Te-ai intrebat vreodata ce s-ar intampla daca ai controla complet visele tale? Ce lucruri ai face daca suveranitatea asupra materialului tau de vis ar fi plin, la fel ca DiCaprio si colegii sai din filmul Origin (Christopher Nolan, 2010)? Ei bine, aceasta idee nu s-a nascut doar din mintea imaginativa a regizorului. Ele sunt cunoscute sub numele de vise lucide si este o practica straveche care a fost dezvoltata in mai multe culturi, cum ar fi in budismul tibetan sau in taoism.
Poate ai avut unul si nu-ti amintesti. Desi, adevarul este ca nu este obisnuit daca nu lucrati si exista niveluri diferite. Dar daca vei reusi, vei descoperi ca – spre deosebire de visele obisnuite – nu exista limite sau legi ale fizicii care se aplica aici . Daca vrei sa zbori, poti.
Ce sunt visele lucide?
Sunt acele vise in care suntem constienti ca visam . „Nivelurile de luciditate acopera o gama foarte larga de experiente, de la a avea un cosmar si cand ne vom da seama ca ne trezim, pana la recunoasterea visului ca atare, ramanand constienti in el si schimbandu-si continutul cu puterea intentiei”, spune Inaki Martin- Subero, expert in „arta yoga yoga”. Totul depinde de imaginatia celui care viseaza.
Aceasta experienta apare in faza REM ( Miscarea rapida a ochilor ), in care au loc reverii. „Este o faza superficiala care apare de mai multe ori in timpul noptii si, in general, precede trezirea. De aceea ne aducem adesea aminte de visele pe care le-am avut ”, spune expertul.
Nu toata lumea le are
Din pacate, nu este foarte frecvent. Asadar, genereaza o anumita suspiciune si neincredere in randul celor care nu le-au experimentat niciodata. Totusi, oamenii care isi amintesc visele spun adesea „au un contact bun cu inconstientul lor”.
Desi este dificil de investigat, un studiu realizat de Institutul Central pentru Sanatate Mintala din Mannheim (Germania) concluzioneaza ca o mare parte a populatiei a avut un vis lucid cel putin o data in viata . Cu toate ca, multi experti sunt de acord ca sunt mai frecvente la copii decat la adulti.
Cu toate acestea, atingerea unui grad de master demn de Origine nu este o sarcina usoara, ci necesita vointa si intentie, intrucat atunci cand cineva atinge un mare control, nu mai este un simplu spectator al viselor sale, devine regizor.
Caracteristicile viselor lucide
Principala caracteristica a viselor lucide este de a constientiza ca este un vis. Persoana poate gasi un indiciu, cum ar fi ceva anormal sau in afara contextului. De asemenea, dupa ce il recunosti in acest fel, poti incepe sa manipulezi ceea ce visezi.
Potrivit Dr. Stephen LaBerge, exista si alte semne care va ajuta sa aveti aceasta constientizare a viselor. Aceasta include:
-Excitatie: individul isi da seama ca mai mult decat observand, poate ghida parcursul visului.
-Ascutirea simturilor: sunetele pot fi mai clare, culorile mai luminoase sau aromele mai intense.
-Atentie la detalii: persoana poate vedea ca totul se intampla cu o mai mare precizie si concentrare.
-Perceptie mai mare: constiinta periferica se extinde, prin urmare, exista o constientizare mai mare a ceea ce se intampla in jurul, comparativ cu un vis normal.
Cum sa realizam aceste tipuri de vise?
In multe cazuri, visele lucide se produc spontan sau unele persoane au o anumita facilitate pentru a le atinge. Cu toate acestea, in cele mai multe cazuri, acestea sunt realizate cu o pregatire care necesita rabdare si efort. Cateva sfaturi pentru a le obtine sunt:
-Inducerea somnului: consta in repetarea unei fraze inainte de somn. Ar putea fi, de exemplu, „Am controlul viselor mele”.
-Trezirea in faza REM: Aceasta nu functioneaza in toate cazurile, dar poate fi incercata. Este vorba despre setarea ceasului de alarma la 90 de minute de la culcare, care este momentul in care somnul REM se va incepe.
Practicarea meditatiei : din cele mai vechi timpuri, practica meditatiei a fost legata de o capacitate mai mare de a avea vise lucide. Aceasta din urma a fost chiar observata intr-un studiu recent publicat in revista Psychology of Consciousness .