Renovarea unei case îi conferă acesteia un nou aspect, iar proprietarului un plus de confort. Din fericire, unele tipuri de renovări pot fi făcute și în regie proprie, fără a mai fi necesar să cheltuiești sume mari de bani cu echipe de muncitori. Iată ce ar trebui să știi dacă vrei să te ocupi de lucrările de renovare în regie proprie, astfel încât locuința ta să se bucure de o nouă înfățișare.
Anticipează etapele și dotează-te corespunzător
Renovările pot fi complexe uneori, iar simplele scule de mână s-ar putea să nu fie suficiente pentru a realiza toate lucrările. Ia în calcul achiziționarea unor scări de la Mathaus pentru lucrări deasupra capului, schele, pentru lucrări la exterior sau interior în plan vertical și prelungitoare pentru sculele de mână pentru vopsire.
De asemenea, în cazul unora dintre lucrări s-ar putea să ai nevoie să evacuezi deșeuri din construcții, așa că interesează-te cu privire la preluarea acestora de către o firmă specializată, pentru a nu fi nevoit să faci acest lucru în timpul lucrărilor, când ai nevoie de cât mai mult spațiu liber.
Cumpără sculele necesare renovare
Pentru a putea realiza în mod corect lucrările de renovare va fi nevoie să cumperi sculele necesare. Mistria, șpaclul, trafaletul nu ar trebui să lipsească din atelierul tău și de asemenea nu ar trebui să uiți de instrumentele necesare, precum metrul de tâmplărie, rigla sau cumpăna.
Dacă ai în vedere amenajare camerelor cu plăci ceramice, atunci o mașină de tăiat gresia și faianța îți va fi utilă. În același timp bormașina, flexul sau aparatul de sudură s-ar putea să îți folosească pe parcursul lucrărilor.
Respectă cerințele de siguranță și securitate a muncii
Chiar dacă par a fi lucrări simple, renovările pot include și anumite riscuri. Este recomandat să iei în calcul folosirea combinezoanelor de protecție și a bocancilor speciali pentru construcții, te poți echipa cu măști, cu cască de protecție sau mănuși, pentru ca micile incidente să fie evitate.
Este important ca înainte de orice etapă de lucru să te documentezi puțin, pentru a vedea cum ar trebui să fie realizate lucrările și care sunt greșelile pe care tu le vei putea evita, dacă vei lucra în mod corect.
Respectă pașii de lucru
Renovările, la fel ca și etapele de construire în sine, trebuie să respecte câțiva pași importanți. Decopertarea straturilor vechi de acoperire (lambriu, placaj ceramic, vopsea lavabilă, tencuială decorativă), repararea suprafețelor (cu mortar pentru goluri și fisuri sau cu rășină epoxidică sau poliuretanică- dacă există apa în structura de beton) și acoperirea ulterioară a zonelor cu materialele de renovare, aceștia sunt cei mai importanți pași pe care ar trebui să îi ai în vedere.
Firește, fiecare dintre aceștia necesită la rândul lor anumite ramificații, însă acestea sunt lesne de înțeles mai ales din detaliile de punere în operă ale produselor, din instrucțiuni și fișe tehnice.
Atenție la etapele intermediare
De cele mai multe ori renovările vizează decopertarea zonelor de perete și pardoseală. Dacă tot ajungi în acest stadiu, ar trebui să acorzi o atenție deosebită lucrărilor de izolare termică și hidroizolare, pentru a nu fi nevoit să decopertezi din nou atunci când vei dori să le realizezi.
Cumpără așadar materiale pentru aceste sisteme și realizează etapele de izolare a locuinței, pentru a îmbunătăți astfel nu doar aspectul casei ci și eficiența ei la nivel de confort.
Renovările nu trebuie să fie dificile, iar dacă sunt respectați pașii de lucru și dacă ești atent la necesarul de materiale, lucrurile pot fi chiar mai ușoare decât ai crede. Alege materialele potrivite, sculele necesare și eventual o persoană de încredere care să te ajute și schimbă aspectul casei tale printr-o renovare în regie proprie.
Sursa foto: https://unsplash.com