Ce se intampla cu corpul tau cand esti deshidratat

Deshidratarea apare atunci cand mai multa apa si lichide parasesc corpul decat intra in el. Chiar si niveluri scazute de deshidratare pot provoca dureri de cap, letargie si constipatie.

Corpul uman are aproximativ 75 la suta apa. Fara aceasta apa, nu poate supravietui. Apa se gaseste in interiorul celulelor, in vasele de sange si intre celule.

Un sistem sofisticat de gestionare a apei ne mentine echilibrat nivelul apei, iar mecanismul nostru de sete ne spune cand trebuie sa crestem aportul de lichide.

Desi apa se pierde constant pe tot parcursul zilei pe masura ce respiram, transpiram, urinam si defecam, putem reface apa din corpul nostru prin consumul de lichide. De asemenea, corpul poate muta apa in zonele unde este nevoie cel mai mult daca incepe sa apara deshidratarea.

Majoritatea aparitiilor de deshidratare pot fi usor inversate prin cresterea aportului de lichide, dar cazurile severe de deshidratare necesita ingrijiri medicale imediate.

Simptome

Primele simptome ale deshidratarii includ setea, urina mai inchisa la culoare si scaderea productiei de urina. De fapt, culoarea urinei este unul dintre cei mai buni indicatori ai nivelului de hidratare al unei persoane – urina limpede inseamna ca sunteti bine hidratat, iar urina mai inchisa inseamna ca sunteti deshidratat.

Cu toate acestea, este important de mentionat ca, in special la adultii in varsta, deshidratarea poate aparea fara sete. Acesta este motivul pentru care este important sa bei mai multa apa cand esti bolnav sau pe vreme mai calda.

Pe masura ce afectiunea progreseaza spre o deshidratare moderata, simptomele includ:

  • gura uscata
  • letargie
  • slabiciune in muschi
  • durere de cap
  • ameteala

Deshidratarea severa (pierderea a 10-15% din apa din corp) poate fi caracterizata prin versiuni extreme ale simptomelor de mai sus, precum si:

  • lipsa transpiratiei
  • ochii scufundati
  • pielea uscata
  • hipotensiune arteriala
  • ritmul cardiac crescut
  • febra
  • delir
  • inconstienta

Cauze

Cauzele de baza ale deshidratarii nu sunt luarea de apa suficienta, pierderea prea multa apa sau o combinatie a ambelor.

Uneori, nu este posibil sa consumam suficiente lichide, deoarece suntem prea ocupati, nu avem facilitatile sau puterea de a bea sau suntem intr-o zona fara apa potabila (in timp ce mergem in drumetie sau in camping, de exemplu). Cauzele suplimentare ale deshidratarii includ:

Diaree – cea mai frecventa cauza de deshidratare si decese asociate. Intestinul gros absoarbe apa din materia alimentara, iar diareea impiedica acest lucru. Corpul excreta prea multa apa, ceea ce duce la deshidratare.

Vomitarea – duce la pierderea lichidelor si ingreuneaza inlocuirea apei prin consumul acesteia.

Transpiratie – mecanismul de racire al organismului elibereaza o cantitate semnificativa de apa. Vremea calda si umeda si activitatea fizica viguroasa pot creste si mai mult pierderea de lichide din cauza transpiratiei. In mod similar, febra poate provoca o crestere a transpiratiei si poate deshidrata pacientul, mai ales daca exista si diaree si varsaturi.

Diabet – nivelurile ridicate de zahar din sange determina o urinare crescuta si pierderi de lichide. Sfaturi pentru manipularea caldurii de vara pentru persoanele cu diabet .

Urinarea frecventa – cauzata de obicei de diabetul necontrolat , dar se poate datora si alcoolului si medicamentelor precum diuretice, antihistaminice, medicamente pentru tensiune arteriala si antipsihotice.

Arsuri – vasele de sange pot fi deteriorate, determinand scurgerea lichidului in tesuturile inconjuratoare.

Ce provoaca deshidratarea?

Deshidratarea este cauzata de obicei de a nu bea suficient lichid pentru a inlocui ceea ce pierdem. Clima, cantitatea de exercitii fizice pe care o efectuati (in special pe vremea calda) si dieta dvs. pot contribui la deshidratare.

De asemenea, puteti deveni deshidratat ca urmare a unei boli, cum ar fi varsaturile persistente si diareea, sau transpiratia cauzata de febra.

Cine prezinta riscul de deshidratare?

Oricine poate fi deshidratat, dar anumite grupuri sunt in special in pericol. Acestea includ:

  • bebelusii si sugarii – au o greutate corporala mica si sunt sensibili la cantitati chiar mici de pierdere de lichide
  • persoanele in varsta – s-ar putea sa fie mai putin constiente de faptul ca se deshidrateaza si trebuie sa pastreze lichidele potabile
  • persoanele cu o stare de sanatate pe termen lung – cum ar fi diabetul sau alcoolismul
  • sportivi – pot pierde o cantitate mare de lichid corporal prin transpiratie atunci cand se antreneaza pe perioade lungi