Vrei sa stii cum sa imbunatatesti situatiile in care o persoana are un atac de panica? S-a demonstrat ca unele remedii naturale, cum ar fi valeriana, ajuta.
Exista oameni care sufera de atacuri de panica la un moment dat in viata lor. Acestia simt de obicei o frica intensa si brusca care poate dura de la minute la ore. Cu toate acestea, vestea buna este ca aceste atacuri pot fi invatate sa le gestioneze cu ajutorul unui profesionist. In continuare, va explicam mai multe despre el si va oferim cateva sfaturi.
Ce sunt atacurile de panica?
Un atac de panica este o problema de anxietate care poate provoca frica intensa. Motivele pentru care apar sunt inca neclare. Cu toate acestea, dupa cum sugereaza cercetarile publicate de Jurnalul American de Psihiatrie , exista o sansa mai mare de a suferi de aceasta daca exista antecedente familiale, de exemplu . Deci este posibil ca genetica sa fie implicata.
Este de doua ori mai frecventa la femei decat la barbati. In plus, simptomele incep sa apara inainte de varsta de 25 de ani si se extind pana la varsta de 35 de ani. Pot aparea si la copii, dar nu sunt diagnosticate pana la o anumita varsta.
Criza sau atacul incepe brusc si de obicei atinge apogeul in 15 minute. In unele cazuri, simptomele continua timp de o ora si uneori sunt confundate cu un atac de cord.
Cand o persoana se confrunta cu primul atac de panica, este probabil sa se teama sa nu mai aiba din nou; evitand sa ramana singur sau fara ajutor medical.
Simptomele unui atac de panica
Pentru ca un episod sa fie considerat un atac de panica, expertii de la Biblioteca Nationala de Medicina din Statele Unite explica ca cel putin patru dintre urmatoarele simptome trebuie indeplinite intr-o perioada scurta de timp:
- Greata.
- Lesin.
- Tremurand frisoane.
- Amorteala.
- Senzatie de sufocare.
- Transpiratie excesiva.
- Frica de a pierde controlul.
- Durere in piept sau disconfort.
- Senzatie de irationalitate.
- Palpitatii si ritm cardiac rapid.
- Dificultati de respiratie sau bufeuri.
Este posibil ca un pacient cu atacuri de panica sa sufere de depresie sau tristete acuta . Dar este necesar sa se tina cont de faptul ca ele nu pot fi prezise; deoarece in momentele dinaintea episodului persoana este bine.
Terapie cognitiv-comportamentala pentru combaterea atacurilor de panica
Una dintre cele mai eficiente moduri de a face fata atacurilor de panica si de a le combate la radacina este sa contactati un specialist in sanatate mintala. In acest sector, unele dintre terapiile investigate au rezultate favorabile. Mai exact, terapia cognitiv-comportamentala.
Asa cum este sustinuta de un studiu condus de experta Elia Roca, terapia comportamentala este capabila sa ofere o usurare pe termen lung chiar si celor mai grave cazuri. Desi trebuie avut in vedere ca acest lucru depinde de fiecare situatie si de diversi factori; Prin urmare, va recomandam sa va informati in detaliu despre caz.
Remedii acasa si sfaturi pentru atacuri de panica
- Exista mai multe metode acasa pe care le puteti incerca pentru a ameliora simptomele, daca medicul dumneavoastra va spune ca este in regula .
- Nu uitati ca informatiile din acest articol sunt orientative si ca nu inlocuiesc sfatul medicului.
Expira dintr-o punga de hartie
In momentul in care atacul are loc, puneti o punga de hartie in gura si respirati cat mai incet posibil.
Desi exista unele controverse pentru ca se indica faptul ca aduce efecte negative asupra organismului (prin respirand mai mult dioxid de carbon decat oxigen), adevarul este ca cercetarile efectuate la Universitatea din Indiana (Statele Unite) explica ca permite ameliorarea simptomelor.
- Atat gura, cat si nasul trebuie sa fie in interiorul pungii.
- In plus, trebuie sa repeti cel mult zece inspiratii si expiratii.
- Scoateti punga, respirati aproximativ 15 secunde si repetati procesul.
Eficacitatea acestei metode este pe termen scurt, incetineste respiratia si relaxeaza hiperventilatia intensa.
Gestionati stresul
Atacurile de panica sunt legate de stres si anxietate. Prin urmare, pentru a le evita, este necesar sa stiti sa controlati ambele sentimente.
Exercitiile, inotul, ciclismul, yoga sau meditatia pot ajuta. Si este ca aceasta serveste la eliberarea endorfinelor; care influenteaza pozitiv eliberarea stresului.
Consuma suplimente naturale
Suplimentele de vitamina B si B6 au fost considerate a fi cele mai utile in reducerea anxietatii, instabilitatii emotionale, oboselii, iritabilitatii si nelinistii cauzate de atacurile de panica.
In acest sens, potrivit unui studiu publicat in 2019 de revista Nutrients , este adevarat ca acestea influenteaza starea de spirit a pacientilor. Dar nu au nicio relevanta stiintifica in controlul anxietatii, de exemplu.
O modalitate de a incorpora vitaminele B in organism este cu germeni de grau (natural sau in ulei). Si nu uitati sa adaugati fulgi de ovaz, migdale, nuci si alune la o dieta sanatoasa. La randul sau, a fost recomandat si consumul de calciu si magneziu.
Bea o infuzie de valeriana
Asa cum apare in Ghidul Clinic Naturopat pentru Anxietate si Atacuri de Panica, valeriana este o planta recunoscuta pentru proprietatile sale calmante. Relaxeaza sistemul nervos central si va permite sa combateti unele simptome. De asemenea, ajuta la stabilizarea batailor inimii si este recomandat in caz de aritmii sau palpitatii nervoase.
Profita de beneficiile plantelor
In raport cu cele de mai sus, valeriana nu este singura planta care poate fi folosita pentru ameliorarea simptomelor caracteristice atacurilor de panica. De asemenea, servesc:
- Ginseng: cu proprietati de combatere a anxietatii si stresului.
- Frunze de portocal: ideale pentru nervi daca sunt baute sub forma de infuzie, cu doua frunze la cana de apa clocotita.
- Balsam de lamaie: este calmant si ajuta la adormire.
Si tu? Ati avut vreodata aceasta problema? Este important sa stii cum sa actionezi cel mai bine in aceste cazuri. A invata sa-l controlezi la timp este cheia pentru a preveni dezvoltarea sa cat mai curand posibil. Cu toate acestea, daca suferiti de atacuri de panica in mod repetat, cel mai bine este sa consultati un medic. Dupa cum ati vazut, astazi exista diferite alternative pentru a le face fata in siguranta.