5 retete cu faina de naut pe care iti vei dori sa le incerci

Faina de naut este un ingredient versatil, ideal pentru prepararea retetelor sanatoase si fara gluten. Indraznesti sa-l incorporezi in dieta ta obisnuita? Descoperiti 5 feluri de mancare usor de preparat.

Faina de naut este o alternativa la faina traditionala de grau, nu numai datorita versatilitatii, ci si datorita calitatii nutritive. In special, are o bob de rafinament minor, care are un impact pozitiv asupra organismului. In plus, se potriveste foarte bine cu multe alte ingrediente, ceea ce ii permite sa fie folosit intr-o mare varietate de retete.

Dupa cum se precizeaza intr-un articol de recenzie publicat in Critical Reviews in Food Science and Nutrition , nautul si derivatii lor sunt o sursa de proteine, grasimi, vitamine, fibre si carbohidrati. Prin urmare, consumul sau regulat este o modalitate de a imbunatati calitatea dietei.

Retete sanatoase cu faina de naut

In primul rand, asa cum am mentionat, faina de naut se remarca prin compozitia sa nutritiva. Este o sursa semnificativa de fibre alimentare, o substanta care, potrivit unui studiu publicat in Alimentary Pharmacology & Therapeutics , ajuta la imbunatatirea digestiei si la prevenirea constipatiei. 

Pe de alta parte, este un aliment mult mai bogat in proteine ​​decat faina traditionala de grau. Sunt proteine ​​cu valoare biologica scazuta, dar contribuie la satisfacerea cerintelor zilnice. De asemenea, ofera grasimi sanatoase si minerale precum fier, magneziu, cupru si mangan.

In ceea ce este asociat cu alimentatia sanatoasa, aceasta faina si-a castigat un loc cu totul special. Nu contine gluten, carbohidratii sai sunt complecsi si, prin urmare, este o sursa buna de energie. Cum sa profiti de ea?

1. Crepe cu faina de naut

Crepele din faina de naut sunt ideale pentru a imparti un mic dejun sanatos sau o gustare. Chiar si variind reteta cu legume si carne slaba, acestea sunt o optiune buna pentru cina. 

Ingrediente

  • 110 grame de faina de naut.
  • 250 mililitri de apa.
  • 15 mililitri de ulei de masline extravirgin.
  • Sare.
  • Arpagic sau patrunjel.
  • Piper negru.

Pas cu pas

  • Este necesar sa puneti faina intr-un bol si sa o amestecati cu apa, ulei de masline, sare, arpagic tocat marunt si piper.
  • Amesteca totul pana obtii o textura omogena, fara cocoloase. Pentru aceasta se recomanda folosirea unei baghete de bucatarie.
  • Pentru gatit este esential sa folositi o tigaie antiaderenta. Stropim cu ulei de masline si turnam preparatul direct din vas pentru a forma cercuri nu foarte mari si subtiri.
  • Se gateste cateva minute pe fiecare parte si este gata de umplut.

Faina de naut este un ingredient nutritiv si versatil, ideal pentru a inlocui faina traditionala de grau.

2. Falafel

Falafel este o crocheta de naut foarte populara in Orientul Mijlociu. Astazi este cunoscut in multe bucatarii din intreaga lume ca o alternativa pentru gatit vegetarian. 

Ingrediente

  • 300 de grame de naut.
  • 1 catel de usturoi.
  • 120 de grame de ceapa.
  • Coriandru.
  • Patrunjel.
  • Sare si piper.
  • 100 de grame de faina de naut.
  • 5 grame de drojdie.
  • 10 grame de chimen.

Pas cu pas

  • Nautul intreg este hidratat timp de 24 de ore. Imediat dupa aceea, se scurg si se usuca, pentru zdrobire ulterior in vasul unei rasnite. Aici se prelucreaza si catelul de usturoi, ceapa, coriandru, patrunjel si chimen.
  • Odata ce se obtine o textura omogena, se adauga faina pentru a obtine o crestere a consistentei.
  • Urmatorul pas este sa lasati preparatul sa se odihneasca timp de 30 de minute la frigider. Dupa ce timpul a trecut, formati bilute cu mana si ungeti-le cu mai multa faina de naut.
  • Se prajesc intr-o tigaie cu ulei de floarea soarelui pana capata o suprafata aurie. Este ideal pentru a insoti cu putin sos.

