Top 3 tipuri de saltele și cum o alegi pe cea potrivită

Sursa foto: Vivre

Salteaua pe care o alegi pentru patul tău va juca un rol esențial în calitatea somnului de care te bucuri în fiecare noapte și chiar în ceea ce privește starea de sănătate. Cu siguranță ai dormit în paturi din care te-ai trezit cu dureri de spate, de gât sau cu mâinile și picioarele amorțite. Ei bine, trebuie să eviți aceste posibilități când decizi să învestești într-o saltea de calitate. Ți-am pregătit un ghid care include principalele tipuri de saltele și cum le alegi în cel mai eficient mod:

1. Salteaua cu memory foam

Printre cele mai cunoscute și des întâlnite saltele, cele cu memorie oferă un confort superior datorită tehnologiei pe care o folosesc. Spuma folosită asigură adaptarea saltelei la orice poziție în care preferi să dormi. 

De asemenea, aceasta:

 • Distribuie uniform greutatea;
 • Se adaptează la temperatura corpului rapid;
 • Izolează mișcările persoanei care doarme alături.

Ai la dispoziție sute de tipuri de saltele, iar, înainte de a alege, trebuie să știi că salteaua cu memory foam se împarte în trei categorii: moale, medie și fermă. Iată cum știi că salteaua cu spumă cu memorie este potrivită pentru tine:

 • Ai adesea dureri de spate

Salteaua cu memory foam îți ajută corpul să-și distribuie în mod egal greutatea și oferă coloanei, dar și gâtului, posibilitatea de a se curba natural, în timp ce dormi pe o parte.

 • Dormi pe spate

Dacă ai observat că te trezești adesea pe spate sau preferi să adormi în această poziție, coloana ta are nevoie de sprijin. O saltea clasică sau una prea fermă va duce la crearea unei presiuni pe coloană, iar acest lucru poate provoca dureri semnificative, pe o perioadă mai lungă de timp.

2. Salteaua cu arcuri

De multe ori, tehnologia mai veche poate fi benefică pentru tine, în special dacă aceasta este adaptată constant la vremurile actuale și la nevoile consumatorilor. Salteaua cu arcuri nu este un element blocat în trecut, ci reprezintă o opțiune potrivită pentru un pat confortabil. În momentul de față există chiar și saltele hibride, formate atât din spumă cu memorie, cât și arcuri. 

Aceasta îți oferă beneficii precum:

 • Păstrează temperatura camerei în timpul somnului;
 • Îți permit să te miști liber.

O saltea cu arcuri poate fi potrivită pentru tine dacă:

 • Ai o temperatură a corpului ridicată în timpul somnului

Salteaua cu arcuri permite mișcarea aerului, iar temperatura corpului nu este transmisă la aceasta.

 • Ai o greutate corporală mai mare

O saltea cu arcuri poate susține cu ușurință un corp mai înalt și greu, fără a-ți cauza disconfort.

3. Salteaua ortopedică

Salteaua ortopedică se adresează în special celor care suferă de afecțiuni ale spatelui sau dureri recurente. De exemplu, fibromialgia este o afecțiune care provoacă dureri musculare constante, în special în zona gâtului și a părții superioare a spatelui. Așadar, adesea, schimbarea saltelei poate îmbunătăți radical starea generală și cea de sănătate. 

Saltelele ortopedice conțin atât spumă cu memorie, cât și latex, și oferă un sprijin considerabil corpului, indiferent de poziție. Aceasta se aliniază în funcție de poziția naturală a coloanei, iar fermitatea nu îți permite să te scufunzi cu întregul corp.

Alege salteaua ortopedică dacă:

 • Vrei să îți corectezi postura

Munca la birou, în fața laptopului sau statul pe scaun mult timp pot duce la postura incorectă a spatelui, iar salteaua ortopedică te ajută să lucrezi la aceasta inclusiv în somn.

 • Cauți fermitate

O saltea ortopedică este cu adevărat fermă și nu îți va lăsa coloana să își schimbe poziția normală, chiar dacă dormi pe o parte.

Acordă atenție felului în care dormi și investește în confortul tău. Alege o saltea potrivită nevoilor tale, dacă vrei să te trezești în fiecare dimineață ca un bebeluș, dar cu mintea unui adult pregătit pentru orice îi rezervă ziua.