Cele sapte secrete ale unei iubiri pe viata

Viata de cuplu este plina de momente care iti permit sa o construiesti mai solid in fiecare zi, sunt multe detalii si manifestari de iubire care ajuta relatia sa fie din ce in ce mai buna. Desi nu ne putem astepta sa simtim fluturi in stomac tot timpul, toata viata, putem face multe lucruri care sa faca din dragostea noastra ceva unic si special.

O relatie ar trebui sa fie un loc unde sa mergem cand avem nevoie de liniste, liniste si companie, este ceva care iti umple viata cu ceea ce ti-ai dorit mereu, este sa te simti implinit si in siguranta, este sa stii ca, daca se cearta, vor sa stii sa te impaci.Este important sa intelegi ca o relatie satisfacatoare si de durata nu se intampla intamplator, ci trebuie umpluta cu momente care ii dau soliditate si structura. Iata cele sapte secrete ale iubirii de durata:

1. Cautati intotdeauna locul doi. Egoismul nu functioneaza in casatorie. Majoritatea cuplurilor sunt mai egoiste unul cu celalalt decat cu prietenii, isi fac griji pentru succesele celuilalt, cauta domenii de interes comun si cedeaza pentru a nu rupe prietenia. Nu acelasi lucru se intampla in relatia de cuplu. Cele mai bune relatii sunt cele care sunt guvernate de principiul daruirii in loc de a primi, unde nevoile celuilalt sunt plasate inaintea propriilor lor. Daca puneti in practica acest principiu, este posibil ca celalalt sa raspunda in acelasi mod cu dragoste, afectiune si angajament.

2. Fii generos cu complimentele tale. Cel putin o data pe zi, gaseste ceva pozitiv de spus partenerului tau. Intotdeauna exista ceva pur, nobil si demn de lauda. Fii atent si gandeste-te la ceva pozitiv pe care partenerul tau a facut-o in acea zi. Pentru a asigura dragoste de durata, trebuie sa fii „fanul” numarul unu al partenerului tau. Celebrul psiholog John Gottman, a studiat 2.000 de casnicii, afirma ca, pentru fiecare comentariu sau actiune negativa, sunt necesare cel putin cinci pozitive care sa le poata contracara, pentru ca dragostea de cuplu sa ramana proaspata.

3. Ramaneti uniti in vremuri de criza. Nimic nu va va tine mai aproape decat sa ramaneti impreuna in vremurile grele ale vietii. Paul Pearsall, autorul cartii „Legile iubirii durabile”, descrie cum a fost alaturi de sotia sa in timpul in care sa luptat cu cancerul la ajutat sa depaseasca prognosticul medical. El povesteste cum l-a dus sotia de la un doctor la altul pana l-a gasit pe cel potrivit, erau unul si acelasi, se mutau impreuna tot timpul. Un alt caz cunoscut este cel al actorului Christopher Reeves, care a jucat rolul „Superman” si a devenit paraplegic din cauza caderii de pe un cal. Sotia lui a scris o carte in care povesteste cum din acel moment casatoria lor a ajuns la plinatate. Puterea acestei femei si sprijinul ei neconditionat sustin dorinta sotului ei de a continua sa traiasca.

4. Petreceti mult timp impreuna. Uneori se crede ca cele mai fericite cupluri au activitati separate. Este adevarat ca trebuie sa fim oameni independenti si sa avem propria personalitate, dar viata de cuplu necesita intretinere. Psihologul Catherine Johnson a intervievat cupluri care au fost casatorite intre 7 si 55 de ani; dintre care mai mult de jumatate si-au descris casnicia lor ca fiind „foarte fericita”. Ea si-a dat seama ca o caracteristica comuna a acestor cupluri a fost ca au petrecut mult timp impreuna, in ciuda faptului ca nu au aceleasi gusturi si interese. Ideea nu este de a mentine „identitati separate”, ci de a putea descoperi o „identitate comuna”.

5. Intotdeauna crede ce este mai bun in cealalta persoana. Multe cupluri nu mai simt bucurie, speranta si dragoste pentru relatia lor, pentru ca au uitat tot ce este pozitiv despre partenerul lor si se concentreaza doar pe negativ. Aceasta atitudine are consecinte teribile, deoarece fac orice experienta negativa si dureroasa, chiar si atunci cand nu este. Este necesar sa mentii o atitudine pozitiva fata de calitatile partenerului tau, atata timp cat nu sunt iresponsabili, agresivi sau ranitori fata de ceilalti. In loc sa te gandesti la sotia ta ca pe o „barfa”, gandeste-te la ea ca pe ea ca eliberata si expresiva; in loc sa crezi ca sotul tau este ‘serios si plictisitor’, gandeste-te ca el acorda mereu lucrurilor locul si importanta pe care o merita, evitand neintelegerile si discutiile fara sens. In loc sa-ti numesti sotia „prea slaba”, invata sa-i pretuiesti natura amabila, intelegatoare si sustinatoare fata de ceilalti.

6. Exprima-ti dragostea in mod creativ si des. Sa-i lasi notite la micul dejun, sa-i trimiti mesaje, sa ascunzi o ciocolata in servieta etc., sunt detalii simple care il vor face pe partenerul tau sa te aminteasca toata ziua si sa te vada ca pe cineva caruia ii pasa cu adevarat de bunastarea ta. Gandeste-te cum iti poti surprinde partenerul in timpul zilei de lucru, in timpul unei calatorii de afaceri, astfel incat sa-i amintesti ca este persoana preferata din viata ta.

7. Faceti din casatorie o prioritate. Desi este adevarat ca cuplul nu este singura relatie semnificativa pe care o avem, trebuie sa fie cea mai importanta, pentru ca este cu cine impartasiti proiectul de viata, finantele, visele. Fara a neglija relatia cu parintii tai, fratii tai si prietenii tai, pastrarea relatiei tale la varf va face ca dragostea ta sa dureze toata viata.

Sunt multe sfaturi si recomandari de luat in considerare pentru a mentine dragostea, lucruri pe care ni le-au spus bunicile, mamele noastre, lectii pe care le-am vazut la televizor sau auzite la radio, unele ca: sa nu fim suparati in acelasi timp; nu tipa niciodata decat daca casa este in flacari; Daca oricare dintre voi trebuie sa castige o cearta, lasati-l pe celalalt; daca ai ceva de criticat, fa-o cu delicatete; nu aduce niciodata in prezent, probleme din trecut; cand faci greseli, recunoaste-le si cere iertare. Daca cealalta persoana este cea care a facut o greseala, invata sa-l ierti. Cel mai important lucru este respectul, increderea si comunicarea. Stiind ca, daca sunt impreuna, este pentru ca amandoi decid si sunt dispusi sa se angajeze celuilalt pentru a fi fericiti impreuna.