De Ziua Mondiala a Creierului, aflati despre boala Parkinson

„Impreuna pentru a pune capat bolii Parkinson” este motto-ul pe care Federatia Mondiala de Neurologie (WFN) si Societatea Internationala pentru Tulburari de Miscare si Parkinson l-au ales pentru aceasta Zi Mondiala a Creierului. Entitatea a profitat de aceasta zi pentru a raspandi pe site-ul sau toate informatiile despre aceasta boala.

Boala Parkinson este o tulburare neurodegenerativa a creierului care afecteaza peste 7 milioane de oameni de orice varsta si din intreaga lume, asa cum se explica pe site-ul oficial al acestei Zile Mondiale. In plus, persoanele care sufera de aceasta pot fi afectate in mod deosebit de actuala pandemie de COVID-19, deoarece au mai multe sanse de a intampina complicatii, in special pacientii varstnici.

La randul sau, Societatea Spaniola de Neurologie (SEN) avertizeaza ca mai mult de jumatate din cazurile noi care apar in fiecare an necesita timp pentru a fi diagnosticate din cauza lipsei de identificare a principalelor simptome ale bolii. In ciuda numarului mare de persoane care sufera de aceasta, sunt inca necesare mai multe resurse pentru a ajuta la descoperirea cauzei, debutului, progresiei si tratamentului bolii Parkinson la diferite varste.

WFN incurajeaza pe toata lumea sa contribuie la imbunatatirea calitatii vietii persoanelor afectate de aceasta boala si a persoanelor care le ingrijesc. In legatura cu aceasta, Federatia Spaniola Parkinson sugereaza ca o mai buna cunoastere a bolii faciliteaza incluziunea sociala, profesionala si familiala a persoanelor care sufera de aceasta.

Pentru a colabora la investigarea actiunilor care imbunatatesc situatia pacientilor cu Parkinson, Societatea Spaniola de Neurologie (SEN) a semnat recent un acord cu Federatia Spaniola de Parkinson (FEP).

Cum sa preveniti boala Parkinson

La fel ca in majoritatea bolilor, nu exista o preventie cu Parkinson care sa asigure cu certitudine totala ca nu vom suferi de boala la un moment dat in viata noastra. Totusi, ceea ce putem face este sa „avertizam despre simptome”, a spus dr. Milagros Gonzalez Bejar intr-un interviu pentru EFE pe 22 iulie 2019.

Parkinson afecteaza mai ales persoanele intre 55 si 60 de ani, dar poate fi diagnosticata si la 50 si chiar 30 de ani, avertizeaza Fundatia Spaniola. Desi exista mii de persoane care nu se incadreaza in parametrii stabiliti, se crede ca exista unii factori implicati in aparitia bolii precum imbatranirea, factorii genetici (15 si 25% au un pacient care a dezvoltat-o) si de mediu. factori (cum ar fi substantele toxice, apa potabila dintr-o fantana si alte aspecte ale vietii rurale).

Dr. Gonzalez Bejar va sfatuieste ca, in cazul oricarei suspiciuni, sa mergeti la medic pentru ca, daca este diagnosticat, „sa puteti face tratament in stadiile incipiente”. In plus, mai recomanda sa ceri o a doua opinie de la un alt profesionist pentru ca posibilele simptome ale Parkinsonului nu sunt aceleasi la toate persoanele si nici evolutia tulburarii, potrivit Federatiei Spaniole Parkinson.

Dupa cum subliniaza aceasta federatie, primele semne sunt de obicei dificultati motorii (legate de miscare). Cu toate acestea, exista posibilitatea de a avea simptome non-motorii, precum disfunctia sexuala sau halucinatiile, printre altele. Pe site-ul acestei federatii puteti gasi o lista cu toate simptomele.

Un vaccin impotriva Parkinson este in lucru

Imunoterapia este una dintre optiunile de incercare de a opri progresia bolii Parkinson. In acest sens, se investigheaza vaccinul numit PD01, care se afla in prima faza de studiu, potrivit celor publicate in revista stiintifica Lancet Neurology.

Pana acum, s-a demonstrat ca vaccinul este sigur si ca induce raspunsul imun al pacientilor cu Parkinson in stadiu incipient impotriva alfa-sinucleinei, proteina care ar putea duce la neurodegenerare si care raspandeste boala in diferite regiuni ale creierului. conform studiilor recente.

Faza II a acestui vaccin va fi lansata in curand datorita rezultatelor bune ale primului, spune neurologul Diego Santos pe blogul fundatiei, unde mai precizeaza: „Ramane de vazut cum aceste constatari se traduc in evolutia clinica a pacientilor” .