8 remedii pentru combaterea gingiilor umflate

Desi aceste remedii naturiste ne pot ajuta sa amelioram inflamatia gingiilor, este intotdeauna recomandabil sa ne consultam cu medicul stomatolog pentru a ne asigura ca sanatatea noastra bucala este buna.

A avea gingii umflate este o afectiune comuna care poate fi cauzata de dezvoltarea unei infectii bucale, obiceiuri proaste de igiena sau unele tratamente stomatologice prost programate.

Cu toate acestea, este de obicei insotita de o sensibilitate puternica la atingere, modificari ale texturii sale, sangerari si, de asemenea, halitoza, asa cum sugereaza acest studiu publicat in revista stiintifica Advances in Periodontics and Oral Implantology.

Cei care sufera de aceasta simt adesea disconfort, mai ales atunci cand inghit alimente si periaza cavitatea bucala.

Desi tinde sa dispara spontan, este intotdeauna recomandabil sa se asigure un anumit tip de tratament pentru a preveni complicatiile. Si, din fericire, exista mai multe remedii casnice ale caror proprietati reduc umflarea si durerea.

Cu toate acestea, este recomandabil sa mergeti la medic inainte de oricare dintre aceste simptome. Mai jos va prezentam cateva care cu siguranta vor fi foarte utile.

Remedii la domiciliu recomandate pentru ameliorarea gingiilor umflate

1. Ulei de cuisoare

In primul rand, conform acestui studiu, uleiul de cuisoare contine compusi activi care actioneaza ca analgezice si antiinflamatoare puternice datorita eugenolului, ideal pentru ameliorarea acestei probleme. In acelasi mod, agentii sai antibacterieni reduc, de asemenea, prezenta germenilor care provoaca infectii si, intamplator, amelioreaza respiratia urat mirositoare. Cum se utilizeaza?

  • Umeziti o bucata de bumbac cu ulei de cuisoare si frecati-o pe zona dureroasa timp de 2-3 minute.
  • Repetati utilizarea sa de doua ori pe zi.
  • Optional, adaugati 5 picaturi din acest ingredient in apa calda si folositi ca apa de gura. De asemenea, va usura disconfortul.

2. Ceapa

Ceapa are compusi antiseptici si antimicrobieni care sunt eficienti in tratarea problemelor orale care cauzeaza umflarea gingiilor.

Conform recomandarilor Comitetului consultativ pentru infectiile asociate asistentei medicale, „utilizarea adecvata a antisepticelor si dezinfectantilor este un instrument esential pentru a preveni raspandirea agentilor infectiosi si a controla infectiile asociate asistentei medicale”.

Se crede ca compusii acestei plante cu sulf, pe langa antioxidantii ei, ofera ameliorarea durerii si a simptomelor cauzate de proliferarea germenilor in cavitatea bucala, dar in acest caz nu exista dovezi stiintifice ca acesta este cazul. Cum sa-l foloseasca?

  • Taiati o bucata de ceapa cruda si mestecati-o cateva minute pentru a calma durerea.
  • De asemenea, puteti pregati putin suc de ceapa si il puteti aplica cu o bucata de bumbac.
  • Repetati utilizarea pana cand inflamatia este ameliorata.

3. Extract de vanilie

Potrivit cercetarilor efectuate de Societatea Chimica Americana, extractul de vanilie are proprietati antiinflamatorii si calmante care ar ajuta la tratarea durerilor de dinti si gingii. In plus, aplicarea sa inhiba cresterea bacteriilor si controleaza mirosul neplacut. Cum se utilizeaza?

  • Inmuiati o minge de bumbac in extract de vanilie si aplicati-o direct pe gingiile umflate.
  • Utilizati de pana la 4 ori pe zi pentru o usurare rapida.

4. Cuburi de gheata

Aplicarea cuburilor de gheata serveste la amortirea terminatiilor nervoase care provoaca durere atunci cand avem gingiile inflamate. Acest ingredient promoveaza circulatia si, de asemenea, accelereaza recuperarea de la aceasta problema. Cum se utilizeaza?

  • Infasurati mai multe cuburi de gheata intr-o carpa subtire si aplicati-o pe obraz, in apropierea zonei in care simtiti durere.
  • Maseaza timp de 3 minute si foloseste-l de 2 ori pe zi.

5. Lamaie

Sucul proaspat de lamaie este un remediu ieftin si eficient pentru ameliorarea gingiilor umflate si dureroase. Potrivit mai multor investigatii, compusii sai antibiotici calmeaza infectiile si creeaza o bariera de protectie impotriva bacteriilor care provoaca halitoza. Cum se utilizeaza?

  • Adaugati sucul de la o lamaie proaspata in apa calda si folositi-l ca apa de gura.
  • Repetati utilizarea sa de 3 ori pe zi, in fiecare zi.

6. Suc de afine

Sucul natural de afine concentreaza antioxidanti puternici si ingrediente active antiinflamatorii care imbunatatesc sanatatea orala. Pe de alta parte, se crede ca nutrientii sai regleaza pH-ul salivei si ajuta la oprirea cresterii ciupercilor si bacteriilor, dar mai multe studii neaga acest lucru.

Cum se utilizeaza?

  • Consumati o jumatate de pahar de suc de merisor de doua ori pe zi.

7. Mar

Marul este un fruct bogat in apa si substante antioxidante care, dupa ce a fost ingerat, ajuta la curatarea gurii si a dintilor de reziduurile alimentare si bacterii. In plus, aceste proprietati sunt utile pentru relaxarea gingiilor umflate si, de exemplu, pentru a neutraliza respiratia urat mirositoare. Cum sa-l foloseasca?

  • Taiati o bucata de mar si mestecati-o dupa fiecare masa principala.
  • In caz de gingivita se efectueaza tratamentul de 4 sau 5 ori pe zi.

8. Peroxid de hidrogen

O apa de gura facuta cu peroxid de hidrogen poate ajuta la controlul gingivitei si a altor infectii care afecteaza sanatatea gingiilor. 

Ingrediente:

  • 2 linguri de peroxid de hidrogen (20 ml)
  • ½ cana de apa

Cum se utilizeaza?

  • Adaugati cateva linguri de peroxid de hidrogen intr-o jumatate de cana de apa calda, amestecati bine si, de exemplu, agitati timp de 2 minute dupa periaj.
  • Repetati aplicarea de 2 sau 3 ori pe zi.

In acest fel, alege oricare dintre remediile mentionate si ofera alinare rapida acelei inflamatii incomode care afecteaza sanatatea gurii tale.

In orice caz, daca simptomul persista dupa cateva zile, consultati medicul dentist pentru a-i determina originea.

In cele din urma, amintiti-va sa pastrati obiceiuri sanatoase pentru a va imbunatati stilul de viata.