Varza – in topul celor mai sanatoase alimente

Usor de preparat si de consumat, este foarte pretuita atat pentru valoarea sa culinara, cat si pentru proprietatile sale medicinale.

Exista mai multe feluri de varza: alba, rosie, creata, de Bruxelles etc. Varza alba, proaspat culeasa – crocanta la rupere si cu un aspect lucios – este mai gustoasa si mai dulce. In general, trebuie cantarita in mana si, cu cat este mai grea, cu atat capatana este mai densa si compacta, deci mai sanatoasa.

Trebuie evitate verzele cu frunze uscate, innegrite, cu pete si cu aspect obosit, care si-au pierdut luciul si aroma, semn ca au fost culese de mult timp. Varza alba poate fi preparata in toate formele: cruda, fiarta sau calita. Este de preferat sa fie consumata in stare cruda, pentru a i se pastra proprietatile curative.

Cu toate ca pregatirea pe foc reduce considerabil cantitatea de substante nutritive, nimic un poate inlocui savoarea unor mancaruri cu varza, precum sarmale, musaca de varza, varza a la Cluj, rata pe varza, friptura de curcan in foi de varza, crochete cu varza, boboc de rata pe varza, salata de varza acra etc. Varza rosie este mai bogata in fibre si are un continut mai mare de calciu, fier si potasiu decat cea alba. Varza murata este mai bogata in vitamina C decat varza cruda.. Varza – un aliment intotdeauna bine-venit la masa zilnica – se pastreaza in punga de plastic, la frigider, pana la trei saptamani.

Secrete invelite-n foi!

Daca vrei ca varza rosie sa-si mentina culoarea rosu-aprins, cand o tai, foloseste un cutit de otel; adauga numai o cantitate mica de apa si neaparat otet.

Nu fierbe varza prea mult (maximum10 minute) fiindca-si piarda vitaminele.

Adauga in oala in care o fierbi o tulpina de telina si vei elimina mirosul neplacut de varza.

Pentru varza rosie iti trebuie un timp mai indelungat de fierbere.

Grecii considerau ca varza cruda, servita inaintea meselor la care se consuma mult alcool, te mentine treaz.

Supa-crema de legume

Ingrediente: 500 g varza proaspata, 500 g cartofi, 350 g morcovi, 150 g boabe mazare conservata, 100 g faina grau, 75 g unt, 1 l lapte, 3 oua, sare.

Preparare: Legumele se taie cuburi si se pun la fiert. Cand s-au facut pe jumatate, se adauga untul si faina, indoita cu apa calduta. Fierte complet, legumele se scot, se paseaza, apoi se pun iar la fiert, adaugandu-se mazarea si sare; se lasa sa dea un clocot. Se opreste focul si se adauga un amestec din lapte fierbinte cu oua batute separat inainte. Se serveste fierbinte.

Musaca de varza

Ingrediente: o varza mare, 600 g carne, doua cepe, doua linguri ulei, doua linguri pesmet, o lingura unt, un paharel smantana, sare, piper.

Preparare: Foile de varza se desfac, se oparesc si se scurg bine. Ceapa tocata se inabusa in ulei, se adauga carnea trecuta de doua ori prin masina de tocat, se prajeste putin si se potriveste de sare si piper. Intr-o tava unsa si tapetata cu pesmet se asaza cateva foi de varza (curatate de nevurile groase) peste care se asterne un strat de tocatura. Urmeaza un nou strat de varza, apoi din nou tocatura pana la epuizarea ingredientelor. Ultimul strat va fi de varza; peste acesta se presara pesmet, cateva bucatele de unt si se toarna smantana. Tava se da la cuptor circa o ora. Se serveste fierbinte.

Salata de varza Coleslaw

Ingrediente: 3 morcovi, 3 cepe mari, un sfert de varza alba. Sos: o lingurita mustar iute, o lingurita de smantana, doua linguri de otet, 4 lingurite hrean, sare, piper.

Preparare: Morcovii si ceapa se dau pe razatoare. Varza se da si ea pe razatoare pe partea subtire. Se amesteca toate legumele intr-un castron pentru salata. In alt vas se amesteca restul ingredientelor, se freaca toate pana se obtine un sos bine legat. Sosul se adauga peste salata si se amesteca. Salata se pastreaza la frigider circa o ora inainte de a fi servita.

Clatite cu varza

Ingrediente: 750 g varza, 3 oua, 1 1/2 cana faina, doua cani lapte, 1 1/2 cescuta ulei, sare, smantana

Preparare: Se face un aluat obisnuit de clatite din oua, faina si lapte. Se toaca varza marunt, se sareaza putin si se amesteca cu aluatul de clatite. Se prajesc clatitele intr-o tigaie cu ulei incins; se cladesc obisnuit unele peste altele. Se servesc fierbinti cu smantana.