12 lectii de dragoste si suferinta

Aproape intotdeauna invatam mai multe din propria noastra experienta si aceasta regula functioneaza in orice domeniu al vietii noastre. Invatam din ceea ce ni se intampla, fie ca este pozitiv sau negativ, chiar daca in momentul de fata regretam si ne simtim rau.

Pe planul iubirii, lectiile vin adesea dupa o lovitura grea si dureroasa.

Uneori sunt necesare mai multe experiente pentru ca noi sa intelegem mesajul.

Daca o femeie adulta, care a trecut deja prin aceste experiente, a vorbit despre experientele ei, s-ar putea sa spuna aceste lucruri si, desi s-ar putea sa nu le dai importanta, merita sa le contrastezi cu propria experienta.

1. Nu ii poti face sa te iubeasca, este un sentiment care nu este fortat. Ceea ce poti face este sa te transformi in cineva care poate fi iubit, iar restul va depinde de cealalta persoana. Nu exista niciun efort care merita: daca celalalt a decis sa urmeze un alt drum, nimic nu il poate face sa se schimbe. Fii tu insuti, autentic, nu falsifica cine esti pentru a obtine favoarea altei persoane si nu simti niciodata ca ceva este in neregula cu tine, din moment ce iubirea celuilalt nu depinde de tine.

2. Nu toti iubim la fel, asa ca incercarea de a schimba felul in care iubitul sau partenerul tau o face poate fi o idee proasta. Oamenii isi arata afectiunea intr-un anumit fel si asta este greu de schimbat.

3. Pentru a-i iubi pe ceilalti, trebuie mai intai sa te iubesti pe tine insuti, in ambele cazuri neconditionat si fara judecata. Pentru a spune „te iubesc”, trebuie mai intai sa spui „ma iubesc”. Dragostea de sine si autocunoasterea sunt cheile pentru a avea relatii sanatoase.

4. Daca cineva te respinge, nu tu esti cel care pierde. Exista intotdeauna posibilitatea ca acest lucru sa se intample, dar merita riscul. Cel care pierde este cel care nu isi da ocazia sa te cunoasca.

5. Ca o persoana te respinge afectiv nu inseamna ca nu meriti sa fii iubit. Intotdeauna va exista cineva dispus sa dea totul pentru tot pentru tine. Uneori este dificil sa gasesti acea persoana, dar trebuie sa cauti in continuare si sa nu renunti.

6. Invata sa faci distinctia intre a-ti place, a dori si a iubi. Sa-ti placa este doar atractie fizica. Iubirea este urmatorul nivel, o emotie oarecum egoista care „reifica” persoana care face obiectul atentiei noastre si dorim sa o monopolizam total pentru noi insine. A iubi este altceva: o emotie lipsita de egoism, in care persoana iubita tolereaza atitudini sau gesturi care nu s-ar face intr-o alta situatie. Dragostea adevarata trece dincolo de coincidentele iubitoare: ne indragostim si de diferente cu mare intensitate si sentimentul ne face sa suportam disconfortul si sa deschidem usile increderii si tolerantei. Daca iubim doar ceea ce ne place sau ceea ce am idealizat, afectiunea nu poate fi sustinuta mult timp, pentru ca toti avem luminile si umbrele noastre.

7. Dragostea este in continua schimbare, pe masura ce oamenii cresc si se dezvolta, se schimba. Dragostea „ideala” a primului moment nu este aceeasi cu cea a unei relatii mature si se construieste pe o atentie permanenta la micile detalii. Este necesar sa se formeze o echipa, bazata pe comunicare, dialog sincer, discutii deschise si eliminarea prejudecatilor.

8. Nu esti de vina daca iti este infidel. Daca nevoile sau nesiguranta celuilalt il determina sa te insele, este din cauza problemelor sale, nu are nicio legatura cu tine. Desi poate fi dureros la momentul respectiv, ajungi in sfarsit sa cunosti in adevarata ei esenta pe cineva care nu te merita.

9. A iubi nu inseamna a avea nevoie, este a prefera. Dragostea este in contradictie cu dependenta si daca ei coexista intr-o relatie, dragostea cu siguranta va pierde si cuplul risca sa nu fie sanatos. Nimeni nu are responsabilitatea de a-l „completa” sau de a „sprijini” pe celalalt. Cheia este sa „preferam” in loc de „nevoie”, dand mai multa valoare persoanei pe care o iubim, pentru ca asa o vom pretui pentru ceea ce este si nu pentru ceea ce ne ofera. Trebuie sa avem grija de noi pentru a nu cadea in „nevoia” ca cineva sa ne vindece ranile si sa ne ascunda neajunsurile.

10. Dragostea nu inseamna ca nu exista diferente sau confruntari. Uneori credem ca dragostea functioneaza doar daca nu exista probleme sau argumente, intelegandu-ne mereu si fiind permanent de acord. Nimic mai departe de realitate: iubirea consta intr-adevar in gestionarea inteligenta a diferentelor, recunoasterea lor si infruntarea lor in mod corect, tratarea binelui si a raului „fara anestezie”, contemplarea realitatii asa cum este ea si rezolvarea problemelor prin respect, angajament si stabilitate.

11. O iubire deplina trebuie sa stabileasca limite emotionale, sa caute scopuri comune, echilibrate si sanatoase. Dragostea nu presupune sacrificii si exista anumite lucruri care nu sunt tolerabile, precum abuzul, inselaciunea, manipularea emotionala, maltratarea, violenta sau incalcarea valorilor noastre. Toate acestea se bazeaza pe lipsa de respect si lipsa iubirii, asa ca a le respinge inseamna a nu depasi granitele noastre emotionale.

12. Dragostea adevarata nu cere: de fapt ofera (multe). Nu este control sau restrictii, este libertate si incredere. Multe cupluri (care in realitate nu sunt) lucreaza pe baza sclaviei emotionale si este foarte frecvent sa gasim conceptii gresite despre angajament si cuplu. Este necesar sa se elimine victimele si reprosurile, interdictiile fara sens care urmaresc sa justifice actiunile rele sau maltratarile. Acest tip de comportament ne prinde intr-o spirala negativa, aducand intuneric, neincredere si asteptari false in relatie.