Acestea sunt bonusurile de angajare de care poti beneficia

In vremuri de criza, prioritatea oricarei companii este sa-si mentina activitatea si sa-si pastreze echipele umane si pe cei care isi permit sa isi mareasca forta de munca. Din acest motiv, este intotdeauna bine sa fii la curent cu noutatile referitoare la ajutoare pentru angajari care actualizeaza anual Serviciul Public de Stat de Ocupare (SEPE). 

Bonusuri la Securitatea Sociala pentru angajare: in ce constau ajutoarele pentru angajare?

Conform celor mai recente statistici de distributie a salariilor intocmite de INE cu date din 2017, distributia salariilor este asa cum se arata in imagine:

Salariul mediu brut al femeilor este de 20.607,80 euro pe an fata de cei 26.391,80 euro pe care ii primesc barbatii. 50% dintre angajatele de sex feminin castiga 17.214,60 euro pe an sau mai putin, in timp ce in cazul barbatilor acelasi lucru este valabil si cu un salariu de 21.970,30 euro. Daca ne concentram pe extremele distributiei, se observa ca in cazul femeilor, 10% din totalul salariatilor de sex feminin care castiga cel mai putin primesc un salariu anual brut de 7.161,90 euro pe an sau mai putin, in timp ce in percentila 10 pentru barbati aceeasi situatie se intampla la suma de 11.393,30 euro. La cealalta extrema, 10% dintre angajatele de sex feminin castiga un salariu de cel putin 37.896,50 euro pe an, iar in cazul omologilor lor de sex masculin, cei 10% cu cel mai mare salariu castiga cel putin 45.813,50 euro pe an.

Daca ne uitam la statisticile de descompunere a panei fiscale OCDE, putem observa ca Spania este una dintre tarile dezvoltate in care asigurarile sociale platite de companie in ceea ce priveste salariul este mai mare. Pentru o femeie care primeste un salariu mediu brut la firma inseamna o cheltuiala de peste 6.100 euro pe an in asigurarile sociale de catre angajator iar in cazul unui barbat care primeste un salariu mediu, acest cost cu forta de munca se ridica la aproape 7.900. euro pe an. Ca angajarea este mai ieftina cu bonusuri este un instrument de promovare a crearii de locuri de munca. Principalele bonusuri care exista sunt detaliate mai jos.

Bonusuri pentru contractele permanente

Dintre masurile de promovare a ocuparii fortei de munca se remarca sporurile pentru angajarea pe perioada nedeterminata a urmatoarelor tipuri de contracte: contracte de stagiu, contracte de ajutor, contracte de substitutie si pensionare; si pentru contracte de formare si ucenicie. Pentru toate aceste cazuri cu exceptia celor care au contracte de formare, bonusurile sunt doar pentru firmele cu sub 50 de lucratori in forta de munca si durata trebuie sa fie de cel putin trei ani. Pentru conversia in contracte pe perioada nedeterminata a stagiilor de practica, ajutorului si substituirii sau pensionarii, sporurile sunt de 500 de euro din contributiile companiei de asigurari sociale in cazul barbatilor si 700 de euro in cazul femeilor.

Pentru trecerea in muncitori pe perioada nedeterminata in formare si ucenicie, sporurile sunt de 1.500 din contributiile la asigurarile sociale platite de companie in cazul barbatilor si 1.800 de euro in cazul femeilor. Pentru acest bonus, orice companie indiferent de marimea si numarul de angajati din personal poate beneficia de el.

Reduceri pentru angajarea tinerilor

Pentru cei sub 25 de ani care sunt someri si inregistrati ca someri, sporurile pentru angajarea tinerilor existenti sunt pentru modalitatea de contract de formare si ucenicie. Acestea sunt o reducere de 100% la contributiile de asigurari sociale platite de angajator, daca este o firma cu mai putin de 250 de angajati. Pentru companiile cu o forta de munca de peste 250 de lucratori, reducerea ramane la 75%. In ambele cazuri, acest bonus se va aplica pe toata durata contractului.

Bonusuri pentru angajarea persoanelor cu dizabilitati

Pentru bonusurile pentru angajarea persoanelor cu dizabilitati este necesar ca acesta sa fie contract pe perioada nedeterminata. Pentru cei sub 45 de ani si cu handicap negrav, bonusul este de 4.500 de euro pentru barbati si de 5.350 de euro pentru femei, urcand la 5.700 de euro pentru ambele sexe daca au peste 45 de ani. In toate aceste cazuri, durata este pe durata contractului. Pentru persoanele cu dizabilitati severe durata este tot pe durata contractului dar sumele sunt mai mari: barbati cu handicap grav sub 45 de ani 5.100 euro iar pentru femei 5.950 euro. Pentru cei care au un handicap grav si au peste 45 de ani, bonusul se ridica la 6.300 de euro indiferent de salariu. In cazul in care contractul pe perioada nedeterminata este incheiat de un centru special de angajare, bonusul este o reducere de 100% la taxele de asigurari sociale percepute de companie.

Pe langa contractele permanente, exista bonusuri pentru angajarea persoanelor cu dizabilitati sub forma de contracte de formare, contracte de stagiu, contracte temporare si contracte interimare.

Bonusuri pentru angajarea persoanelor peste 45 de ani

Dupa cum s-a vazut, bonusurile pentru persoanele cu varsta peste 45 de ani sunt transversale diferitelor tipuri de bonusuri existente din diferite motive, intrucat varsta este un factor de care se tine cont atunci cand suma este mai mult sau mai putin generoasa. Insa in cadrul sporurilor pentru angajarea persoanelor peste 45 de ani dupa criterii strict de varsta in anul 2021 se regaseste sporul pentru muncitorii someri care sunt beneficiari ai subventiilor de la articolul 274 din Decretul Legislativ Regal 8/2015, norma intreaga. si forma nedeterminata. Acest bonus este axat pe lucratorii care se inscrie in mod voluntar in acest program, poate concilia indemnizatia de somaj cu munca remunerata in aplicarea prevederilor articolului 296.3 si 4 din Textul consolidat al Legii asigurarilor sociale. Bonusul este cel care corespunde actualului Program de Promovare a Ocuparii Fortei de Munca, iar durata acestuia este in conformitate cu ceea ce este stabilit prin reglementarile aplicabile ale programului respectiv.