7 chei pentru a obtine pacea interioara

Uneori, circumstantele vietii ne afecteaza foarte mult. Ti-ai pierdut drumul spre a obtine pacea interioara? Iata 7 pasi pe care ii poti urma pentru a o recupera.

Designul societatii noastre actuale pare a fi incompatibil cu atingerea pacii interioare. A trai fara stres, fara griji, fara anxietate sau fara tulburari emotionale pare o utopie. Cu toate acestea, cu ceva angajament si efort, poti obtine o armonie interioara cu care sa faci fata evenimentelor din jurul tau.

Exista cateva neintelegeri atunci cand cineva se gandeste la atingerea pacii interioare. Prejudecatile te pot impiedica sa atingi acest scop sau, in orice caz, sa-l abandonezi la jumatate. La finalul acestui articol va vom arata cateva greseli comune pe care ar trebui sa le evitati, dar inainte de aceasta va prezentam 7 chei pentru a obtine pacea interioara.

7 pasi pentru a obtine pacea interioara

Exista multe modalitati de a obtine pacea interioara. De fapt, recomandarea initiala este ca oamenii sa treaca prin mai multe strategii pana cand o dau peste cea care se potriveste cel mai bine obiectivelor lor. Ca referinta puteti lua in considerare urmatorii pasi.

1. Practica meditatia

Sunt multi oameni care ajung la deconectarea totala doar in timpul meditatiei. Aceasta este o practica mai dificila decat pare.

In general, atunci cand oamenii se gandesc la meditatie, ei asociaza pacea interioara in acelasi timp. Relatia nu este intamplatoare, deoarece studiile si cercetarile sustin meditatia ca un mecanism ideal de promovare a acesteia.

Putem defini pacea interioara ca fiind starea in care esti calm mental. In acelasi mod, aceasta stare iti permite sa faci fata dezechilibrelor emotionale cu care trebuie sa te confrunti in fiecare zi. Toate acestea le puteti asimila prin meditatie, asa ca va lasam cateva idei.

Poti alege sa o faci acasa sau sa alegi o sedinta cu mai multe persoane. Dupa cum vom vedea mai tarziu, si cu scopul de a va consolida relatiile sociale, acestea din urma va vor aduce beneficii mai mari. Cu toate acestea, puteti invata singur ideile de baza si apoi alegeti sa va deschideti catre o experienta de clasa comuna.

2. Foloseste respiratia in favoarea ta

Tehnicile de respiratie sunt folosite pentru a prelua controlul in anumite situatii. Un studiu publicat in Jurnalul International de Yoga in 2018 a constatat ca practicarea acestor exercitii are un impact pozitiv asupra stresului. In plus, imbunatateste parametrii cardiovasculari ai indivizilor.

Exercitiile de respiratie sunt adesea asociate cu meditatia. Desi pot fi dezvoltate impreuna, puteti alege sa le exersati si separat. Puteti folosi respiratia lenta si controlata pentru a controla tensiunea si stresul unei probleme, intr-un mod care impiedica emotiile si sentimentele sa fie coplesite.

Controlul emotiilor este esential atunci cand obtineti pacea interioara. Pe scurt, ca sa-ti invadeze viata, trebuie sa impiedici emotiile sa fie cele care te controleaza. Puteti obtine acest lucru prin respiratie, ceva care va va aduce si alte beneficii pentru sanatatea dumneavoastra.

3. Stabileste limite in viata ta

Stabilirea de limite in viata ta este un alt pas pentru a obtine pacea interioara. Este ceva despre care se vorbeste mult in zilele noastre, dar din pacate se practica foarte putin.

Prin stabilirea de limite ne referim la standardizarea limitelor comportamentelor sau atitudinilor pe care sunteti dispus sa le tolerati. Toate acestea pentru ca ai invatat ca nu sunt sanatoase pentru tine si pentru ca te fac nelinistita.

Am mentionat deja una in sectiunea anterioara: stresul. Cand crezi ca scapa de sub control, sau chiar inainte sa se intample, este timpul sa pui in practica exercitiile de respiratie. Ai stabilit o limita a cat de mult poti tolera, deoarece stii ca daca treci de aceasta linie poti face loc lipsei de control.

Acest lucru nu se aplica numai emotiilor precum ranchiunea, ura sau resentimentele; dar pentru tot in viata. De exemplu, pentru tratamentul pe care ti-l marturisesc altii, nivelul de munca pe care il poti sustine, timpul momentelor tale de petrecere a timpului liber si altele.

4. Imbratiseaza atentia

Cu siguranta ati auzit de zeci de ori despre mindfulness. Cunoscuta si sub denumirea de mindfulness , consta in a fi constient de momentul prezent. Asa spus pare foarte usor, dar adevarul este ca se bazeaza pe idei filozofice si spirituale foarte complexe.

Mindfulness este o stare care va permite sa realizati multe lucruri, inclusiv liniste, relaxare si pace. De fapt, dupa experti, mindfulness este una dintre cele mai sigure cai catre pacea interioara. Nu este ceva ce pur si simplu asimilati, ci ceva pentru care trebuie sa munciti pentru a realiza. Va lasam cateva idei:

  • Lasa trecutul in trecut. Nu lasati greselile si deciziile din trecut sa va afecteze in mod negativ prezentul.
  • Fa-ti un angajament fata de viata ta.
  • Dirijati-va viata in functie de lucrurile care va ofera cea mai mare satisfactie si prosperitate.
  • Fii constient de importanta de a te aprecia pe tine insuti.
  • Nu-ti conditiona viata de ceea ce cred altii.
  • Reflectati asupra actiunilor si comportamentelor dvs. Asigurati-va ca alegeti cate o invatatura de la fiecare.
  • Nu incercati sa impuneti altora modelul dvs. de gandire.
  • Practicati ascultarea reflexiva.
  • Ai grija de corpul si de mintea ta in mod egal.

