5 tipuri de cărți care contribuie la dezvoltarea cognitivă a unui copil

Sursă foto: Freepik

Cărțile contribuie la dezvoltarea cognitivă a copilului, indiferent de vârstă. Încă din primul an de viață, cel mic poate fi expus la cărți senzoriale, interactive și cu multe ilustrații. În schimb, un adolescent poate opta singur pentru a lectura volume de non-ficțiune și nu numai. Este important ca alegerea cartilor sa fie adaptate nevoilor și capacității copilului.

Principalele abilități cognitive care pot fi dezvoltate prin citit sunt memoria, atenția, creativitatea, raționamentul, capacitatea de asociere și de interpretare, percepția și gestionarea propriului comportament. Iată 5 dintre tipurile de cărți care influențează în mod pozitiv mecanismele învățării și acumulării de cunoștințe. 

    1. Cărți istorice

    Descoperă colecția de cărți istorice pentru copii, scrise într-un limbaj pe înțelesul celor mici. Poveștile cu semnificație istorică sunt pline de detalii, adrenalină și personalități pe care să le ia ca exemplu. Copilul își poate îmbunătăți capacitatea de memorare și de interpretare a evenimentelor. Cea mai cunoscută carte din această categorie poate fi considerată „O scurtă istorie a lumii”, de Ernst H. Gombrich, care cuprinde mii de ani de întâmplări importante. 

      2. Cărți cu activități

      Cărțile cu activități de învățare dezvoltă gândirea logică și abilitățile creative ale copilului. Acestea sunt realizate pe baza unor povești preferate de cei mici, cu personaje istețe. Spre exemplu, „Cartea de activități Vlad și Cartea cu Genius” conține jocuri educative inspirate din întâmplările apreciate de copii: labirint („Noile aventuri ale lui Peter Iepurașul”, de Emma Thompson), puzzle („Suntem într-o carte”, de Mo Willems) ș.a.

        3. Cărți educative

        Învățarea prin joacă este eficientă și distractivă. Cărțile educative îl poartă pe copilul tău într-un univers prielnic îmbunătățirii cunoștințelor și înțelegerii unor concepte. În „Războiul limonadei”, de Jacqueline Davies, cel mic ia lecții de economie, prin parcurgerea unei povești ingenioase. Astfel, poate înțelege ce este marketingul, concurența, cererea și oferta, cu ajutorul unor grafice și diagrame, dar și a rivalității dintre cei doi frați din roman.  

          4. Cărți de artă și cultură

          Pentru dezvoltarea creativității, imaginației, abilității de interpretare și înțelegerii simbolurilor, împrietenește-l pe copilul tău cu volumele despre artă și cultură. De pildă, cartea „Arta pe înțelesul copiilor” este scrisă de Amanda Renshaw într-un mod simplu și amuzant. Cel mic poate descoperi stilul și tehnicile artiștilor din diverse perioade, iar autoarea îl încurajează să găsească propriile răspunsuri la dilemele cu care s-au confruntat pictori, sculptori sau fotografi. 

            5. Biografii

            Cărțile biografice parcurse de copilul tău pot contribui la înțelegerea mai bună a unei perioade istorice, îmbunătățirea raționamentului și conturarea principiilor. De asemenea, acesta trece prin propriul filtru întâmplările povestite de autor, ceea ce i-ar putea dezvolta conștiința de sine, gestionarea emoțiilor și comportamentului său, precum și stabilirea unor obiective și planificarea. Prezintă-i celui mic vacanțele din România în anii 1980, cu lipsurile și cuvintele spuse împotriva „iubitului conducător”, povestite de Adina Popescu în „Vine vacanța cu trenul din Franța”.

            Încurajează-l pe copilul tău să citească volume care să contribuie la dezvoltarea abilităților sale cognitive. Alege cărți potrivite vârstei și intereselor sale, de la science-fiction, fantasy și distopii, la cultură, biografii, romane grafice și evenimente istorice.