necesare pentru a reda fluxul de sânge la nivelul arterelor afectate. 

Cum poate fi prevenită ateroscleroza la bătrâni?

Prevenirea și tratarea aterosclerozei sunt esențiale pentru menținerea unei vieți active și sănătoase la vârstnici.Principalele cauze ale aterosclerozei la bătrâni sunt hipercolesterolemia, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, fumatul și sedentarismul. Simptomele aterosclerozei sunt adesea legate de suferințele cardiovasculare cum ar fi dureri de piept, dispnee sau ischemie miocardică.Pentru a preveni ateroscleroza la bătrâni, este important ca aceștia să urmeze o dietă echilibrată bogată în fibre, proteine ​​slabe și grăsimi sănătoase, dar și să evite alimentele bogate in grăsimi saturate și zaharuri. Un alt mod de reducere a riscului de ateroscleroza este exercițiul fizic regulat, care trebuie sa fie moderat – cum ar fi mersul pe jos, ciclismul sau înotul. 

Acest articol are rol informativ. În cazul în care tu sau cineva drag ție prezintă simptome specifice aterosclerozei, este recomandat consulul medical și respectarea schemei de tratament prescrise. Adoptarea unui stil de viață sănătos și asumarea unui program de exerciții fizice regulate, poate reduce riscul apariției bolii.

Surse:

  1. Rafieian-Kopaei, Mahmoud et al. “Atherosclerosis: process, indicators, risk factors and new hopes.” International journal of preventive medicine vol. 5,8 (2014): 927-46., Accesat pe 2 februarie 2023, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4258672/ 
  2. Herrero-Fernandez, Beatriz et al. “Immunobiology of Atherosclerosis: A Complex Net of Interactions.” International journal of molecular sciences vol. 20,21 5293. 24 Oct. 2019, Accesat pe 2 februarie 2023, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6862594/ 
  3. Chen, Jun et al. “Recent advances in nanomaterials for therapy and diagnosis for atherosclerosis.” Advanced drug delivery reviews vol. 170 (2021): 142-199. Accesat pe 2 februarie 2023, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7981266/