3. Burger

Faina de naut are textura ideala pentru a pregati un burger vegan. Desi continutul sau de proteine ​​este mai mic decat hamburgerul traditional, este un bun inlocuitor pentru carne.

Ingrediente

  • 300 de grame de naut.
  • 1 catel de usturoi.
  • Coriandru si patrunjel.
  • Chimion.
  • Sare si piper.
  • 100 de grame de faina de naut.
  • 5 grame de drojdie.
  • Ulei de masline.

Pas cu pas

  • Dupa hidratarea nautului timp de 24 de ore, se zdrobeste cu restul ingredientelor. Apoi, se adauga faina pentru a obtine o consistenta mai mare.
  • Amestecul se raceste timp de 30 de minute si se imparte in portii in forma de hamburger. Pentru a termina, se prajesc aluati in mai multa faina.
  • Montura se poate face cu ingredientele preferate (rosii, salata verde, branza, maioneza etc.).

Nautul furnizeaza proteine ​​si este un bun inlocuitor pentru carne. In plus, ofera mai putine calorii.

4. Pizza cu faina de naut

Varianta sanatoasa, fara gluten, a pizza este facuta cu faina de naut. Rezultatul? O pasta crocanta, perfecta pentru a se completa cu branzeturi, legume sau orice ingredient sanatos.

Ingrediente

  • 140 de grame de faina de naut.
  • 200 de mililitri de apa.
  • 15 mililitri de ulei de masline.
  • 2 grame de sare.
  • Piper negru.

Pas cu pas

  • Pentru a incepe, trebuie sa preincalziti cuptorul la 200 de grade.
  • Apoi, faina se introduce intr-un recipient impreuna cu ingredientele lichide, sare si piper.
  • Totul trebuie amestecat pana se obtine o textura omogena si elastica. In plus, se recomanda sa-l lasi sa se odihneasca aproximativ 20 de minute.
  • Dupa timpul sugerat, aluatul se pune pe o tava de copt si se intinde pana devine subtire.
  • Deasupra se adauga ingredientele dupa gust (sos de rosii, ton, branza, ceapa etc.).
  • Gatiti 8 sau 10 minute.

5. Cookie-uri

Cu acest ingredient se pot prepara si retete dulci. Totusi, trebuie avut in vedere faptul ca aportul caloric al acestuia este mai mare si, prin urmare, consumul acestuia trebuie sa fie moderat. In plus, nu sunt potrivite pentru persoanele cu probleme de glucoza ridicata.

Ingrediente

  • 110 grame de unt nesarat.
  • 150 de grame de zahar.
  • 1 ou.
  • Vanilie.
  • 50 de grame de faina de grau.
  • 50 de grame de faina de naut.
  • 80 de grame de migdale macinate.
  • 2 grame de drojdie.
  • 100 de grame de chipsuri de ciocolata.

Pas cu pas

  • Important este ca untul sa fie foarte rece. Trebuie sa o bateti cu zaharul pana obtineti un amestec foarte compact.
  • In acest moment se introduc oul si vanilia. Se amesteca si, imediat dupa aceea, se adauga toata faina, migdalele macinate, drojdia si sarea.
  • Se framanta bine si se introduc fulgii de ciocolata la final.
  • In continuare se iau bilute de aluat si se aseaza pe o tava tapetata cu hartie de copt.
  • Pentru a termina, se coace 8 minute la cuptorul preincalzit la 180 de grade.

Faina de naut, o alternativa hranitoare

In prezent, faina de naut este una dintre cele mai populare cand vine vorba de gatit sanatos. Poate fi folosit atat in ​​retete dulci, cat si sarate, ceea ce este foarte atractiv. Desigur, este apreciat pentru calitatea sa nutritiva si pentru aportul moderat de calorii in comparatie cu faina traditionala de grau.