O personalitate puternica sau un individ rezistent poate fi definit in functie de anumite atitudini. De exemplu, adaptati-va si depasiti adversitatea. Esti unul dintre acei oameni? Cititi mai departe si aflati.
O personalitate puternica este un concept care este adesea confundat cu altele similare. Si exista multa ambiguitate in ceea ce priveste definitia personalitatii, caracterului si temperamentului. De fapt, astfel de termeni sunt folositi aproape sinonim.
Potrivit lui Hall & Lindzey (1957), in cartea lor Theories of Personality (p. 262) , acest concept se refera la „organizarea dinamica in individ a acelor sisteme care ii determina comportamentul si gandirea caracteristice”.
Cu alte cuvinte, este configuratia sistemelor responsabile de comportament, care se modeleaza prin istoria individului. Dar ce inseamna, atunci, sa ai o personalitate puternica? Cititi mai departe si aflati raspunsul.
Ce inseamna a avea o personalitate puternica?
Unii oameni din psihologie ar spune ca are caracter. Desi, printre teoreticieni exista de obicei o dezbatere aprinsa pentru definirea „caracterului”. Astfel, se poate spune ca personalitatea puternica este caracteristica unei persoane cu rezistenta.
Rezilienta este capacitatea unei persoane de a se adapta pozitiv la situatii dificile si de a depasi adversitatea.
In legatura cu aceasta tema, in cultura japoneza exista o practica numita kintsugi, care consta in luarea pieselor ceramice sparte si repararea lor cu un adeziv puternic si pulbere de aur.
La sfarsitul procesului, ceramica restaurata este mai puternica si mai valoroasa decat era la inceput. Kintsugi nu este un caz grozav care exemplifica frumusetea rezistentei?
Semne de personalitate puternica
Dar de unde poti sti asta? Iata cateva caracteristici ale unei personalitati puternice.
1. Optimismul
A fi optimist este tendinta de a face fata dificultatilor cu spirit bun, perseverenta si speranta. Este o abordare care ne permite sa gasim solutii, avantaje sau posibilitati atunci cand trecem prin dificultati.
Daca suntem pozitivi si optimisti, ne este mai usor sa acceptam responsabilitatile actiunilor noastre si sa profitam de timp pentru a ne imbunatati si a ne imbunatati .
2. Toleranta la frustrare
Dezvoltarea tolerantei la frustrare imbunatateste stabilitatea emotionala si dezvaluie sau reflecta o personalitate puternica. Este important sa fii tolerant atunci cand cineva sau tine insuti face o greseala.
Trebuie sa ne amintim ca nimeni in lume nu este perfect si ca toti facem greseli. Acest lucru ne va ajuta sa fim mai flexibili cu ceilalti si cu noi insine.
Exista insa programe de interventie care evidentiaza importanta propunerii de strategii comportamentale alternative, pentru a improviza noi actiuni in loc de a repeta esecurile, evitand astfel frustrarea.
3. Inteligenta emotionala
Inteligenta emotionala este un semn de maturitate, care permite invatarea sa regleze raspunsurile. Poate fi tradusa ca abilitatea de a recunoaste si gestiona sentimentele proprii si ale altora, facilitand comportamentul interpersonal.
Potrivit cercetarilor recente, inteligenta emotionala este legata de succes. De fapt, s-a constatat ca aceasta abilitate ofera baza pentru competente sociale si emotionale care sunt importante pentru performanta in aproape orice loc de munca.
Prin urmare, inteligenta emotionala poate fi folosita in avantajul nostru pentru a imbunatati productivitatea si bunastarea psihologica si este o trasatura a unei personalitati puternice.
4. Pasiune
Alfredo Culebro, antreprenor si om de afaceri, specializat in abilitarea oamenilor si companiilor pentru a obtine succes, in cartea sa This has to change! , defineste pasiunea ca fiind energia inepuizabila care ii determina pe oameni sa continue indiferent de limite sau dificultati.
