9 raspunsuri grozave pentru oamenii aroganti

Ii cunosti cand ii vezi si adevarul este ca oamenii aroganti cu atitudinea lor proasta iti pot afecta negativ ziua, cu exceptia cazului in care esti inarmat cu unul sau mai multe dintre aceste raspunsuri grozave. O persoana aroganta s-a hotarat sa creada ca iti este cumva superior, cand in adevar, toti suntem oameni egali cu diferente, care nu ne fac mai mult sau mai putin valorosi.

Modul in care raspunzi sau reactionezi la acesti oameni atunci cand ii intalnesti iti poate afecta linistea sufleteasca. Raspunsul tau fata de o persoana aroganta este, de asemenea, o reflectie asupra integritatii tale ca persoana care se ridica pentru tine.

Oamenii aroganti impartasesc urmatoarele trasaturi cu tulburarea de personalitate narcisica conform Manualului de Diagnostic si Statistic IV, care este folosit pentru a diagnostica problemele psihologice:

* Considera ca el sau ea este „speciala” si unica si poate fi inteles doar de sau ar trebui sa fie asociat cu alte persoane (sau institutii) speciale sau cu statut inalt.

* Necesita admiratie excesiva.

Aveti un sentiment de drept, adica asteptari nerezonabile de un tratament deosebit de favorabil sau de indeplinirea automata a asteptarilor dumneavoastra.

* Este exploatator interpersonal, adica profita de ceilalti pentru a-si atinge propriile scopuri.

* Lipseste empatie: nu este dispus sa recunoasca sau sa se identifice cu sentimentele si nevoile celorlalti.

* Afiseaza comportamente sau atitudini arogante, trufie.

1. „ACUM CE VA FACE SA SPUNTI ASTA?”

Scopul acestui raspuns este de a ajuta persoana aroganta sa identifice ratiunea din spatele generalizarii, stereotipului sau descrierii pe care tocmai le-a folosit. Speram ca pot realiza ca au facut o declaratie negativa care este contestata si se vor opri odata ce vor fi chemati sa vorbeasca despre comportamentul lor.

2. „OUCH” SAU „UY”. Ei bine, daca sentimentele sunt ranite, fie ca sunt ale dvs. sau ale altcuiva, spuneti asa cum vedeti. Acesta este un limbaj dureros pe care il foloseste persoana aroganta si acest raspuns o poate ajuta sa-si dea seama de raul pe care il face.

3. „STII ca MAMA ESTE ___, NU?” O persoana aroganta este mai probabil sa evidentieze un grup de oameni dupa rasa, orientare sexuala, educatie etc. si vorbim despre stereotipuri negative. Motivul pentru aceasta este ca, daramandu-i pe altii, persoana aroganta incearca sa se inalte prin comparatie. Puteti opri rapid vorbirea negativa, dand de inteles ca cineva apropiat este un membru al grupului pe care persoana aroganta il indeparteaza. Acest lucru ii surprinde pe masura ce isi dau seama ca vorbirea lor negativa nu va fi tolerata, dar este si o insulta pentru tine personal. O scuza rapida si o iesire de la persoana nepoliticos este probabil in acest moment.

4. „STII CA EXISTA ALTE PUNCTE DE VEDERE?”Tu si toti ceilalti aveti dreptul la opinia dvs., dar persoana aroganta trebuie sa isi dea seama ca opinia lor negativa despre ceilalti nu este neaparat adevarata despre ceilalti.

5. „Spune-mi din nou, DE CE esti  mai superior decat ____?” Oamenii aroganti cred ca sunt mai buni decat altii. Acest lucru ar putea avea ca rezultat niste raspunsuri interesante, dar, mai mult ca sigur, i-a facut sa se invarteasca inconfortabil, deoarece practic a spus „Nu esti superior acelei persoane”.

6. „As aprecia DACA AU FOST CUVINTELE FINALE PE CARE LE-ATI SPUS PE ACEST SUBIECT.” Sa incheiem acea conversatie la fel de grosolan cum a inceput-o persoana aroganta. Scopul acestui raspuns este de a pune capat cuvintelor lor de ura, dar, din nou, oamenilor aroganti le place sa se asculte pe ei insisi, asa ca poate fi necesar sa fiti mai clar de ce doriti sa se opreasca.

7. „TREBUIE SA INCETEZI SA VORBESTI ACUM”. Incheierea conversatiei cu o persoana aroganta poate fi la fel de usor ca sa pleci, dar lasa-i ceva la care sa se gandeasca inainte de a pleca. Cu toate acestea, s-ar putea foarte bine sa nu ai niciun impact asupra persoanei arogante, pentru ca, evident, se considera cu mult superioare in ciuda dovezilor rautatii lor.

8. „Sunt sigur ca nu ai vrut sa sune atat de arogant, nu?” Acest raspuns presupune intentii bune, chiar daca nu ai nicio dovada ca au intentii bune. Acest limbaj lasa de fapt persoana aroganta sa iasa, spunand ca nu, bineinteles ca nu a vrut sa para nepoliticos, dar arata, de asemenea, clar ca refuzi sa joci jocul lor de a-i dobori pe altii.

9. „Iti dai seama cat de arogant suni cand spui asa ceva?”

Subliniaza-i comportamentul arogant si spune-i ca este complet inacceptabil. Psihologii care studiaza trasaturile de personalitate spun ca „oamenii modesti nu sunt preocupati de ei insisi; oamenii aroganti au o viziune exagerata despre ei insisi.” Pe o scara de trasaturi de personalitate, aroganta este asociata cu a fi calculatoare sau manipulatoare fata de ceilalti intr-o situatie sociala.