Beneficiile consumului de nuci in timpul sarcinii

Consumul de nuci la inceputul sarcinii poate imbunatati dezvoltarea neuropsihologica a copilului. S-a constatat ca cei ale caror mame mananca 2 – 3 pumni de nuci pe saptamana (o medie de 74 de grame pe saptamana) in timpul primului trimestru de sarcina au IQ, memorie si atentie/concentrare mai bune decat colegii lor ale caror mame nu mananca nuci in timpul sarcinii.

Care sunt beneficiile pentru sanatate ale nucilor in timpul sarcinii?

Nucile precum migdalele, nucile de pin si alunele ofera multe beneficii pentru sanatate. Nucile sunt pline de acizi grasi polinesaturati si alti nutrienti sanatosi (fibre, vitamina E, steroli vegetali si L-arginina) care ajuta la reducerea riscului a numeroase boli, inclusiv hipertensiunea arteriala, diabetul si stresul oxidativ. Mai mult, consumul zilnic de nuci este asociat cu un declin cognitiv mai mic la persoanele in varsta.

In general, nucile sunt bogate in acizi folici si acizi grasi, precum acizii grasi omega-3 si omega-6, care sunt cruciali pentru dezvoltarea neuronala. Acestia pot fi obtinuti numai din dieta noastra, deoarece organismul nostru nu ii poate sintetiza si, prin urmare, sunt numiti acizi grasi esentiali.

Necesarul de acizi Omega-3 creste la femeile insarcinate in comparatie cu necesarul la femeile care nu sunt insarcinate. Unele studii arata ca acesti acizi grasi joaca un rol cheie in momentul gestatiei, precum si in greutatea la nastere a nou-nascutilor.

In timpul sarcinii, consumul unui pumn de nuci poate provoca acumularea acestor componente in partea frontala a creierului fetal, ceea ce duce la imbunatatirea memoriei si a altor functii cognitive. Potrivit studiilor, consumul de nuci la inceputul sarcinii ofera beneficii pe termen lung pentru dezvoltarea motorie si cognitiva a copilului.

Mai mult, consumul acestora in timpul sarcinii este aprobat de Colegiul American de Obstetricieni si Ginecologi datorita continutului ridicat de proteine.

In trecut, Serviciul National de Sanatate din Marea Britanie a sfatuit femeile sa evite consumul de arahide in timpul sarcinii daca au existat antecedente de alergie, inclusiv eczema, astm, alergie alimentara sau febra fanului, in familia apropiata.Cu toate acestea, cercetarile mai recente nu arata suficiente dovezi pentru a evita consumul de arahide in timpul sarcinii si pentru a demonstra dezvoltarea alergiei la bebelusi. Prin urmare, NHS si-a schimbat sfatul si acum incurajeaza femeile insarcinate sa manance arahide sau unt de arahide, cu exceptia cazului in care sunt alergice la acestea sau medicul lor le sfatuieste sa nu o faca.

Cercetarile arata, de asemenea, ca, in timp ce consumul de nuci in primele faze ale sarcinii este asociat cu o mai buna dezvoltare a copilului, consumul in timpul celui de-al treilea trimestru de sarcina nu provoaca nicio imbunatatire semnificativa a dezvoltarii neuropsihologice a copilului.

Acest lucru se poate datora faptului ca efectele factorilor exogeni si endogeni asupra dezvoltarii fetale variaza pe parcursul perioadei de sarcina si ca efectele starii nutritionale materne sunt mai proeminente in momentul sarcinii timpurii.

Cum ajuta nucile la imbunatatirea functiilor neuropsihologice ale unui copil?

Acidul folic este deosebit de important in faza incipienta a sarcinii, deoarece aceasta vitamina B ajuta la formarea tubului neural. Deficitul de acid folic poate duce la defecte congenitale grave (cum ar fi anencefalia si spina bifida) la nivelul creierului si coloanei vertebrale. Potrivit Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, fiecare femeie de varsta reproductiva ar trebui sa consume zilnic 400 de micrograme de acid folic pentru a evita consecintele negative ale sarcinii.Consumul de acizi grasi omega-3, in special acidul eicosapentaenoic (EPA) si acidul docosahexaenoic (DHA), este de asemenea important in timpul sarcinii, deoarece este un ingredient crucial pentru dezvoltarea structurala si functionala a creierului fetal, a retinei si a sistemului imunitar.

Conform dovezilor stiintifice, acizii grasi polinesaturati sunt asociati cu o serie de functii fiziologice, inclusiv reglarea expresiei genelor, mentinerea compozitiei membranei celulare si modularea canalelor membranare si a proteinelor. Mai mult, au efecte antiinflamatorii, care sunt deosebit de benefice in timpul sarcinii.