Te pasioneaza arta picturii, insa nu ai luat niciodata o pensula in mana? Ora de arta din gimnaziu a fost ultima data cand ai realizat o pictura? Este in regula! Cu sfaturile potrivite, chiar si incepatorii pot picta ca adevarati profesionisti. Desigur, nu vei arata ca un profesionist prea curand, insa te vei bucura pe deplin de propria creativitate! macar te poti preface in fata prietenilor tai!
Indiferent ca esti incepator sau ai participat deja la cateva cursuri de pictura, te invitam sa descoperi in randurile de mai jos cateva trucuri si solutii care cu siguranta te vor ajuta sa dai startul visului tau de a deveni un mic Vincent van Gogh!
- Picteaza in culori acrilice
Culorile acrilice sunt ideale pentru incepatori. Acestea se gasesc usor, au un pret avantajos, nu sunt toxice, iar varietatea de culori este coplesitoare. Pentru a putea fi manevrate usor, acestea pot fi amestecate cu apa, au o rezistenta buna si devin impermeabile odata ce s-au uscat. Singurul dezavantaj al acestor culori este acela de a se usca destul de repede dupa ce au fost scoase din tub, insa timpul de uscare poate fi prelungit. De asemenea, cu ajutorul culorilor acrilice poti picta pe aproape orice suprafata, fie ca vorbim despre sticla, panza, plastic, lemn, piatra, textile sau ceramica.
- Incepe cu trei culori
Chiar daca par putine, pentru incepatori este mai importanta tehnica de pictura decat a picta culorile. Cand spunem trei culori, nu facem referire la rosu, galben și albastru, ci la albastru ultramarin, alb titan si umbra arsa. Prin combinarea acestor culori poti obtine cele mai diverse nuante de albastru, o culoare apropiata de negru, diferite nuante pamantii si multe altele.
- Foloseste pensule sintetice
Pensulele sintetice sunt cele mai bune pentru incepatori. Ca incepator, nu vei avea nevoie de pensule prea moi sau prea tari, motiv pentru care pensulele sintetice sunt perfecte. Totodata, iti sugeram sa incepi pictura cu nu mai mult de patru pensule. In acest fel, nu numai ca vei face economie, insa va simplifica tehnica de pictura. Alege o pensula cu plata lunga, o pensula lata conica, o pensula rotunda si o pensula filbert.
- Curata pensulele dupa sesiunea de pictura
Un alt sfat eficient pentru incepatori este acela de a curata pensulele dupa fiecare sesiune de pictura. Indiferent daca pictezi in acrilice sau ulei, acest sfat este esential daca vrei sa-ti pastrezi pensulele in stare buna. Daca nu vei curata pensulele, acrilicele se vor usca pe perii pensulelor si, cu timpul, acestea se vor deteriora. De asemenea, nu trebuie sa lasi pensulele in apa pentru prea mult timp.
- Invata cum sa combini culorile
Indiferent daca ai pictat sau nu inainte, iti recomandam sa studiezi putin teoria culorilor, lumina si umbrele. Din acest motiv, este esential sa cunosti culorile primare, secundare, tertiare si modul in care se ajuta unele pe altele culorile complementare. Aceste informatii te vor ajuta in realizarea tuturor picturilor, indiferent de stil. Un truc util este sa consulti o roata a culorilor, care te va ajuta sa iei decizii cu privire la culorile folosite.
- Incepe cu zonele mari si termina cu detaliile
Acest sfat este ideal pentru economisirea culorilor. Dat fiind ca acrilicele se usuca destul de repede, e mai usor sa adaugi un strat subtire de fundal si apoi sa continui cu detaliile. Pentru a putea intelege mai bine, gandeste-te la pictura cerului: vei picta mai intai cerul si apoi norii.
- Nu folosi prea multa apa pentru diluarea culorilor
Nu e recomandat sa amesteci culorile cu prea multa apa, pentru ca nu vei obtine o culoare uniforma. Mai degraba poti folosi un mediu de dilutie, care sa mentina culoarea, fara a influenta tonul acesteia. Daca doresti sa folosesti, insa, culori acrilice, in sensul de a imita acuarelele, poti folosi mai multa apa.
- Indeparteaza-te de pictura
Daca ai petrecut deja cateva ore in fata unei picturi, e greu sa poti observa pictura in mod obiectiv. Tocmai de aceea, o solutie este sa te indepartezi de pictura pentru cateva zeci de minute, in asa fel incat sa o poti vedea cu alti ochi atunci cand revii asupra ei. Cu siguranta vei observa lucruri pe care nu le-ai fi observat inainte!
- Amenajeaza-ti un spatiu pentru pictura
Pentru a picta, vei avea nevoie de un spatiu in care sa te desfasori ca un adevarat artist. Prin urmare, recomandarea noastra este sa amenajezi un spatiu dedicat acestei activitati, undeva langa geam, pentru a beneficia de lumina naturala.
- Experimenteaza cu pictura pe numere
Pictura pe numere este o solutie excelenta pentru incepatori, care doresc sa se perfectioneze in pictura. Aceasta tehnica porneste de la un desen impartit in diverse forme, fiecare dintre acestea fiind marcata cu un numar ce corespunde unei culori. Si vestea buna este ca exista numeroase tablouri cu pictura pe numere, cu un nivel mic de dificultate, care nu necesita prea multa concentrare si analiza a fiecarei miscari.
Speram ca toate aceste sfaturi iti vor fi extrem de utile in dezvoltarea abilitatilor tale de pictor si ca vei reusi, in timp, sa-ti perfectionezi stilul de a picta si sa creezi adevarate capodopere!