Ce nu ar trebui sa faceti daca mobilul dvs. s-a udat

Si apa este inamicul numarul unu al oricarui dispozitiv mobil, deoarece este plin de componente electronice foarte sensibile la elementul lichid. De cativa ani, producatorii ofera diferite grade de protectie impotriva apei.

Cele mai comune in telefoanele noastre sunt IP67, pe langa IP68. Protectia venituluiDetermina nu numai cat de rezistent este un dispozitiv, ci si cat de mult poate ramane scufundat. In cifrele la care se face referire, cifra sase inseamna ca acest telefon ofera protectie totala impotriva prafului. In cazul numarului 7, acesta va putea rezista la 30 de minute pana la 1 m adancime. Un dispozitiv cu protectie IP 68 dureaza si el 30 de minute, desi nu se stabileste exact la ce adancime. Si nici factorul timp nu este prea relevant, primavara trecuta s-a putut salva un iPhone 11 care fusese scufundat timp de 6 luni intr-un lac canadian. Da, telefonul inca functiona.

Dar nu este indicat sa fii prea increzator, desi protectia este garantata, inelele O care impiedica trecerea apei s-ar putea sa se fi deteriorat. De asemenea, un dispozitiv electronic nu este ceva care ar trebui sa fie aproape de orice lichid. Accidentele se intampla oricand si apoi vin regretele. Daca ai ghinionul ca ti s-a udat telefonul mobil, aceasta este lista cu lucrurile pe care nu ar trebui sa le faci sub nicio forma.

Tot ce nu ar trebui sa faci daca mobilul tau se uda

De obicei, telefonul tau se uda cand este pornit. Daca nu este cazul, mult mai bine, lasati-l asa cum este si nu incercati sa il porniti pentru a evalua daune. Primul pas de facut este sa luati hartie absorbanta de bucatarie si sa indepartati tot excesul de apa. Cand telefonul s-a udat, nu trebuie sa incercati niciodata sa indepartati apa care a putut sa se strecoare in fiecare colt scuturand-o. Veti obtine efectul opus, ca este introdus mai repede si incepe sa ruleze in interiorul telefonului. Nu este acelasi lucru ca telefonul tau cade in apa din piscina si ca a fost udat cu un pahar care a cazut pe el. Daca este apa, este mult mai bine sa o stropiti cu orice bautura cu zahar, care poate provoca si mai multe daune.

Prima tentatie care exista atunci cand telefonul nostru se uda este sa il punem imediat intr-un produs higroscopic precum orezul sau sa il lasati la soare sa se usuce. A doua varianta este total nerecomandabila. In cazul in care in telefon a fost introdusa apa, temperaturile ridicate vor ajunge sa-l evapore, ceea ce o va inrautati mult. Metoda orezului poate fi eficienta in unele cazuri, dar fiabilitatea absoluta nu este prezentata. Recomandarea noastra este sa nu o faceti, mai ales daca telefonul a fost complet scufundat. Luati in considerare doar in cazul stropilor mai usoare

O alta dintre marile tentatii atunci cand dispozitivul nostru mobil se uda este folosirea uscatorului. Nu o faceti niciodata, probabil ca veti sfarsi prin a o da peste cap. Pe de o parte, pentru ca daca folosesti temperatura, dispozitivul se va supraincalzi cu toate consecintele negative pe care le are. Si in al doilea rand, chiar daca o faci cu aer rece, vei face ca apa sa patrunda mai adanc.

Atunci ce ar trebui sa fac?

In primul rand, evita ispitele. Nu lasati niciodata dispozitivul langa un pahar cu apa sau langa piscina. Atentie si ca cei mici sa nu se plimbe mereu cu el, locul lor preferat in care o depune este vasul de toaleta. Si daca vara ta trece prin multe momente de plaja si piscina, ia in considerare posibilitatea de a cumpara o husa impermeabila, care are un pret foarte accesibil si garanteaza ca mobilul tau nu se va uda.

Dar daca accidentul s-a intamplat, nu este indicat sa te lasi purtat de nervi. Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa scoateti carcasa si sa opriti dispozitivul daca era pornit. Apoi, luati o cantitate mare de hartie absorbanta si impachetati-o, astfel incat sa fie indepartata cat mai multa apa. Dupa ce ati facut-o, luati aspiratorul de acasa sau din masina si incercati sa aspirati telefonul de sus in jos.

Cand telefonul nu are apa la exterior si numai daca poate fi deschis, scoateti cardul de memorie si bateria.  Treci din nou hartie absorbanta. Lasa-l sa se usuce la aer fara a-l expune la lumina soarelui. Profita de momentul sa treci pe la un magazin de electronice si sa cumperi pungi cu material absorbant, acestea sunt special indicate pentru asta si vin sa inlocuiasca clasicul orez. De asemenea, nu este o idee rea sa le comanzi ca masura preventiva.

Pune telefonul intr-o geanta intre 24 si 48 de ore, iar dupa aceea, fa primul test. Porniti telefonul si verificati daca ecranul arata bine, daca raspunde la atingeri si daca camera este capabila sa faca poze. Daca nu este cazul, discutati cu serviciul tehnic pentru a face o curatare profesionala, folosesc alcool izopropilic si ultrasunete. Dar ia-ti ideea ca un telefon mobil umed este condamnat la moarte.