Cum îți cureți pielea corect în funcție de tipul de ten

Sursă foto: shutterstock.com

Tenul este o oglindă a noastră și, de aceea, este important să îl îngrijim corect. Pentru a face acest lucru, este esențial să știm să identificăm tipul nostru de ten și să ne adaptăm rutina de îngrijire, în care curățarea joacă un rol foarte important.

Tipurile de ten principale

Există cinci tipuri principale de ten: uscat, normal, gras, sensibil și mixt. Tenul uscat se caracterizează prin roșeață, uscăciune, asprime și tendința de a se exfolia rapid. Pielea se simte iritată și uneori este descuamată sau chiar crăpată. Aceast tip de ten are tendința să devină foarte sensibil la produsele cosmetice.

Tenul normal nu prezintă simptome sau senzații specifice și se caracterizează prin catifelare și elasticitate. El are un nivel mediu de producție a sebumului și nu prezintă nici semne vizibile ale deshidratării sau ale excesului de sebum.

Tenul gras prezintă porii largi care se blochează rapid și o supraproducție a sebumului, ceea ce provoacă un luciu neplăcut pe față și puncte negre care pot bloca porii și care pot cauza inflamarea lor.

Tenul sensibil se caracterizează prin faptul că există reacții în urma utilizării unui produs, de exemplu, poți simți usturimi sau înțepături la nivelul pielii.

Tenul mixt este caracterizat prin porii dilatați în anumite zone și prin anumite pete grase în alte zone. Acest tip de ten se confruntă cu puncte negre și problemele deshidratării în unele regiuni.

Unii factori, precum alimentația, stilul de viață și mediul, joacă un rol important în modificarea proprietăților pielii și au un impact asupra felului în care o îngrijim.

Importanța rutinei de îngrijire

Un factor esențial pentru menținerea sănătății tenului este respectarea unei rutine regulate de îngrijire cu produse specifice tipului de ten. Aceasta implică utilizarea unui gel de curățare față, exfolierea regulată și folosirea unei creme hidratante non-comedogenice.

De asemenea, poate fi necesar să adaugi mai multe produse în rutina ta de îngrijire, în funcție de condițiile meteo, pentru a te asigura că îți păstrezi tenul cât mai curat și hidratat posibil.

Rutina corectă de îngrijire a tenului poate reduce vizibil semnele de îmbătrânire prematură şi poate menţine pielea suplă pentru mult timp. Este important să îți cureți adecvat tenul și să îl hidratezi corespunzător.

Sfaturi pentru îngrijirea corectă a tenului

Cu o rutină de îngrijire adecvată tipului tău de ten și adoptarea unor obiceiuri de viață sănătoase te poți bucura mereu de o piele netedă și catifelată.  Următoarele câteva sfaturi pot ajuta la păstrarea tenului luminos și sănătos:

  • Folosește produse specifice tipului tău de ten, inclusiv pentru cele de curățare. Îți recomandăm să înlocuiești săpunul dur cu un gel de curățare, care permite o curățare profundă, dar în același timp delicată;
  • Utilizează în fiecare zi și un produs cu factor de protecție solară (SPF), pentru a îți proteja tenul de radiațiile solare;
  • Evită produsele care conțin alcool și exfolianți agresivi. Acestea pot usca în mod artificial pielea și pot determina iritarea sau chiar deshidratarea ei. Dacă decizi să utilizezi un exfoliant, optează pentru unul ce are o formulă blândă și aplică-l doar o dată pe săptamână;
  • Utilizează o mască hidratantă sau nutritivă, pentru a ajuta la îmbunătățirea nivelului de hidratare a pielii;
  • Pe lângă toate acestea, este important și să eviți stresul și oboseala excesivă, precum și să bei suficientă apă.

Îngrijirea corectă a tenului poate fi o adevărată provocare dacă nu știi cu exactitate ce tip de ten ai. Un medic dermatolog îți poate face recomandări punctuale cu privire la produsele pe care să le utilizezi și la modalitățile de ajustare a rutinei de îngrijire.

 Surse de informare:

1. “Skin Care Tips Dermatologists Use.” American Academy of Dermatology, www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/care/skin-care-tips-dermatologists-use, accesat la 20 februarie 2023;

2. “5 Tips for Healthy, Glowing Skin.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 22 Jan. 2022, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/skin-care/art-20048237, accesat la 20 februarie 2023.