3 tipuri de oțel potrivite pentru armarea betoanelor

Armarea elementelor din beton este necesară deoarece oțelul oferă exact plusul de siguranță de care au nevoie construcțiile. Din acest motiv, este necesară alegerea corectă a armăturilor, special pentru fiecare element structural în parte. Află care sunt tipurile de oțel potrivite pentru armarea betoanelor și care sunt caracteristicile pe care trebuie să le aibă acestea pentru a oferi rezistență și stabilitate. 

Bare de oțel pentru etrieri

Etrierii sunt cele mai cunoscute tipuri de armături, dar și cele mai utilizate în construcții. Pentru realizarea etrierilor este nevoie de oțel beton de calitate, deoarece aceștia sunt folosiți pentru o multitudine de elemente structurale. 

Etrierii sunt folosiți cel mai adesea pentru realizarea stâlpilor, a grinzilor și a „sâmburilor“ pentru pereți structurali, fiind de fapt rezerva de susținere atribuită betonului în situația cedării acestuia. 

Barele din oțel striat cu diferite diametre sunt perfecte pentru armarea elementelor structurale, alegerea tipului de bare făcându-se în funcție de specificațiile din proiect. Este imperios necesar să respecți aceste specificații, deoarece etrierii sunt calculați în funcție de încărcările estimative de la nivelul clădirii. 

Barele de oțel pot fi de mai multe tipuri, iar cele mai utilizate sunt oțelurile laminate la cald, netede sau profilate. Principalele tipuri de oțel beton sunt PC52, OB37 și B500. Astfel, în momentul în care observi aceste adnotări în tabelele proiectului tehnic, poți fi sigur că acestea fac referire la cantitatea de armătură necesară. 

Pe lângă barele neprofilate de oțel beton mai există și barele profilate, a căror suprafață conferă aderență betonului. În acest fel, barele de oțel devin și mai bine încastrate, rezistența acestora fiind sporită. Barele profilate se recunosc ușor după modelele dispuse oblic pe suprafața barelor, care se simt la nivel tactil.

Plasă sudată

Atunci când este necesară armarea pe suprafețe mari sunt folosite plasele sudate. Acestea au rolul de a acoperi suprafețe vaste și de a le arma astfel încât elementele structurale să reziste la încărcări. Plasele sudate se folosesc în cazul tavanelor și al pereților, în cazul grinzilor și al tuturor elementelor care necesită o armare suplimentară. 

Cantitatea de plasă sudată se determină de asemenea în cadrul proiectului tehnic luându-se în calcul atât suprafețele, cât și încărcările. 

Armătură cu fibre de oțel în beton

În unele situații, betonul poate fi armat suplimentar, pe lângă bare și plase, cu fibre de oțel sau cu fibre polimerice. Aceste tipuri de betoane au o rezistență bună, însă au nevoie de armare suplimentară pentru a oferi clădirilor rezistența de care au nevoie. 

Betonul armat este un material hibrid, în care materialele depind unul de celălalt. Chiar dacă există betoane armate cu fibre de oțel, acestea nu vor fi la fel de rezistente precum betoanele armate cu bare de oțel. 

Pentru că armătura cu fibre de oțel nu suplinește în totalitate armarea cu ajutorul barelor din fier beton, este nevoie să discuți cu un inginer constructor sau un proiectant care să te ajute să găsești cea mai bună soluție de armare pentru proiectul tău constructiv.

Din acest motiv, este foarte important ca oțelul să fie ales în mod corect, tocmai pentru a garanta siguranța în exploatare a construcțiilor chiar și în situația celor mai dificile solicitări. 

Alege, așadar, magazine specializate în materiale de construcții de calitate, precum Mathaus, pentru a te asigura că procesul de armare se desfășoară în concordanță cu toate cerințele actuale impuse de legislație în construcții.