Tipuri de aparate dentare: 3 sfaturi pentru a face alegerea potrivita in functie de nevoi

Obtinerea zambetului perfect poate fi un proces dificil, mai ales daca te confrunti cu probleme precum anomaliile dentare. Acest fenomen inseamna ca dintii se afla intr-o pozitie necorespunzatoare, sunt inghesuiti si muscatura este incorecta. Desi vorbim despre cazuri mai complexe, zambetul poate fi reparat cu ajutorul unui dispozitiv ortodontic: aparatul dentar.

Acestea pot fi de mai multe tipuri, in functie de materialele utilizate, de modul de functionare, dar si de nevoile carora se adreseaza. Daca nu stii ce fel de aparat dentar ti s-ar putea potrivi, am pregatit un foarte scurt ghid cu ajutorul caruia sa-ti poti face o idee despre cateva criterii. Astfel, vei fi pregatit pentru o alegere informata si te poti indrepta mai usor spre zambetul mult visat.

Ce tipuri de aparate dentare exista?

Exista doua categorii principale in care se impart aparatele dentare: fixe si mobile. Cele fixe au drept componente bracketi, arcuri si ligaturi. Bracketii sunt acele dispozitive care se aplica pe suprafata dintilor, dispozitive care sunt conectate si fixate prin intermediul unui arc. Arcul este si cel care ajusteaza pozitia bracketilor, pentru a exercita presiunea necesara pe dinti. In final, ligaturile pot fi mici elastice sau sarme care leaga arcul de bracketi.

Putem diferentia mai multe tipuri de aparate dentare fixe in functie de materialul bracketilor. Ei pot fi: din metal, care sunt mai vizibili, dar foarte rezistenti si eficienti; din ceramica, un material care imita smaltul dintilor si este mai putin vizibil; si din safir, un material transparent, care asigura discretie maxima.

In categoria aparatelor dentare mobile se incadreaza Invisalign, un aparat transparent care are forma unei gutiere. Acesta este personalizat in functie de dantura fiecarui pacient si se poate scoate atunci cand are loc igienizarea dintilor sau in timpul mesei.

Sfaturi pentru a face alegerea potrivita

Poti lua in considerare cateva sfaturi care sa-ti fie de ajutor atunci cand te decizi asupra tipului de aparat dentar cel mai potrivit pentru tine.

1. Tine cont de aspectul dorit

Un prim criteriu la care sa te gandesti este felul in care iti doresti sa arate aparatul dentar si cat de vizibil ai vrea sa fie. Exista persoane care s-ar putea simti complexate de faptul ca trebuie sa poarte un dispozitiv ortodontic. In astfel de situatii, ar putea opta pentru aparatul mobil Invisalign. Daca, totusi, ai indicatia de a purta un aparat fix, il poti alege pe cel de safir.

2. Estimează perioada în care îți dorești să obții rezultatele

Este dificil de aproximat durata exacta a tratamentului ortodontic, deoarece depinde de multi factori. Insa, in general, aparatele dentare fixe pot oferi rezultate mai rapide, deoarece sunt purtate permanent.

3. Evaluează costurile și bugetul disponibil

Pretul unui aparat dentar poate varia, bineinteles, in functie de tipul de aparat ales, dar si de alti factori. Asadar, un criteriu demn de luat in seama este bugetul pe care il ai la dispozitie. Aparatul dentar mobil are un pret usor mai ridicat in comparatie cu celelalte variante, asa ca ar trebui sa tii cont de acest aspect.

Colaborarea cu un medic de incredere

Pentru a obtine rezultatele dorite si a avea parte de lucrari dentare de calitate, ia legatura cu un medic ortodont cu experienta, pe care sa te poti baza. Poti studia cateva dintre cazurile rezolvate de acesta, pentru a-ti face o idee daca este medicul potrivit pentru tine. Alegand calitatea, vei avea garantia ca vei obtine zambetul dorit si ca rezultatul va fi unul de durata. Daca ai nevoie de aparat dentar in Timisoara, iti recomandam clinica Smile Vision, unde poti avea parte de lucrari dentare de calitate realizate de profesionisti.

In plus, specialistul este cel mai in masura sa iti recomande aparatul dentar potrivit pentru tine. Dupa examinarea danturii tale, iti va face cateva recomandari, dar va tine cont si de preferintele tale. Astfel, vei putea alege o varianta care sa-ti fie pe plac, dar care sa poata oferi o rezolvare cazului tau.