Care sunt cele mai frecvente boli pe timpul verii?

Sursa foto: pexels.com

Vara este sezonul cald care nu aduce doar momente relaxante in vacanta, ci si boli variate. Caldura afecteaza intreg corpul, iar bolile care apar frecvent vara pot genera complicatii pentru organism. De aceea este bine sa mergeti la medic pentru a beneficia de un diagnostic corect si un tratament personalizat, imediat ce observati sau experimentati primele simptome. 

Corpul uman este expus unui risc mare de contractare a bolilor, indiferent de sezon. Cu toate acestea unele afectiuni sunt mai frecvente in sezonul cald, in timp ce altele sunt specifice celui rece. In timpul verii sunt des raspandite unele boli, totul pe fondul cresterii temperaturii. Agentii patogeni se pot dispersa usor in interiorul organismului imediat ce au reusit sa gaseasca poarta de intrare. Bolile frecvent intalnite in aceasta perioada variaza de la afectiuni ale pielii pana la cele digestive. Important este sa va prezentati la medic in faza de debut a simptomelor, sa nu le ignorati pentru a nu ajunge in situatii complicate. 

Boli infectioase

Organismele daunatoare, de tipul virusurilor, bacteriilor, parazitilor sau ciupercilor (fungilor) pot determina unele boli infectioase frecvente pe timpul verii. Conjunctivita virala sau bacteriana, toxiinfectiile alimentare, borelioza sau Boala Lyme, precum si hepatita A va pot strica vacanta daca nu le acordati atentie si nu le tratati la timp. 

Medicul este singurul in masura sa recunoasca, dintre simptomele bolilor infectioase din sezonul cald – febra, oboseala, durerea, dificultatile respiratorii, problemele digestive, starea generala alterata – problema specifica, sa puna un diagnostic corect si complet si sa ofere tratament adecvat nevoilor. 

Boli de piele

Micozele se transmit extrem de rapid pe timpul verii, la bazine si piscine. Alaturi de acestea, cu un grad mare de afectare a pielii sunt alergiile la soare, care apar sub forma unor pete rosiatice. Soarele este un bun aliat al organismului, insa in anumite conditii poate fi extrem de periculos. 

Nu in ultimul rand trebuie sa amintim la aceasta categorie dermatita de contact care este frecvent diagnosticata vara si care are cauze multiple de aparitie, una dintre acestea fiind utilizarea solutiei de protectie solara. 

Atentie: vara apar iritatii ale pielii si pe fond alergic, pentru ca si in sezonul cald, sporii si polenul anumitor plante pot sa patrunda in caile aeriene superioare si sa produca reactii de aparare din partea organismului. 

Infectii ale tractului urinar

Vara infectiile urinare sunt diagnosticate des, preponderent la femei, dar nici barbatii nu sunt ocoliti de aceasta problema de sanatate. Apa sarata, clorul si nisipul favorizeaza aparitia infectiilor urinare in sezonul cald. 

Riscul infectiilor urinare poate creste si pentru ca lenjeria intima purtata este din material sintetic sau pantalonii purtati sunt foarte stramti. Netratate la timp, infectiile urinare duc la complicatii si la dezvoltarea unor boli complexe ale aparatului urogenital, la ambele sexe, cu repercursiuni asupra fertilitatii.

Afectiuni ORL

Laringita si faringita se inregistreaza foarte usor, in special la copii, dupa ce mananca multa inghetata pentru a se racori. O raceala insa poate duce apoi si la dezvoltarea altor afectiuni ORL, asa cum este cazul otitelor. 

Expunerea la aer conditionat poate fi o sursa de aparitie a infectiilor respiratorii, dar si al alergiilor la praf, daca filtrele aparatului nu sunt curatate la timp si igienizate, fiind locuri in care se pastreaza si dezvolta multi microbi.

Boli cardiorespiratorii

Cardiacii sunt printre cei care sufera cel mai mult in sezonul cald, afectiunile lor fiind accentuate de temperaturile ridicate. Insa sunt si alte categorii de persoane care pot sa se confrunte cu probleme grave cardiorespiratorii, desi nu au fost diagnosticati anterior cu astfel de afectiuni. 

Organismul face eforturi serioase pe timpul verii pentru a tine sub control temperatura corpului, ceea ce inseamna ca presiunea sangelui este redusa. Temperaturile ridicate din mediul inconjurator, alaturi de transpiratia abundenta determina cresterea tensiunii arteriale. 

Pierderea unei cantitati mari de saruri minerale prin transpiratie poate duce foarte usor la un dezechilibru electrolitic si la pusee de tensiune. 

In timp ce unele boli sunt accentuate pe timpul verii de temperaturile ridicate, pana si persoanele care nu se stiu cu probleme de sanatate se pot confrunta cu afectiuni si boli specifice sezonului cald. Mergeti la medic de la primele simptome pentru a beneficia de diagnostic corect si de un tratament menit sa va readuca sanatatea si buna dispozitie.