Retete cu susan

Datorita versatilitatii, putem folosi seminte de susan atat pentru retete dulci, cat si sarate. Cel mai convenabil mod de a le consuma este presarandu-le pe feluri de mancare si salate.

Este curios cum o samanta atat de mica poate stoca atat de multe beneficii pentru sanatate. Aroma sa delicioasa si versatilitatea il fac un aliat indispensabil in bucataria noastra. Va invitam sa cunoasteti si sa pregatiti aceste retete delicioase cu susan.

De ce sa prepari retete cu susan?

Pur si simplu pentru ca sunt sanatosi! Acest lucru se datoreaza continutului sau de calciu, fier, uleiuri omega 3 si vitaminele B si E. Stiai ca susanul previne si ajuta la tratarea afectiunilor precum osteoporoza, anemia, afectiunile cardiovasculare si ale pielii?

Este o samanta fara gluten, bogata in fibre, antioxidanti, proteine ​​vegetale si grasimi sanatoase. Este o sursa foarte completa de nutrienti. Combinate cu cereale, acestea furnizeaza proteine ​​cu valoare biologica ridicata.

Conform mai multor studii, unele dintre proprietatile sale benefice pentru sanatate sunt:

  • Regleaza nivelul de colesterol din sange si imbunatateste circulatia.
  • Intareste sistemul nervos.
  • Promoveaza functionarea sistemului digestiv prin imbunatatirea tranzitului intestinal.
  • Intarzie imbatranirea celulara .

Retete cu susan

Iata cateva retete delicioase cu susan. Amintiti-va ca inainte de a- l prepara trebuie sa verificati daca nu sunteti alergic sau intolerant la niciunul dintre ingredientele sale. 

In acelasi mod, daca suferiti de orice boala sau afectiune grava, incercati mai intai sa va consultati medicul. Daca totul merge bine, vei fi liber sa incerci aceste retete delicioase!

1. Tahin (unt de susan)

Aceasta reteta este o baza pentru alte preparate cu susan.

Pregatirea

  1. Spalati si inmuiati ½ kg de susan neprajit in apa calda timp de trei ore.
  2. Se strecoara fara a arunca apa.
  3. Apoi, puneti in robotul de bucatarie, adaugand apa de inmuiat pana obtineti o pasta neteda.
  4. La final, ambalati intr-un borcan de sticla si pastrati la frigider.

2. Hummus

Acest fel de mancare popular si versatil din Orientul Mijlociu va multumi pe toata lumea!

Elaborare

  1. Puneti intr-un robot de bucatarie:
    • 300 de grame de naut fiert anterior (atunci cand este uscat, cantaresc jumatate)
    • 2 catei de usturoi tocati marunt
    • 2 linguri pasta de susan (tahini)
    • ½ lingurita de boia praf
    • 1 lingurita chimen macinat
    • 1 crenguta de patrunjel tocat marunt
    • Sucul de la o jumatate de lamaie
    • 3 linguri ulei de masline si sare de mare dupa gust
  2. Procesati toate ingredientele pana la obtinerea unei paste omogene. Poate fi consumat proaspat sau pastrat la frigider intr-un recipient inchis.

3. Fursecuri cu susan si fulgi de ovaz

Ingredientele pentru prepararea acestor fursecuri delicioase sunt:

  • 350g de tahin, 150g de azucar integral
  • 150 g seminte de floarea soarelui decojite
  • 6 linguri coaja de lamaie
  • 350 g fulgi de ovaz fin
  • 2 linguri de seminte de susan.

Pregatirea

  1. Amesteca tahini si zahar intr-un castron
  2. Adaugati semintele de floarea soarelui si coaja de lamaie.
  3. Se adauga apoi ovazul, adaugand apa pana cand aluatul capata o consistenta usoara si fluida.
  4. Ungeti o tava sau o tava de copt
  5. Cu o lingura, acomodati portii mici din preparat
  6. Faceti o presiune usoara pe fiecare gramada mica si, la final, folositi semintele de susan pentru a decora blatul.
  7. Gatiti la cuptor (la temperatura medie) timp de 15 pana la 20 de minute.

4. Lapte de susan

Vrei sa incerci un lapte delicios, bogat in calciu, vitamine, fier si, de asemenea, usor de digerat? Apoi faceti aceasta reteta:

  1. Macinati ¼ de cana de susan crud intr-o rasnita
  2. Adaugati ½ litru de apa si amestecati bine ambele ingrediente
  3. Lasam sa macereze 3 ore
  4. Se filtreaza si, daca se doreste, se indulceste, dar de preferinta cu miere sau zahar brun.
  5. O alta modalitate de preparare este sa amesteci o cana de tahini cu doua cani de apa intr-un blender.

5. Sos bechamel fara gluten sau lactate

Incredibil de usor si sanatos! Tot ce trebuie sa faci este sa pui tahini intr-un recipient. In continuare, adaugati apa fierbinte si amestecati constant pana cand obtineti consistenta sosului alb. Il poti asezona cu nucsoara si sare de mare dupa gust.

6. Bilute de susan si miere

Pentru a pregati aceste delicioase ciocolate sanatoase, care cu siguranta vor deveni preferatele tale, ai nevoie doar de:

  1. Se macina ½ kg de susan prajit in procesor cu ½ kg de miere
  2. In continuare, se formeaza bilutele si se trece prin nuca de cocos rasa.
  3. Pastrati-le la frigider.

Dupa cum am mentionat deja, aceasta samanta contine proprietati de sanatate magnifice, asa ca va incurajam sa incercati aceste retete cu susan care, pe langa faptul ca sunt delicioase, va vor aduce beneficii organismului.