Afla mai multe despre steriletul hormonal!

Steriletul hormonal este una dintre metodele contraceptive hormonale moderne, folosita de foarte multe femei la nivel global. Sa aflam mai multe despre steriletul hormonal!

Cum functioneaza?

Acesta arata ca un sterilet normal, in forma literei T, care contine un rezervor cilindric. Se monteaza in cavitatea uterina, unde elibereaza treptat hormonul numit gestagen. Hormonul determina ingrosarea mucusului de la nivelul colului uterin (lucru ce face imposibila penetrarea de catre spermatozoizi) si imposibilitatea implantarii ovulului de uter.

Steriletul hormonal este introdus si scos numai de catre medicul ginecolog, iar eficienta acestuia dureaza pana la 5 ani. Este una dintre cele mai sigure metode de contraceptie in momentul actual.

Cand se poate folosi?

Aceasta metoda de contraceptie este indicata femeilor care nu isi doresc sa aiba copii in urmatorii 5 ani. Doza de hormoni eliberata este mult mai mica decat in cazul anticonceptionalelor, si de aceea este indicata chiar si in cazul in care alaptezi.

Acest sterilet nu se adreseaza insa femeilor care au malformatii ale organelor genitale, sufera de afectiuni hepatice sau cardiovasculare.

Exista efecte adverse?

De cele mai multe ori, steriletul hormonal este tolerat foarte bine de organism, insa, in unele cazuri, pot exista urmatoarele simptome in primele 3 luni de folosinta: dureri pelvine, tensiune in sani, greata, acnee, sangerari intre menstruatie sau menstruatii prelungite. Din fericire, aceste simptome dispar de la sine. In cazul in care sangerarile sunt abundente, medicul va trebui sa verifice pozitia steriletului.

La fel ca orice alta metoda bazata pe hormoni, steriletul hormonal duce la menstruatii reduse cantitativ, odata ce organismul nostru s-a obisnuit cu prezenta acestuia. Dupa extractia steriletului, menstrele revin la normal.

Chiar daca este o metoda de contraceptie pe termen lung, steriletul nu afecteaza in niciun fel fertilitatea femeii. Aceasta poate ramane insarcinata imediat dupa scoaterea steriletului din uter.

Din nefericire, steriletul hormonal nu protejeaza impotriva bolilor sau infectiilor cu transmitere sexuala. Daca vrei sa fii 100% protejata si din acest punct de vedere, foloseste intotdeauna prezervativul.