7 proiecte DIY creative cu plăci OSB

Ai nevoie de un material accesibil și estetic pentru diverse proiecte de bricolaj sau DIY? Poți încerca plăcile OSB – sunt mai ieftine decât PAL-ul, ușoare și rezistente. Conțin 95% așchii de lemn, așezate în straturi și dispuse încrucișat. OSB-ul este ușor de prelucrat, putând fi tăiat, găurit și modelat cu ușurință pentru a se potrivi nevoilor tale. În plus, îi poți adăuga un finisaj decorativ, astfel încât să se potrivească în orice amenajare interioară. 

Iată câteva idei creative cu OSB într-o varietate de proiecte creative și funcționale:

Suporturi pentru plante

Acestea vor oferi un contrast interesant între textura lemnului și frumusețea plantelor, aducând un element natural în spațiul tău. 

Trebuie doar să tai plăcile de OSB conform dimensiunilor dorite, apoi să le asamblezi folosind cuie sau șuruburi. Pentru a consolida structura, poți aplica adeziv pentru lemn. Finisează marginile și suprafețele suportului cu șmirghel, astfel încât să obții o suprafață netedă. Dacă dorești, poți vopsi suportul folosind vopsea specială pentru lemn. 

Panouri pentru organizare

Pentru amenajari interioare sau renovari se folosește foarte des OSB-ul. Cu aceste plăci poți crea, de exemplu, panouri suport pentru unelte și instrumente în ateliere sau garaje, oferind un spațiu organizat și accesibil. 

Montează pe OSB accesorii precum polițe, cârlige sau cleme și personalizează panourile după preferințele și nevoile tale specifice. Flexibilitatea și textura lemnoasă al acestor organizatoare fac din ele o alegere potrivită pentru a adăuga un plus de originalitate și utilitate în diverse încăperi. 

Tăblie de pat 


Transformarea unui panou OSB într-o tablie de pat poate adăuga un detaliu original și accesibil în dormitor. Pe lângă aspectul inedit, oferă protecție peretelui împotriva uzurii și murdăriei. 

Dacă preferi un design mai puțin simplist, integrează lumini sau pictează borduri decorative cu ajutorul șabloanelor. Altfel, poți aplica pe OSB doar lac protector, ce evidențiază textura lemnului, pentru a obține o atmosferă ușor rustică.

Blat pentru birou 

Cu ajutorul unei plăci OSB, poți construi un birou cu un aspect distinctiv și modern.  Poți să lași placa OSB în starea sa naturală, punând în evidență textura și nuanțele lemnului, dacă dorești un look autentic, sau o poți vopsi pentru un accent cromatic inedit. 

Combinația dintre blatul din OSB și picioarele metalice ori din lemn poate crea un contrast interesant, specific amenajărilor industriale, asigurând, în același timp, stabilitate.

Măsuță suspendată pentru balcon

Dintr-un panou OSB poți crea o măsuță suspendată în balcon, completându-l cu o suprafață funcțională și originală. Măsuța poate fi utilizată ca suport pentru plante sau ca o tejghea practică pentru micul dejun în diminețile de weekend. 

Panoul din OSB, susținut de două scânduri montate în unghi, asigură stabilitatea și rezistența necesară pentru diverse obiecte, fără să ocupe spațiu pe podea. Aplică grund și o lazură rezistentă la intemperii și raze UV, pentru a-și păstra mult timp aspectul chiar și într-un balcon deschis. 

Cutii pentru depozitare

Prin tăierea și asamblarea plăcilor OSB, poți crea cutii de diverse dimensiuni și forme, potrivite pentru depozitarea diferitelor obiecte în casă. 

Materialul durabil al OSB-ului garantează că aceste cutii vor rezista în timp, iar dacă urmează să le expui într-o încăpere, le poți decora cu vopsea cretată și transferuri cu imagini preimprimate. Nu uita să aplici grund înainte de vopsire și un strat final de lac, pentru protecție. 

Suport pentru sticle de vin 

Creează un suport original și practic pentru sticlele de vin, din plăci OSB tăiate și asamblate într-un design pe gustul tău. 

Pentru a da găurile circulare în OSB poți folosi o bormașină echipată cu o carotă de  dimensiunea dorită. Având o bună stabilitate în timp, materialul va asigura suportul adecvat pentru sticlele de vin, menținându-le în siguranță și accesibile. 

Inspiră-te din ideile prezentate mai sus și valorifică potențialul plăcilor OSB pentru a îmbunătăți estetica și confortul casei tale.