Acesta este doar un exemplu al modului in care poti integra mindfulness in viata ta. Este un intreg proces, unul pe care il poti aborda si din unghiuri diferite.

5. Evitati autoinvinovatirea excesiva

Sunt multe situatii in care ne asumam incarcatura emotionala complet fara sa ne luam in considerare stabilitatea.

Este foarte bine ca reflectati la ceea ce ati spus sau facut si ca intre ele reusiti sa culegeti invataturi. Dar un lucru foarte diferit este ca cauti constant scuze pentru a te invinovati. Expertii sunt de acord ca acest lucru te poate face sa asimilezi o atitudine de victima, care te expune experientei abuzatorilor si manipulatorilor.

Nu esti vinovat de greselile altora si nici de ceea ce spun sau fac ei. Esti responsabil doar pentru actiunile tale, pe care trebuie sa le asumi intotdeauna din gandirea critica. Acceptarea necritica a responsabilitatii pentru ceea ce au facut altii arata in directia opusa atingerii pacii interioare.

6. Nu reprima emotiile

A obtine pacea interioara nu inseamna sa prioritizezi emotiile tale pozitive in timp ce le reprimi pe cele negative. De fapt, aceasta diviziune clasica este estompata si lasa loc doar emotiilor. Pentru ca, de fapt, fiinta umana are un repertoriu de emotii la fel de importante care servesc pentru a face fata uneia sau alteia situatii.

Problema este atunci cand iti fortezi linistea interioara prin emotii precum bucuria si ii intorci complet spatele celorlalti, cum ar fi furia. V-am spus deja despre importanta exprimarii emotiilor in timp, deoarece reprimarea unui sentiment va declansa intotdeauna consecinte negative pentru viitor.

Este un lucru foarte diferit sa reprimi o emotie si altul sa stii sa o controlezi. Nu va fie rusine sa dezvoltati o emotie. Acestea se manifesta intr-un context, unul care il declanseaza. Ceea ce ar trebui sa faci este sa-l controlezi si astfel sa-l impiedici sa te controleze. In cele din urma, ar trebui sa plangi cand iti vine sa plangi; dar nu plange toata ziua.

7. Invata sa ierti

Astazi iertarea este distribuita gratuit. Oamenii exprima verbal ca iarta pe cineva cand, in realitate, ranchiune si resentimente le inunda sufletul. Este usor sa ierti sincer pe cineva? Bineinteles ca nu. Este nevoie de multa forta, maturitate si smerenie; si chiar si atunci poate dura mult timp pentru a face acest lucru.

A invata sa ierti presupune atunci mult angajament, dar vei putea sa-i apreciezi roadele in diferite contexte ale vietii tale. Nu poti avea niciodata pace interioara daca ai nedumeriri cu privire la cineva din tine, asa ca trebuie sa renunti la ceea ce s-a intamplat si sa te concentrezi pe acum.

Greseli la atingerea pacii interioare

Dupa cum v-am promis la inceput, exista multe greseli sau neintelegeri atunci cand vine vorba de atingerea pacii interioare. Am ales patru dintre cele mai frecvente si le comentam pentru tine:

  • A crede ca nu poti sa te enervezi niciodata:  atingerea pacii interioare nu inseamna sa fii mereu fericit sau intr-o stare de gratie. Nimic mai departe de realitate. Suntem fiinte umane si, prin urmare, manifestam un intreg spectru de emotii. Dupa cum am subliniat deja, secretul este sa-i controlezi si sa nu alegi niciodata represiunea. Nu este nimic rau sa te enervezi intr-o situatie care te face sa te simti asa.
  • Gandindu-va ca veti fi in varful fericirii:  atingerea pacii interioare nu are legatura cu fericirea in principiu. Este una dintre caile de a ajunge la ea? Se poate, totul depinde de ceea ce consideri fericire si de ceea ce te face fericit.
  • Actioneaza separat de cei din jurul tau:  este o sarcina inutila sa te prefaci ca poti avea pace interioara atunci cand toti cei din jurul tau sunt in razboi. Stabilitatea ta depinde de a lor, asa ca este o idee buna sa mediezi pentru ca si ei sa lucreze la propria pace.
  • A nu-l lua in serios: adica luandu-l ca pe un joc, o tendinta sau ceva care poate sau nu functioneaza. A obtine pacea interioara nu este ceva care te poate ajuta, este ceva de care ai nevoie. Daca pastrezi o furtuna de haos in interiorul tau, chiar crezi ca nu va afecta cine esti in exterior?

Cu aceasta ultima reflectie, speram ca te-am ajutat in drumul tau catre forjarea linistii tale interioare. Urmati pasii pe care v-am indicat si nu ezitati sa includeti multi altii. Amintiti-va ca fiecare proces este diferit, asa ca trebuie sa gasiti ceea ce va ofera cu adevarat linistea pe care o cautati.