Care sunt suplimentele care sustin sistemul imunitar?

Sistemul imunitar ne permite sa ne aparam organismul de agresiunile agentilor patogeni. Este alcatuita din diferite tipuri de celule, atat fixe, cat si circulante, care sunt capabile sa recunoasca corpurile straine sau structurile deja infectate, asigurand indepartarea acestora sau alertand intregul organism.

Exista doua tipuri de imunitate. Cel nespecific, numit si innascut pentru ca este prezent de la nastere, contrasteaza cu orice agent patogen sau particula care incalca organismul, de fapt este constituit nu doar din celule, ci si din bariere fizice precum pielea si membranele mucoase.

Al doilea tip de imunitate se numeste specificsi se dezvolta in timp, ca raspuns la agentii externi; actiunea sa este mai rapida pentru ca este vizata. Apararea imunitara, insa, din diverse cauze, poate scadea si in acestea este util sa luati suplimente care aduc organismului substante care ar putea fi deficitare. In acest context, cele mai utile sunt vitaminele, sarurile minerale si extractele naturale.

Incercam sa raspundem curiozitatilor si celor mai frecvente intrebari despre suplimentele pentru sistemul imunitar.

Cand sa luati suplimente imunitare?
Cum sa imbunatatiti sistemul imunitar la adulti?
Care sunt cele mai bune suplimente pentru sistemul imunitar?
Cum sa intariti sistemul imunitar cu produse naturale?
Cand sa luati suplimente imunitare?

Apararea imunitara poate suferi o scadere negativa in circumstante specifice precum batranetea, cu o alimentatie necorespunzatoare, in timpul schimbarii anotimpurilor, dar si in perioade de stres si oboseala fizica si psihica. In aceste cazuri are loc o productie crescuta de cortizol care, la randul sau, reduce sinteza globulelor albe, celulele sanguine responsabile de raspunsul imun. Daca aceasta tensiune persista pentru perioade prelungite, exista o tendinta mai mare de a se imbolnavi. Secretia de cortizol este stimulata si de o alterare a ritmului somn-veghe; de fapt, chiar si odihna proasta determina o scadere a apararii imune.

Alti factori care ne fac organismul mai fragil sunt abuzul de droguri, in special de antibiotice care epuizeaza microbiota intestinala. Acesta din urma, pe langa faptul ca favorizeaza digestia unor nutrienti, dupa cum am mentionat, este important si pentru combaterea agentilor patogeni.

Cum sa imbunatatesti sistemul imunitar la adulti?

Pentru intarirea sistemului imunitar, trebuie urmat un stil de viata sanatos iar aspectele de tinut sub control sunt:

  • dieta. Aceasta trebuie sa fie variata, bogata in toate alimentele, in special fructe si legume de sezon, consumate, atunci cand este posibil, crude pentru a maximiza absorbtia vitaminelor si mineralelor. Pe langa acestea, iaurtul trebuie luat cel putin o data pe zi, un aliment care contine fermenti lactici vii si, uneori, este imbogatit si cu prebiotice care intaresc flora intestinala;
  • activitate fizica. Idealul este sa te misti putin in fiecare zi evitand un stil de viata sedentar: trebuie sa practici sport in mod regulat, fara a depasi, iti permite sa-ti cresti apararea;
  • odihna nocturna, care trebuie sa fie de cel putin 7 ore pentru a avea rezultate pozitive asupra organismului.

Chiar si fumatul in exces si alcoolul, combinate cu excesul de greutate, ar putea fi alte aspecte care afecteaza sistemul imunitar, prin urmare, o idee buna este sa va revolutionati rutina pas cate la un moment dat pentru a face fata angajamentelor de afaceri sau de familie si de a schimba sezonul.

Care sunt cele mai bune suplimente pentru sistemul imunitar?

Paralel cu schimbarea stilului de viata, puteti lua suplimente pentru intarirea sistemului imunitar. Mai multe studii au aratat ca vitaminele ajuta la pastrarea organismului de atacurile externe, cele mai utile in acest sens sunt:

  • C si E, actioneaza intr -un mod nespecific; acestia sunt antioxidanti care ajuta la protejarea membranelor de radicalii liberi, acestia, de fapt, le-ar putea distruge prin promovarea actiunii toxinelor si a poluantilor;
  • A si D influenteaza raspunsul imun cu anumite sisteme : metabolitii lor sunt capabili sa activeze celulele defensive prezente in organism deoarece au proprietati similare hormonilor;
  • grupa B, in special B6, vitamina B12 si B9, care contribuie la sinteza celulelor care alcatuiesc sistemul imunitar.

Chiar si mineralele, in special fierul, zincul, cuprul si seleniul, sunt importante pentru ca participa ca cofactori la multe reactii si indeplinesc functii esentiale pentru supravietuirea organismului, cum ar fi cresterea tesutului epitelial.

O alta molecula deosebit de importanta in acest sens este lactoferina, o proteina esentiala pentru transportul fierului in fluxul sanguin. Prin legarea fierului, impiedica agentii patogeni sa-l capteze si sa-l foloseasca pentru propria lor nutritie sau pentru a adera la celula. Lactoferina poate fi gasita si asociata cu alte substante, precum resveratrol, un antioxidant natural, melatonina, excelenta pentru imbunatatirea odihnei nocturne, vitamina D, seleniu si zinc.