Nu doar divertisment: 6 beneficii de a viziona filme

Cand ne gandim la filme de comedie si la filme in general, prima idee care ne vine in minte este divertismentul. Plata biletului pentru un spectacol in fata marelui ecran sau sederea pe canapea pentru a viziona un film la televizor sau pe o platforma de internet sunt actiuni care par natural asociate cu distractia si floricele. Ceea ce nu credem adesea sau nu observam este faptul ca vizionarea de filme comedie are o serie de beneficii care depasesc mult dincolo de a avea o perioada placuta.

Multe dintre aceste beneficii au legatura cu psihologia si sanatatea mintala, dupa cum explica psihilogii . De fapt, impreuna cu alti profesionisti, au dezvoltat „ filmoterapia ” , un instrument terapeutic bazat pe cinema (si de asemenea pe seriale). Dar avantajele aprecierii celei de-a saptea arta depasesc psihologic: are, de asemenea, efecte pozitive asupra sanatatii fizice si incurajeaza diferite forme de invatare, asa cum este detaliat mai jos.

1. Relaxeaza si reduce stresul

Primul beneficiu este cel mai evident, iar cel mai legat de divertisment evidentiat la inceput: cinematograful relaxeaza si reduce anxietatea si stresul . Cand vizionam un film, „uitam” o vreme despre restul lumii pentru a ne concentra doar pe ceea ce se intampla pe ecran. Spre deosebire de lectura, care este un proces mai activ, placerea cinematografiei este o activitate pasiva: este mult mai usor sa va relaxati, sa va deconectati, sa faceti o pauza mentala. Si reducerea stresului , desigur, are multiple efecte pozitive asupra sanatatii mintale si fizice.

2. Te ajuta sa vezi mai bine problemele

La fel ca literatura, cinematografia contribuie la imbunatatirea empatiei . Cine priveste un film, insoteste protagonistii si – intr-un mod imaginar – se pun in locul lor: traieste emotii, dorinte, suferinte etc. Cand ne identificam cu un personaj care are aceleasi probleme, empatia noastra creste si ii asimilam evolutia personala mult mai bine.

Prin urmare, istoria poate invata lectii despre procesul de luare a deciziilor si rezolvarea problemelor. Pe de alta parte, se intampla adesea ca dupa vizionarea unui film, anumite situatii sa para mai putin ingrijoratoare sau dramatice decat inainte de a-l viziona.

3. Dezvolta creativitatea

Filmele ne ofera si viziuni foarte diferite asupra realitatii noastre si a schemelor noastre mentale, care ne ajuta sa ne imbogatim intelectual, sa fim mai flexibili sau sa dobandim perspectiva si imaginatie. Toate aceste elemente sunt esentiale pentru motivarea si dezvoltarea creativitatii . In acest fel, filmele pot avea efecte pozitive si asupra altor aspecte ale vietii, atat la locul de munca, cat si in alte activitati legate de artistic: scris , pictura, muzica etc.

4. Ne face sa reflectam asupra problemelor dificile

Din aceleasi motive mentionate la punctul precedent, cinematograful adauga o alta virtute: in multe ocazii, il duce pe spectator sa reflecte asupra temelor, problemelor si dilemelor care, daca nu ar fi vazut filmul, nu s-ar fi gandit. Sau se poate intampla ca o poveste fictiva sa conduca la chestionarea propriilor pozitii sau opinii. Apare, de obicei, in cazuri de povesti care abordeaza linii de frontiera sau situatii disjunctive morale precum suicidul, eutanasia, avortul, razbunarea sau iertarea. Dar acest proces de regandire a propriilor puncte de vedere poate avea loc si in probleme cu o importanta mult mai mica.

5. Trimite mesaje pozitive copiilor

Filmele pentru copii indeplinesc adesea rolul vechilor fabule, cele care au avut – dupa cum explica dictionarul – o „intentie didactica sau critica manifestata frecvent intr-o morala finala”. In filme, in general, moralul nu apare explicit, dar valori pozitive precum generozitatea, respectul, tovarasia si prietenia sunt transmise intr-un mod clar si fortat, care reprezinta o invatatura autentica pentru cei mici .

6. Ofera cultura generala

Vizionarea de filme ajuta publicul sa creasca ceea ce este adesea numit „cultura generala” in doua moduri diferite si complementare. Pe de o parte, cele care sunt situate in timpuri sau locuri indepartate ajuta la cunoasterea episoadelor istorice si a modului in care oamenii au trait sau traiesc in civilizatii foarte diferite de ale noastre. Este adevarat ca (cu exceptia documentarelor) cinematografia este fictiune si este intotdeauna recomandabil sa fii suspect de reprezentarile care sunt vazute pe ecran, dar ideea generala ca acestea transmit cel putin de obicei se apropie de realitate.