Asa ne afecteaza frigul performanta sportiva

A sosit iarna adevarata si, odata cu ea, frigul extrem care a pus stapanire pe cea mai mare parte a tarii. In ciuda acestui fapt, suntem multi dintre noi care continuam sa iesim in strada pentru a practica sport. De aceea, in aceasta postare dorim sa ne oprim la efectele pe care temperaturile scazute le vor avea asupra corpului nostru si asupra activitatii sportive in cauza.

Desigur, orice activitate pe care o desfasuram ne cere sa ne adaptam mediului in care urmeaza sa o desfasuram. Clima este o alta caracteristica a mediului si, prin urmare, organismul trebuie sa se adapteze acestei circumstante. Prin urmare, trebuie sa cunoastem efectele care pot fi declansate in organism.

Frigul face ca muschii sa se contracte si creste riscul de accidentare. Prin urmare, este necesar sa se controleze diferitele aspecte pentru a le evita.

In ciuda frigului, nu trebuie sa incetam sa iesim afara pentru a practica sport, deoarece activitatea fizica este necesara in orice perioada a anului. Pur si simplu, ceea ce trebuie sa facem este sa cunoastem perfect punctele slabe si modul in care clima va afecta organismul, si in special muschii, care pana la urma sunt cei implicati in activitatea fizica.

Temperaturile scazute afecteaza caldura corpului

In primul rand, ne vom opri la aspectul fizic, deoarece frigul face ca unele dintre constantele obisnuite sa se modifice in corpul nostru, atat pe plan intern, cat si pe plan muscular. Scaderea temperaturii afecteaza caldura si generarea acesteia de catre organism. La aceasta trebuie sa adaugam grija pe care trebuie sa o avem atunci cand mentinem temperatura corpului in orice moment.

Frigul provoaca contractarea muschilor

Asa cum am spus mai devreme, frigul face ca muschii sa para mai contractati atunci cand iesiti sa faceti sport iarna. Un muschi contractat este unul care pare rigid si dur, adica nu este flexibil sau relaxat. Acest lucru creste riscul de suprasarcina si ranire.

Pentru ca un muschi contractat sa inceapa sa se slabeasca si sa devina mai flexibil, este necesar sa-i creasca temperatura. Pentru a realiza aceasta crestere a temperaturii, este important sa ne incalzim inainte de a iesi sa practicam sport in aer liber, precum si sa practicam stretchingul si sa executam miscarea pe care urmeaza sa o executam pentru ca muschii sa se incalzeasca.

Intinderea este esentiala

Aceasta contractie musculara cauzata de frig face ca organismul sa fie nevoit sa-si creasca implicit temperatura pentru ca muschii sa ramana in stare perfecta. Aceasta crestere a temperaturii corpului va face ca consumul de energie sa fie mai mare decat in mod obisnuit, si de aceea, este necesar sa avem grija de aportul acesteia pe care urmeaza sa-l obtinem prin alimentatie.

Scaderea temperaturii corpului

In al doilea rand, nu trebuie sa nu evidentiem scaderea temperaturii corpului, pe care o avansesem deja in paragraful anterior. Una dintre modalitatile de a obtine mai multa temperatura este prin cresterea consumului de energie, dar in cazul in care nu are suficienta, organismul dobandeste alte mecanisme.

Principala resursa a organismului cand frigul este mare este mentinerea caldurii interne a organismului, adica mentinerea organelor vitale la o temperatura ridicata si constanta pentru functionarea lor corecta. Aceasta creste, pe de o parte, consumul de energie, asa cum am spus mai inainte.

Pe de alta parte, ceea ce se va intampla este ca performanta musculara va scadea considerabil din cauza acestei scaderi a temperaturii. Din acest motiv, este important ca daca iesim afara sa practicam sport sa ne hranim corespunzator pentru a obtine energia necesara pentru a mentine o temperatura constanta.