Cartile pe care le mai citesc romanii

Sa incheiat si cea de-a sasea editie a targului de carte Bookfest, prin urmare, pasul urmator si firesc a fost numararea „bobocilor”: cine ce a vandut, cat a vandut si cat de mult mai iubesc romanii cartea in plini ani de criza si recesiune economica.

Sincera sa fiu, titlurile castigatoare nu au reprezentat o surpriza pentru mine. Se pare ca romanii care inca mai stiu cum se deschide o carte, prefera sa mearga pe caile batute si luminoase – autori cunoscuti, nume sonore – altfel spus, o reteta la sigur, care nu le va arde degeaba gazului timpului.

Nu ca ar fi ceva in neregula cu acesti autori, din contra, sunt oameni de cultura care chiar au ceva de spus (cu mici exceptii) si este bine ca in ceea ce priveste lectura, ne place sa consumam autori romani, prin urmare – jos palaria!

Cum spuneam, nu este nicio surpriză care ca în acest an, cartilă – locomotivă ale editurilor au fost semnate de autori iubiți și cititi precum Mircea Cartarescu, Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu, Ioana Parvulescu.

Acestora li se alatura nonsalant Mihaela Radulescu, cu o noua carte de ganduri, reflectii si alte lucruri pe care tine musai sa le impartaseasca publicului feminin adorator de pastilute semi-inteligente servite in goana metroului.

Luandu-ne dupa statistici, ultima ei „capodopera”, „Intreaba-ma orice”, sa batut in vanzari la Editura Polirom cu Haruki Murakami si Michel Houellebecq. Si ce credeti? Ia invins! Concluzia logica este ca romanii sunt atat de nationalisti, incat consuma produsul intern – brut, am putea spune – indiferent de calitatea acestuia. Macar de ar adopta aceeasi atitudine si in alte situatii, atunci – chiar daca am fi cam in acelasi loc – am sta macar ceva mai bine cu stima de sine.

Plecam de la Polirom si trecem si pe la alte edituri. La standurile Humanitas, cititorii romani – imi place sa cred ca nu aceiasi adoratori ai divei de la Monaco – au cerut „Zen. Jurnal 2004-2010” de Mircea Cartarescu, „Despre frumusetea uitata a vietii” de Andrei Plesu, „Calatorie in Romania „de Sir Sacheverrell Sitwell,” Lumea ca ziar. A patra putere: Caragiale „de Ioana Parvulescu si” Itinerariile unei vieti: EM Cioran. Apocalipsa dupa Cioran „de Gabriel Liiceanu.

In topul vanzarilor la Humanitas Fiction se regasesc volumele: „Ultima ispita a lui Hristos” de Nikos Kazantzakis, „Omul este un mare fazan pe lume” de Herta Muller, „Scene de viata campestra” de Amos Oz, „Accidentul” de Ismail Kadare si „Opera poetica” de Fernando Pessoa.

Incasarile editurii Nemira au fost stimulate de primul volum al seriei fantastice „Cantec de gheata si foc”, la al carei final scriitorul George RR Martin inca mai lucreaza. Probabil faptul că volumul „Urzeala tronurilor” se bucură și de o ecranizare a contribuit cumva la succesul acestei cărți.

De cealalta parte, cel mai bine vandut autor publicat la Rao a fost Agatha Christie. Cel mai bine vandut volum a fost „Fereste-ma, Doamne, de prieteni”, de Larry Watts, urmat de „N-am venit sa tin un discurs”, de Gabriel Garcia Marquez, si „Theodore Boone, pustiul avocat”, de John Grisham.

Editura Leda a vandut cel mai bine volum „Impecabil, vol. 2” din seria „Micutele Mincinoase” de Sara Shepard, „Flashforward” de Robert Sawyer, „Vremea ingerului, cartea intai” din seria „Cantecele serafimului” de Anne Rice, si „Razboi si pace” de Lev Tolstoi (traducere noua).

De asemenea, la Corint Junior cele mai vandute volume au fost „Captiva, vol. 2” din serial „Cercul secret”, de LJ Smith, „Vocile salbaticiei” (carte cu sunete și imagini 3D), „Voci – vol. 2” din seria „Cronicile tinuturilor din Apus” de Ursula Le Guin.

Topul celor mai vandute carti la editura Trei este format din „Moartea unui dansator de tango”, de Stelian Tanase (Editura Trei), „Alte camere, alte glasuri de ieri”, de Alex. Leo Serban (Editura Pandora M, Colectia „Cercul Poetilor Aparuti),” Vindecarea bolilor incurabile „, de Mikhail Tombak (Editura Lifestyle, Colectia” Citeste sanatos „),” Predicatorul „, de Camilla Lackberg, (Editura TREI, Colectia Fiction Connection) , si „Eu sunt OK, tu esti OK”, de Thomas A. Harris (Editura TREI, Colectia Psihologia pentru Toti).

Cam asa stau lucrurile in ceea ce priveste vanzarea de carte. Verdictele reprezentantilor editurilor au fost impartite: unii spun ca au vandut mai mult, altii mai putin decat anul trecut – an de criza si acela.Cantitatea de carte vanduta nu se afla intr-o legatura directa cu calitatea lecturii, iar cititorii romani, putini cati au mai ramas, isi stabilesc standardele influentate fiind – cum altfel – de mediul in care cresc si infloresc. Chiar si asa, de multe ori, este greu sa ignori zgomotul de fond …