Pasiunea este de mare ajutor, deoarece permite cuiva sa se simta implinit si sa se bucure de munca sa, chiar si in absenta recunoasterii si a altor stimuli. In plus, exercita o influenta pozitiva, experimentand niveluri mai ridicate de emotii pozitive, concentrare si dorinta de a indeplini bine sarcina.
Acest lucru favorizeaza imputernicirea persoanei si capacitatea acesteia de a face fata provocarilor care apar, indiferent de ajutorul extern. In aceasta ordine de idei, o personalitate puternica nu isi cauta de obicei scuze pentru a-si atinge scopul.
5. Motivatia
La randul ei, motivatia este un sentiment care decurge dintr-un grad ridicat de implicare pentru atingerea unui scop. Nu numai pentru satisfacerea nevoilor de baza, ci si a celor legate de autorealizarea (cum ar fi succesul in diferite domenii ale vietii).
In aceasta gama este inclusa si dorinta de a obtine eficienta si calitate. Prin urmare, motivatia poate fi autodeterminata, initiata si reglata prin propria alegere, ceea ce duce la atingerea obiectivelor anticipate anterior.
Asa se face ca motivatia devine motorul intern care conecteaza mintea, vointa si interesul pentru atingerea obiectivelor intr-un mod pozitiv, vesel si plin de speranta. Iar cei care au o personalitate puternica, raman mereu automotivati.
6. Angajament
Atunci cand persoana crede in ceea ce face si crede ca este o chestiune importanta, el actioneaza prin promovarea si mentinerea comportamentului sau. Ca urmare, individul nu se opreste pana nu indeplineste toate obiectivele stabilite.
Din aceasta cauza, de obicei isi termina sarcinile, fara amanare. De asemenea, isi asuma responsabilitatea pentru actiunile lor, fara a astepta ca altcineva sa faca lucruri pentru ei.
7. Proactivitate
Un alt dintre semnele care indica faptul ca ai o persoana cu o personalitate puternica este independenta de caracter si autonomia de a lua decizii si a actiona.
In mod normal, acesti oameni nu asteapta sa li se spuna ce sa faca si cum sa actioneze, dar in fata oricarei situatii sau eventualitati evalueaza si procedeaza proactiv.
8. Flexibilitate
Cand trecem prin dificultati este greu sa ramanem in centrul nostru, chiar suntem critici cu noi insine. Cu toate acestea, acceptarea circumstantelor si flexibilitatea ne va permite sa ne concentram pe ceea ce putem schimba si sa vedem schimbarile ca noi oportunitati de crestere.
Potrivit terapiei de acceptare si angajament (ACT), flexibilitatea psihologica ii ajuta pe oameni sa renunte si sa treaca de la experientele negative anterioare, sa gaseasca o modalitate de a trai pe deplin si de a se concentra pe ceea ce conteaza cu adevarat.
9. Invatare continua
In general, fiinta umana invata prin incercari si erori. In acest sens, experientele sunt o mare sursa de cunostinte personale, care vor servi pentru a crea strategii atunci cand se confrunta cu evenimente dificile din viata si le va depasi cu bucurie.
Tocmai, una dintre calitatile persoanelor cu personalitate puternica nu este doar rezistenta de a-si face fata si depasi problemele, ci si capacitatea ca aceasta sa devina o sursa de invatare.
10. Semne negative ale unei personalitati puternice
Cu toate acestea, nu toate sunt semne pozitive ale unei personalitati puternice. Exista si unele aspecte sau atitudini negative care pot aparea, impreuna cu virtutile. Printre acestea avem:
- Tendinta de a fi autoritar;
- Iritabilitate cand este contrazis;
- Se simt vulnerabili daca nu sunt luati in considerare.
Poti invata sa ai o personalitate puternica?
In concluzie, o personalitate puternica necesita o anumita predispozitie biologica; cu toate acestea , majoritatea abilitatilor pentru aceasta sunt si pot fi invatate. Prin urmare, niciodata nu este prea tarziu pentru a incepe sa fii o persoana mai rezistenta.